Geert Buelens.
Volledig scherm
PREMIUM
Geert Buelens. © Franky Verdickt

“Dat boek was dé Vlaamse hype van zijn tijd”: Literatuurkenner Geert Buelens over ‘De Witte’, dat 100 jaar geleden verscheen

LiteratuurGeen traditionele Boekenbeurs dit jaar, maar deze herfstvakantie is wél de periode om aandacht te besteden aan onze auteurs en boeken tijdens het Feest van het Boek. Vandaag: 100 jaar ‘De Witte’, het boek dat van Ernest Claes meteen de populairste Vlaamse schrijver maakte. Van ‘De Witte’ verschijnt deze week en naar aanleiding van die verjaardag een feesteditie, de 128ste oplage van dat boek, dat nooit uit druk is geweest. “Het blijft een van de meest succesvolle boeken van de Nederlandstalige literatuur”, zegt hoogleraar Geert Buelens.

1 reactie

 • Felix Strackx

  9 maanden geleden
  De foto is natuurlijk niet Ernest Claes in zijn jeugd, maar een foto van Fons Exelmans, die De Witte speelde in Wij Heren van Zichem. 
 1. Auteur Sylvia Van Driessche steunt de #MeToo-beweging: “Maar we mogen er ook geen heksenjacht van maken zoals in de States”
  PREMIUM
  Showbizz
  1

  Auteur Sylvia Van Driessche steunt de #Me­Too-beweging: “Maar we mogen er ook geen heksen­jacht van maken zoals in de States”

  Verhalen over grensoverschrijdend gedrag zijn schering en inslag, nu ook in de scheidingskwestie tussen Bill en Melinda Gates. Sommige mannen kunnen kennelijk nog altijd niet het verschil maken tussen wat kan en niet kan in hun omgang met vrouwen, en dat is meteen ook het thema van het nieuwe boek van Sylvia Van Driessche (44), haar eerste voor een volwassen publiek, ‘Een hele lieve fuck you’, een provocatieve titel voor een explosief verhaal.
 1. Mijn Beste Boek. Pascale Naessens is 10 jaar auteur: “Als wat ik verkondig niet juist was vanaf het begin, zouden mensen mijn boeken niet kopen”
  PREMIUM
  Literatuur

  Mijn Beste Boek. Pascale Naessens is 10 jaar auteur: “Als wat ik verkondig niet juist was vanaf het begin, zouden mensen mijn boeken niet kopen”

  Geen traditionele Boekenbeurs dit jaar, maar deze herfstvakantie is wél de periode om aandacht te besteden aan onze auteurs en boeken. Gedurende twee weken fileert een van hen zijn eigen oeuvre en het huidige aanbod voor het Feest van het Boek. Vandaag: Pascale Naessens (51) viert haar tiende verjaardag als auteur en blikt terug op haar succes. “Ik heb een gevoelige snaar geraakt, maar wist niet dat ze zo groot was.”
 2. Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!
  Salaris

  Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!

  Het einde van het schooljaar brengt nieuwe dilemma’s met zich mee. Heel wat jongeren zullen er zich deze zomer het hoofd over breken of ze gaan verder studeren of niet. En zo ja, wat dan precies? Je keuze heeft belangrijke gevolgen voor de toekomst, denk bijvoorbeeld aan het inkomen dat je zal verdienen. Stijgt je salaris rechtevenredig met je opleidingsniveau, of gaat die vlieger niet per se op? Jobat.be stak het licht op bij Virginie Verschooris, verloningsspecialist bij SD Worx.