Een standbeeld van Dante Alighieri in Florence.
Volledig scherm
Een standbeeld van Dante Alighieri in Florence. © AFP

Ophef over nieuwe vertaling eerste deel Dantes Goddelijke Komedie

Een recente vertaling van De Hel, het eerste deel van Dantes meesterwerk De Goddelijke Komedie, heeft op sociale media voor ophef gezorgd. In de nieuwe Nederlandse bewerking van Lies Lavrijsen is de profeet Mohammed namelijk geanonimiseerd om te voorkomen dat het boek "onnodig kwetsend zou kunnen zijn”. Dat laat uitgeverij Blossom Books weten.

 1. Opgelijst: 8 boekhandels die van Brussel een literaire hoofdstad maken
  PREMIUM
  Brussel/Elsene

  Opgelijst: 8 boekhan­dels die van Brussel een literaire hoofdstad maken

  Wat hebben Victor Hugo, de zussen Brontë, en Charles Baudelaire gemeen? Juist, ze verbleven allemaal een tijdlang in onze hoofdstad, waar Herman Teirlinck inspiratie putte voor de eerste Vlaamse stadsroman, en dichters Arthur Rimbaud en Paul Verlaine de climax van een stormachtige romance beleefden. Maar ook recenter duikt Brussel op in de literatuur, zoals in de nieuwste roman van bestsellerauteur Lize Spit. Heel wat grote literaire namen werden aangetrokken door onze hoofdstad, en zo'n literaire stad kan natuurlijk niet zonder boekhandels. We sommen er acht op.
 2. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Hoe is het nog met Jana en Philippe uit Blijven Slapen? "Pak gewoon uw tandenborstel mee en kom af!"
  Play
  Blijven Slapen

  Hoe is het nog met Jana en Philippe uit Blijven Slapen? "Pak gewoon uw tandenbor­stel mee en kom af!"

 2. Familie Coppens waagt zich aan de Surström­ming Challenge
  Play
  Camping Coppens

  Familie Coppens waagt zich aan de Surström­ming Challenge