'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen', geschilderd door Jean Fouquet rond 1450, is één van topstukken in het gerenoveerde KMSKA.
Volledig scherm
PREMIUM
'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen', geschilderd door Jean Fouquet rond 1450, is één van topstukken in het gerenoveerde KMSKA. © Klaas De Scheirder

PORTRET. Uitvindster van het decolleté, eerste officiële minnares, nu Mona Lisa van Antwerpen: wie is Agnès Sorel?

Kunst en LiteratuurHét topstuk in het gerenoveerde Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen? De ‘Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet rond 1450. Maar zet u nu schrap, want de psychedelische Madonna was een échte vrouw en haar verhaal trekt u in een bad van onversneden lust en vijftiende-eeuwse erotiek, pure afgunst en bijtende haat, een onopgeloste moord en... klassieke Franse gastronomie. Maak kennis met Agnès Sorel, die een oude koning zot van goesting maakte.

0 reacties

  1. Energieprijzen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit op je jaarfactuur
    Mijnenergie

    Energie­prij­zen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektrici­teit op je jaarfac­tuur

    Aan de stevige daling van de energieprijzen lijkt stilaan een einde te komen. Na twee maanden van stevige correcties, vallen de jaarprijzen nu nog slechts terug met 42,70 euro voor elektriciteit en met 127,50 euro voor aardgas. Dat blijkt uit prognoses van Mijnenergie.be. Verschillende factoren wijzen er bovendien op dat we richting een stagnering of zelfs een nieuwe stijging evolueren.