Fotograaf trekt drie dagen door snikhete woestijn om op verboden Russisch militair domein te raken. En daar maakt hij adembenemende beelden
VideoHij moest er met zijn team 12 uur voor vliegen, 1.200 kilometer voor rijden door een desolate woestijn en daarna nog eens honderden kilometers offroad, opletten dat hij niet op kraaienpoten reed en zelfs wegduiken toen op zeker moment een geweersalvo weerklonk. Maar het was het waard, als we hem mogen geloven. De Nederlandse fotograaf Bob Thissen heeft een passie voor verlaten en verboden locaties en is net terug van een expeditie naar een zwaar bewaakt Russisch militair domein in Kazachstan. En hij slaagde erin om daar adembenemende beelden te schieten.
De expeditie vond midden mei plaats en Thissen heeft er nu een compleet verslag van gemaakt. Hij verzamelde een team van drie mensen rond zich. Dat bestond uit de Vlaming Frederik Sempens uit Lovenjoel bij Bierbeek en twee Denen. "Dat was al een eerste horde. Het was niet eenvoudig om mensen zo gek te krijgen om met me mee te gaan. De missie was best gevaarlijk, want in Rusland raak je net iets makkelijker in de cel dan hier. Ik heb voor mijn vertrek echt afscheid genomen van mijn dierbaren, want ik wist oprecht niet of ik wel zou terugkomen." (lees hieronder verder)
Seksmuseum
Waarom hij het dan toch deed? "Ik leef daarvoor", lacht hij. "Ik reis al tien jaar de wereld rond op zoek naar verlaten plaatsen waar het net is of de tijd stil is blijven staan. Waar niemand nog komt of dúrft te komen. Van vervallen kastelen, leegstaande ziekenhuizen tot een gesloten seksmuseum: niets is te gek. Maar dit was met voorsprong wel het spannendste avontuur dat ik al aanging. Het is een kick om je aan zoiets te wagen. Ik zoek het echt op."
Na hun vliegreis naar Kazachstan reden ze drie dagen door de woestijn om bij de legerbasis te komen, een plek waar nog nooit een buitenlander een voet had gezet. Het complex staat leeg, maar wordt nog altijd streng bewaakt door Russische militairen. "Het begon al te schemeren toen we op het einde van de derde dag arriveerden. We zagen een beetje verderop een auto voorbijrijden en doken weg toen plots geweerschoten weerklonken."
Verschansen
Het laatste stuk legden ze te voet af. "Uiteindelijk raakten we binnen en we verschansten ons meteen, want het werd al snel duidelijk dat er druk gepatrouilleerd werd", gaat hij verder. (lees hieronder verder)
De fotograaf had zijn huiswerk gemaakt en hij wist dat er in een van de loodsen twee spaceshuttles moesten liggen, die een aardig beeld konden opleveren. "Kopieën van de toestellen waarmee de Amerikanen de ruimte in gingen vorige eeuw. Ze dateren nog uit de tijd van de ruimtewedloop. We moesten omzichtig te werk gaan om niet ontdekt te worden. Terwijl telkens twee teamleden op de uitkijk lagen op het dak, gingen we met zijn tweeën naar binnen. En we kregen waar voor ons geld", aldus de fotograaf. (lees hieronder verder)
In een van de loodsen lag een bijna complete ruimteshuttle. "Ik vermoed dat die voor 80 procent was afgewerkt", klinkt het. "Er was ook een toestel dat daadwerkelijk in de ruimte was geweest. Ik wilde graag nog een ander loods checken, waar een raket lag. En daarvoor heb ik het risico genomen om er op klaarlichte dag heen te sluipen, terwijl de militaire politie rondliep. Dat was wel heftig." (lees hieronder verder)
Uiteindelijk gingen ze er na 24 in plaats van 48 uur alweer vandoor, omdat hun watervoorraad op begon te raken door de drukkende hitte van 40 graden en de loden zon. Maar met een geweldige reeks beelden en filmpjes. "Een aantal daarvan bleek niet goed te zijn toen we thuiskwamen, dat was minder leuk, maar we hadden gelukkig voldoende materiaal verzameld", klinkt het nog.
Wie graag de volledige fotoreportage ziet, kan terecht op de website van Bob Thissen en op zijn YouTubekanaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKunst
Twee bijna identieke Rothko-schilderijen, toch prijsverschil van zo’n 14 miljoen euro. Hoe kan dat?
-
Tweakers.net
E-reader in je koffer? Aan deze modellen beleef je het langst plezier
Zin om te lezen op reis, maar heb je beperkte bagageruimte? Geen nood: met een e-reader neem je een volledige bibliotheek mee. Eric van Ballegoie, expert bij technologiesite Tweakers, legt uit welke toestellen aanraders zijn en waar de verschillen zitten. -
Livios
Je kan nu ook zonnepanelen huren: wat zijn de voor-en nadelen?
Wil je besparen op je energiefactuur met de installatie van zonnepanelen? Dan zal je eerst moeten een flinke investering moeten doen, vooraleer je er financieel voordeel uithaalt. Maar er duiken hier en daar ook initiatieven op waarbij je zonnepanelen kan huren. Hoe werkt dat precies? En hoe interessant is het? Bouwsite Livios zocht het uit. -
-
De solden zijn in het land. Deze 15 trendtassen scoor je nu al met een fikse korting
De soldenperiode is weer aangebroken: hét moment om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Op zoek naar een feestelijke clutch, een praktische crossbodytas of een chique schoudertas, maar geen zin om op koopjesjacht te trekken? Wij deden het speurwerk voor jou. Deze kwalitatieve tassen scoor je nu al met een mooie korting. -
Jacqui (43) heeft pleinvrees en durft huis niet uit, maar ze vond briljante manier om wereld te zien
Ze verkende al de straten van duizenden landen en weet alles over enkele van de kleinste woestijndorpjes van Zuid-Amerika tot Afrika. Haar reispagina op Instagram heeft 30.000 volgers. Niets zou op het eerste gezicht doen vermoeden dat Jacqui Kenny (43) uit Nieuw-Zeeland pleinvrees heeft en eigenlijk haar huis niet uit durft. Maar daar vond ze iets op. -
Boekenverkoop herleefde even door coronacrisis maar daalt sindsdien weer
De dalende trend in de verkoop van boeken die al jaren aan de gang is, werd even doorbroken door de coronacrisis. In de jaren 2020 en 2021 steeg de verkoop na enkele slechte jaren. Toch valt op dat de verkoop van Nederlandstalige boeken, zowel in de winkel als online, jaar na jaar afneemt. Dat laat de Groep van Algemene Uitgevers (GAU) weten in een persbericht. -
Frankrijk /N-Zeeland
Spionne die voor aanslag Rainbow Warrior bij Greenpeace infiltreerde, spreekt na 32 jaar
Jarenlang was ze spoorloos, maar 32 jaar na de bomaanslag die de Rainbow Warrior tot zinken bracht, hebben Franse en Nieuw-Zeelandse media de Franse spionne Christine Cabon gevonden. Zij was destijds bij Greenpeace geïnfiltreerd.