Jean en Francine Graton
Volledig scherm
Jean en Francine Graton © BELGA

Stripauteur Francine Graton overleden

De Belgische stripauteur Francine Graton is zaterdag op 79-jarige leeftijd in Ukkel overleden. Graton werkte mee aan de reeks Michel Vaillant en was scenariste van de familiekroniek De Labourdets.

 1. Wie leest, wil naar Redu: het dorp dat papier en boeken ademt
  PREMIUM
  Kunst & Literatuur

  Wie leest, wil naar Redu: het dorp dat papier en boeken ademt

  Redu is hét boekendorp van België. Met vijftien boekenwinkels, tweetalige culturele festivals en een museum dat vooral andere musea uitlacht, lokt het zo’n 120.000 bezoekers per jaar. Wij gingen op zoek naar de roots van Redu. Of hoe een zot idee midden jaren tachtig een klein Ardens dorpje zijn unieke stempel gaf. “Redu was tot 1984 een Ardens dorpje als alle andere, maar dat veranderde snel.”
 2. Journalist Serge Simonart (60) wil jeugd met nieuw boek wekken en wapenen: “Als je geen geslachtsziekte wil, moet je eerst weten dat die bestààn”
  PREMIUM
  Kunst & Literatuur

  Journalist Serge Simonart (60) wil jeugd met nieuw boek wekken en wapenen: “Als je geen geslachts­ziek­te wil, moet je eerst weten dat die bestààn”

  Je hebt maar één leven, en op het einde ben je pas goed klaar om eraan te beginnen. Om dat procédé te versnellen, schreef Serge Simonart (60) - Humo-journalist en interviewer van de grote sterren - een bijbel vol levenslessen om vooral jongeren mee te wekken en te wapenen. “Zonder overdrijven, ik bespaar hen duizend blutsen, builen en veel geld.”