Herfstveilingen Christie's en Sotheby's: crisis, welke crisis?
De traditionele herfstveilingen in New York bij de grote venduhuizen Sotheby's en Christie's hebben, wat hedendaagse kunst betreft, hoge ogen gegooid. Des te opvallender omdat buiten de muren van de veilingzalen de financiële wereld in de greep is van besparingen en onzekerheid.
Delen per e-mail
Bij Sotheby's zorgde met name Clyfford Still voor opzien. Het werk '1949-A-n°1' van de in 1980 overleden topfiguur van de eerste golf abstracte expressionisten ging voor 61,7 miljoen dollar onder de hamer, bijna driemaal meer dan het vorige record voor de man. '1947-Y-n°2' van diezelfde Still verraste met 31,4 miljoen dollar eveneens: de maximumraming was 20 miljoen.
Andere werken die bij Sotheby's een financiële glimlach op de lippen toverden, waren 'Three studies for a self-portrait' van Francis Bacon (19,7 miljoen) en 'Abstraktes Bild' van Gerhard Richter (20,8 miljoen). In totaal verliet bij Sotheby's voor 315,8 miljoen dollar kunst de veilingzaal - het beste resultaat sinds mei 2008.
Eerder deze week scoorde concurrent Christie's met een doek van Roy Liechtenstein. 'I can see the whole room!' van de Pop-Artschilder werd afgeklopt op 43,2 miljoen dollar, een record voor de artiest. Ook werk van Mark Rothko (18,6 miljoen voor 'White Cloud' en 10,7 miljoen voor een enorme bronzen sculptuur) leverde een stevig prijskaartje op.
Om in de veilingzaal te raken, moesten de potentiële kopers (niet bepaald de armsten onder ons) wel eventjes spitsroeden lopen. Een honderdtal betogers van Occupy Wall Street maakte duidelijk dat de verzamelaars "zich moesten schamen". (belga/jv)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLiteratuur
ANNO 2021. Schrijver Walter van den Broeck (79): “Ik leid eigenlijk permanent twee levens”
-
Schrijfster Lize Spit openhartig: “Ik neem opnieuw antidepressivum en dat voelt als een tegenslag”
Sinds december ligt ‘Ik ben er niet’, de opvolger van debuut- en monstersucces ‘Het Smelt’, van Lize Spit (32) in de rekken. Bijna twee maanden na de lancering blikt Spit terug op de hoogtes en laagtes van afgelopen maanden. “Ik voel dat mijn depressieve gedachten weer de kop opsteken”, vertelt ze aan interviewer Magali De Reu. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
-
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
PREMIUMKunst & Literatuur
Pieter Aspe rondt zijn zomerthriller af, aflevering 56: ‘Van In neemt Lejeune in vertrouwen’
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
PREMIUMKunst & Literatuur
Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’, gebruikt haar ervaring om mensen te helpen: “Het was de hel op aarde, maar ook mijn beste leerschool”
Met de dood van Paul Sobol, die met z’n sereniteit veel indruk maakte in ‘Kinderen Van De Holocaust’, hebben we afscheid moeten nemen van een van de laatste getuigen van de jodenvervolging. Vooraanstaand psychologe Edith Eger (93) is er wél nog. Nadat ze als prille negentiger haar getuigenis neerschreef, voegt ze daar nu met het boek ‘Het Geschenk’ een praktische handleiding voor een vrij leven aan toe. “Onderworpen aan verlies, marteling, uithongering en de constante dreiging van de dood, ontdekte ik mechanismen om te overleven en vrij te zijn.”