Onderzoekers bestuderen impact van landschap op 25 minituintjes: “Het doel is om landbouwers te helpen ecologischer te werken”
laakdal/geelSinds kort staan er verspreid over Laakdal en Geel 25 vierkantemetertuintjes, die dinsdag aangeplant werden. Onderzoekers zullen in het kader van een Europees project de minituintjes bestuderen om zo de impact van de omgeving op de ontwikkeling van de plantjes in kaart te brengen. Voor het onderhoud van de tuintjes kunnen de wetenschappers rekenen op vrijwilligers. Het doel is om landbouwers te ondersteunen de overgang te maken naar een ecologischere vorm van landbouw.
De 25 vierkantemetertuintjes zijn allemaal identiek aan elkaar. Ze bevatten telkens tien soorten gewassen - onder meer ajuin, sla, peterselie en aardbei - en worden op exact dezelfde manier en gelijktijdig onderhouden. Zo kan enkel nog de omgeving een verschillend effect uitoefenen. Sensoren meten de temperatuur en de hoeveelheid bodemvocht continu. De tuintjes bevinden zich op uiteenlopende locaties. Twee van de tuintjes zijn gelegen op het grasplein aan het gemeentehuis, pal in het centrum dus. Er zijn echter ook minituintjes te vinden in het bosrijke gebied van Eindhout en in een rurale gebieden.
Plaagbestrijders
Op die manier wil een onderzoeksteam van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en Rurant, het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen, bestuderen welk effect de (biodiversiteit in de) omgeving op de tuintjes heeft. “We onderzoeken bijvoorbeeld welke elementen in het landschap de aanwezigheid van plaagbestrijders, de natuurlijke vijanden van schadelijke insecten, bevorderen en welke elementen net niet”, vertelt Frederik Gerits, die als doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent onderzoek voert voor het ILVO.
“We gebruiken niets van gewasbeschermingsmiddelen en laten alles zijn natuurlijk beloop gaan. Van elke omgeving hebben we getracht een objectief beeld te vormen. Met satellietbeelden brachten we bijvoorbeeld het aantal hooggroene elementen en de verharding in kaart. Op het terrein zelf deden we nog een detailstudie. Die gegevens zullen we gebruiken om te verklaren wat we zien in die tuintjes.”
Wekelijkse instructies
De aanplanting van de minituintjes gebeurde dinsdag. Vanaf mei staan lokale vrijwilligers in voor het onderhoud van de tuintjes. “Zij krijgen van ons wekelijks instructies wat ze met de plantjes moeten doen, zoals wanneer ze water moeten krijgen en wanneer ze geoogst kunnen worden. Ervaringen, foto’s en vragen kunnen ze delen in een groep op Facebook die wij beheren”, vervolgt Gerits.
Tijdens het groeiseizoen, dat tot september loopt, zal op die manier data verzameld worden rond onder meer de aanwezigheid van nuttige en schadelijke insecten, worden ziektebeelden in kaart gebracht en worden de temperatuur en het vochtgehalte in, op en boven de bodem grondig bijgehouden. In het najaar worden alle data geanalyseerd en zullen de resultaten bekend gemaakt worden.
Gericht stimuleren van biodiversiteit
Het burgerwetenschappelijk onderzoek kreeg de naam FABulous Farmers. Daarbij staat FAB voor Functionele Agrobiodiversiteit, wat doelt op de nuttige functies die biodiversiteit hebben op landbouw. Een voorbeeld van gericht stimuleren van biodiversiteit in en rond de akker is het aanleggen van bloemenranden die nuttige insecten aantrekken. Het project heeft als uiteindelijke doel dan ook om landbouwers minder afhankelijk te maken van externe input zoals kunstmest en pesticiden, door het gericht gebruik van biodiversiteit aan te moedigen. Met de bevindingen van het onderzoek willen de wetenschappers landbouwers helpen in de overgang naar een meer ecologische vorm van agricultuur.
Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Interreg Noord-West Europa en Vlaanderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
meerhout
Drie scenario's voor herbestemming van oude pastorie
De Stichting Kempens Landschap kreeg in 2019 de opdracht van de gemeente Meerhout om een herbestemmingsonderzoek te begeleiden voor de voormalige pastorie, een beschermd monument, aan het Pastoor Van Haechtplein. Dat onderzoek is nu afgerond en schuift drie scenario’s qua nieuwe herbestemming naar voren: een horecafunctie, kantoren of een groepspraktijk van paramedische diensten. -
bergom
Herselt Zingt op kerkplein van Bergom
In het kader van Vlaanderen Feest vindt zaterdagavond op het kerkplein van Bergom Herselt Zingt plaats. Ook dit jaar zorgt de Senseetion XL Live Band voor de ambiance. -
Jobat
Steeds meer jongeren combineren werken en leren: dit zijn je rechten en plichten
Straks studeren weer een pak leerlingen af. Dan is het kiezen: werken, nog een jaartje studeren of opteren voor beide. Elk jaar spreekt het meer en meer studenten aan om ook tijdens hun studie te werken. De combinatie oogt mooi, maar is niet zo evident. Jobat.be zet de aandachtspunten op een rij. -
-
TV
Aftellen naar ‘Love Island’ met exclusieve reünie-afleveringen op Streamz
Nog elf dagen wachten en dan gaat het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ van start op Streamz. Tijd voor een terugblik, moet de streamingdienst gedacht hebben. Vanaf donderdag is er dan ook ‘Love Island: Rewind’, een reeks van vijf exclusieve reünie-afleveringen. -
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
Modern wonen in het groen? Dan is dit Durabrik-project in Laakdal iets voor jou
Het beste van twee werelden, dat is wat je van het nieuwe project van Durabrik in Laakdal kan verwachten. In de Reehagenstraat woon je namelijk in het groen en dat terwijl winkels en scholen op fiets- en wandelstand zijn. Benieuwd wat dit project nog meer de moeite maakt? Ontdek het hier. -
PREMIUMveerle
Hobbybrouwerij Ribaldus viert 10-jarig bestaan met nieuwe Ribaldus Dubbel: “Een vlot doordrinkbaar degustatiebier”
De tiende verjaardag van hun hobbybrouwerij Ribaldus was voor Lennert (34) Vissers en zijn vader Alex (62) uit Veerle-Laakdal de ideale gelegenheid om nog eens een nieuw bier te lanceren en het gamma uit te breiden tot drie vaste brouwsels. Het resultaat is de Ribaldus Dubbel: een gebalanceerd en vlot doordrinkbaar donker bier dat subtiel gekruid is.