Hans Bourlon bij het topwerk waar René Magritte in 1948 aan begon. Het naaktmodel is zijn vrouw Georgette.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Bourlon bij het topwerk waar René Magritte in 1948 aan begon. Het naaktmodel is zijn vrouw Georgette. © David Legreve

Kunstexpo van studio 100-baas Hans Bourlon toont doek waarachter ware thriller schuilt: moest gestolen Magritte de aanslagen van Brussel financieren?

In de Heilige Geestkapel in Mechelen toont Studio-100 baas Hans Bourlon topwerken van Belgische kunstenaars met een bijzonder verhaal. Achter de ‘pièce de résistance’ waar hij nu mee uitpakt, schuilt een thriller. Het was al groot nieuws toen de ‘Olympia’ van René Magritte in 2009 is gestolen. De eigenaar, een gepensioneerde beenhouwer, kreeg het doek later terug na een deal tussen verzekering en dader. Dat zou niemand minder zijn dan Khalid El Bakraoui, de kamikaze die zich opblies in Maalbeek. Zijn de aanslagen in Brussel gefinancierd via ‘artnapping’? Bourlon haalde er een ex-undercoveragent bij om een en ander uit de doeken te doen.

0 reacties

  1. Amerikaanse miljardair geeft 70 miljoen dollar aan gestolen antiekschatten terug om proces te ontlopen
    7

    Amerikaan­se miljardair geeft 70 miljoen dollar aan gestolen antiek­schat­ten terug om proces te ontlopen

    Michael Steinhardt (81), een steenrijke New Yorkse zakenman en fervent antiekverzamelaar, doet afstand van liefst 70 miljoen dollar (62 miljoen euro) aan gestolen antiekschatten. Hij belooft ook dat hij nooit meer nieuwe stukken zal kopen. De miljardair doet dat om een proces te vermijden, nadat bleek dat tal van zijn pronkstukken gestolen zijn en dat hij die heeft bemachtigd op louche wijze. Of het nu maffiabazen waren, grafrovers of beruchte antieksmokkelaars, deze man handelde volgens de procureur in New York met iedereen. Zolang hij maar zijn schatten kreeg.