1. Hotelier Tom (53) jaagt met drones pyromanen weg op Sicilië: “Geen natuurbranden meer, sinds iedereen weet dat ze uitvliegen”
  PREMIUM
  Noto/Waregem

  Hotelier Tom (53) jaagt met drones pyromanen weg op Sicilië: “Geen natuurbran­den meer, sinds iedereen weet dat ze uitvliegen”

  De uit Waregem afkomstige hotelier Tom Van Compernolle (53) en zijn buren zetten samen vier drones in. Om er in Noto, nabij de havenstad Syracuse op Sicilië, brandhaarden op te sporen. En pyromanen af te schrikken. Met succes, zo blijkt. “Sinds onze aanpak met de drones hier begin juni in de pers kwam, zijn er geen natuurbranden meer in onze buurt. Gelukkig maar, want het heeft hier sinds eind mei niet meer geregend. We gaan tot eind deze week boven de 40 graden.”
 2. Vrijwilligers Rode Kruis onder de indruk na missie in rampgebied: “Doffe ellende gezien, maar ook veel mensen die de moed niet laten zakken”
  Kortrijk/Harelbeke/Zwevegem/Kuurne

  Vrijwilli­gers Rode Kruis onder de indruk na missie in rampgebied: “Doffe ellende gezien, maar ook veel mensen die de moed niet laten zakken”

  Een tiental vrijwilligers van het Rode Kruis uit het Kortrijkse is zaterdag en zondag naar het overstromingsgebied in Wallonië getrokken om er te helpen waar nodig. “Onze bijdrage was bescheiden, maar wel belangrijk. Elke helpende hand is er welkom en de getroffen bevolking is enorm dankbaar. Als het kan, gaan we beslist nog terug.”
 3. Tieners richten nieuwe hiphop vereniging op: “Kortrijk zit vol talenten, wij helpen hun dromen waarmaken”
  Kortrijk

  Tieners richten nieuwe hiphop vereniging op: “Kortrijk zit vol talenten, wij helpen hun dromen waarmaken”

  De jeugd roert zich in Kortrijk. Vijf tieners richten U.K. 85 op. Die nieuwe vereniging Urban Kortrijk Entertainment 8500 promoot de hiphop cultuur, door jonge artiesten te ondersteunen. Zo hielden ze al een rapwedstrijd. “We gaan na hoe we hen in hun ontwikkeling kunnen ondersteunen”, reageert schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) enthousiast. U.K. 85 zoekt nog een eigen lokaal.
 1. Verzet tegen betonbedrijf op ’t Hoge zwelt aan: “Precies een tumor, die maar blijft groeien”
  Kortrijk

  Verzet tegen betonbe­drijf op ’t Hoge zwelt aan: “Precies een tumor, die maar blijft groeien”

  Bewoners van ’t Hoge in Kortrijk verenigen zich tegen een aanvraag tot nieuwe omgevingsvergunning van aannemersbedrijf Bosschaert. Volgens buurtbewoners gaat het om een uitbreiding. Terwijl er nu al meer klachten zijn over geluids- en stofhinder en toenemend vrachtwagenverkeer. Zaakvoerder Geert Bosschaert benadrukt zich net met alles in regel te willen stellen, zonder een verdere groei. “De Vlaamse milieu-inspectie maakte al enkele pv’s op, we zijn daar niet blind voor”, reageert schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (Vooruit).
 1. Veel te vroege overlijden van Boyd (22) raakt vele harten: “Praat met elkaar over je problemen”
  PREMIUM
  Kortrijk/Gullegem

  Veel te vroege overlijden van Boyd (22) raakt vele harten: “Praat met elkaar over je problemen”

  Het plotse verlies van Boyd Warnez (22) uit Gullegem maakt veel emoties los. Familie en vrienden, iedereen is het erover eens dat we lessen moeten trekken uit zijn overlijden. “Probeer er meer bij stil te staan hoe het écht gaat met je vrienden”, zegt zijn zus Newt (21). Boyd kreeg zaterdag een prachtig eerbetoon in de Kortrijkse uitgaansbuurt, waar hij barman was. “Ik zal onze laatste avond in Bar Luxe nooit vergeten. Hij pakte mij stevig vast en zei dat ik voor altijd zijn beste vriendin zou zijn”, zegt barvrouw Morgane.
 2. REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Baeckelandt, vrijheidsstrijder of ordinaire schurk?
  PREMIUM
  Lendelede

  REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Baecke­landt, vrijheids­strij­der of ordinaire schurk?

  Lendelede staat bekend als de Baeckelandtgemeente, maar wie is nu eigenlijk de man die het dorp zijn geuzennaam bezorgde? Velen kennen hem enkel van de fel verbloemde stripreeks, anderen van zijn reputatie als leider van een roversbende die in de 18de eeuw onze provincie onveilig maakte. In de praktijk was Lodewijk Baeckelandt vrijheidsstrijder noch schurk. Geen Robin Hood die het opnam voor de armen, maar ook niet de moordenaar die velen van hem maakten. Wij kijken wat er vandaag nog van zijn erfenis overeind blijft. Lees meer over levende legendes uit Vlaanderen in ons dossier.
 1. Bernard (69!) stopt als brandweerman: “Die keer in Acanthus voelden we ons de verrassingsact in een striptent”
  PREMIUM
  Lendelede

  Bernard (69!) stopt als brandweer­man: “Die keer in Acanthus voelden we ons de verras­sings­act in een striptent”

