PHOTO_NEWS
Volledig scherm
© PHOTO_NEWS

Opnieuw rechtszaak rond racistisch 'Kuifje in Congo'

Het stripverhaal 'Kuifje in Congo' staat weer ter discussie. De Franse associatie Le Cran (Conseil Représentatif des Associations Noires) en Bienvenu Mbutu Mondondo hebben opnieuw een eis ingediend voor een verbod op de publicatie van de strip. Volgens hen "zijn de racistische aspecten aan de strip van Hergé illegaal". Ze hopen daarin gelijk te krijgen van de Brusselse kortgedingrechter.

 1. Nieuw boek ‘Kinderen van Zeppos’ duikt in het verleden van jeugdseries op VRT
  Kunst & Literatuur

  Nieuw boek ‘Kinderen van Zeppos’ duikt in het verleden van jeugdse­ries op VRT

  Vandaag stelde auteur Peter Van Camp zijn nieuwe werk ‘Kinderen Van Zeppos’ voor. In het boek duikt hij in het verleden van enkele jeugdfeuilletons op de toenmalige BRT die generaties Vlamingen op woensdagnamiddag aan het scherm kluisterden. De traditie begon in 1955 en liep tot 1984, maar de meeste aandacht in het boek gaat naar de ‘gouden jaren’, die startten met ‘Kapitein Zeppos’ in 1964 en zouden duren tot 1973 met ‘De Kat’.
 2. Kuifje in Afrika hoeft niet uit de rekken
  Update

  Kuifje in Afrika hoeft niet uit de rekken

  Bienvenu Mbuto Mondondo heeft vrijdag bot gevangen voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Hij eiste in kort geding dat het stripalbum "Kuifje in Afrika" niet langer gedrukt, verspreid en verhandeld zou worden, maar zijn eis werd door de rechtbank afgewezen. Mondondo en de Franse vzw Le Cran hadden aangevoerd dat het album van Hergé discriminerend was ten opzichte van zwarten. De rechtbank wees ook de eis af van de uitgeverij Casterman en de nv Moulinsart, die elk 15.000 euro gevraagd hadden wegens "tergend en roekeloos geding".