  De oudste brandweerman van de hulpverleningszone Fluvia (Kortrijk en omgeving) hangt zijn helm aan de haak. Bernard Demets is 69 en had er eigenlijk graag nog een jaar bij gedaan. “Mijn houdbaarheidsdatum is nog goed”, zegt de kwieke Lendeledenaar. “Maar anderzijds snap ik dat ergens een grens moet getrokken worden. Of ik het zal missen? Sowieso. Maar wel minder dan de wekelijkse frietjesmaaltijd met de hele familie die we door corona nu al anderhalf jaar moeten missen.”
 2. Vrienden eren Boyd (22) met muurschildering: “Zo blijft hij toch aanwezig op zijn favoriete plek”
  PREMIUM
  Gullegem/Kortrijk

  Vrienden eren Boyd (22) met muurschil­de­ring: “Zo blijft hij toch aanwezig op zijn favoriete plek”

  Vrienden van Boyd Warnez (22) uit Gullegem, die afgelopen weekend onverwacht overleed, hebben aan de sporthal in Gullegem een grote muurschildering voor hem gemaakt. Zijn heengaan raakt vele harten, tot in Kortrijk. Het gemis is erg groot. “Als we afspraken, was dat bijna altijd hier, dit was een beetje zijn tuin”, vertelt Gautran Ghillemyn, die één van Boyd’s beste vrienden was.
 1. Ontdek unieke bordspellen in nieuwe loungebar Crafty Potions: “Samen aan tafel en smartphones weg, zalig”
  Kortrijk

  Ontdek unieke bordspel­len in nieuwe loungebar Crafty Potions: “Samen aan tafel en smartpho­nes weg, zalig”

  De binnenstad van Kortrijk heeft er een opmerkelijke horecazaak bij. In Crafty Potions nip je van een ‘toverdrankje’ met honingwijn en speel je een uniek bordspel zoals The Lord of the Rings. “Niet alleen het gezelschapsspel spelen, maar ook de sociale interactie is leuk. Ik doe het zelf ook heel graag. Mijn aanpak is uniek in Kortrijk”, vertelt zaakvoerder Jef Stuyck (38).
 1. Iets te wild gedanst tijdens Regi, dus stad legt Kortrijk Popt maatregelen op: “Bubbels afbakenen met paaltjes en lint”
  Kortrijk

  Iets te wild gedanst tijdens Regi, dus stad legt Kortrijk Popt maatrege­len op: “Bubbels afbakenen met paaltjes en lint”

  De stad legt Kortrijk Popt enkele extra maatregelen op, met het oog op het volgende openluchtconcert van Depart XXL. Samen met de organisatoren wordt er ingegrepen, omdat er zaterdag iets te wild gedanst werd tijdens een set van Regi. Zo worden bubbels nu extra afgebakend, met paaltjes en lint. “We hopen toestanden zoals op het einde van het optreden van Regi te vermijden”, zegt waarnemend burgemeester Bert Herrewyn (Vooruit).
 2. B&B-uitbaters Jan en Filip blikken in boek terug op zware hartaanval en -revalidatie: “Louterend, maar ook relevant voor wie hetzelfde mee heeft gemaakt”
  Harelbeke / Izegem

  B&B-uitbaters Jan en Filip blikken in boek terug op zware hartaanval en -revalida­tie: “Louterend, maar ook relevant voor wie hetzelfde mee heeft gemaakt”

  Jan Vandorpe uit Harelbeke en zijn partner Filip Van Branteghem uit Izegem baten al elf jaar een B&B in Umbrië uit. Daar beleven ze hun Italiaanse droom, al werd die in 2015 wel abrupt verstoord toen Jan een zware hartaanval kreeg. Een transplantatie en lange revalidatie volgde. Om alles een plaats te geven, schreef het koppel alles neer in het boek ‘Van 130 kilometer per uur naar…0 in één cruciale seconde’, dat al aan zijn derde druk toe is.
 1. Sportles van Miss West-Vlaanderen-kandidate Louise (21) brengt 300 euro tegen kinderarmoede op
  Kortrijk

  Sportles van Miss West-Vlaanderen-kandidate Louise (21) brengt 300 euro tegen kinderar­moe­de op

  Louise Nulens (21) uit Heule, finaliste van Miss West-Vlaanderen, leidde woensdagavond een gratis sportles onder de Ronde van Vlaanderenbrug in Kortrijk in goeie banen. Haar initiatief lokte zo’n zestig deelnemers. Die mochten zonder verplichting een vrij te bepalen bedrag aan Pelicano, een stichting tegen kinderarmoede, schenken. “Het was een superleuke en geslaagde editie, er is 300 euro ingezameld, waarvoor dank”, vertelt Louise Nulens.
 2. Eerste publieke borstvoedingsbank van België staat in Kortrijk: “We willen taboe doorbreken, het is de natuurlijkste zaak ter wereld”
  Kortrijk

  Eerste publieke borstvoe­dings­bank van België staat in Kortrijk: “We willen taboe doorbreken, het is de natuurlijk­ste zaak ter wereld”

  Op de Grote Markt in Kortrijk kunnen mama’s tot eind augustus de allereerste borstvoedingsbank van het land uitproberen. Het is een initiatief van femtechmerk Elvie om het taboe rond borstvoeden in het openbaar te doorbreken. De bank promoot borstvoeden en afkolven ‘en plein public’, in het teken van de Wereld Borstvoedingsweek van 1 tot en met 7 augustus. “We benadrukken dat het de natuurlijkste zaak ter wereld is”, klinkt het bij Elvie.