klaas de scheirder
Volledig scherm
PREMIUM
© klaas de scheirder

ANALYSE. Jan Fabre: als de schone kunsten een kader worden voor vuile manieren

KunstVandaag volgt de uitspraak in de zaak Jan Fabre. Volgens een groep danseressen was hij een manipulator, volgens de kunstenaar gebeurde alles in ‘een anarchie van schoonheid’. De rechter moet zodoende een belangrijke, reeds eeuwenoude vraag beantwoorden: wat is kunst?

18 reacties

 • Willy Michiels

  11 maanden geleden
  pure klassejusitie het is alsof hij niet kan gemist worden in de kunstwereld die jaren effectieve gevangenis straf zou hem deugd doen in de VS had hij die moeten uitzitten waarom hier niet ?
 • Stephaan

  11 maanden geleden
  Een schoolvoorbeeld van klassejusitie.
 • rudiger lampaert

  11 maanden geleden
  Ja,,iedereen met uitstel,,t'is maar voor te lachen hé zeggen die rechters.!
 • Henri Demeer

  11 maanden geleden
  Gans die Fabre is een fabel , een charletan die met allerlei onnozelheden zichzelf tot kunstenaar uitgeroepen heeft .In den bak ermee .
 • piet devlieger

  11 maanden geleden
  En dan krijgt die man een 'straf' van 18 maanden met uitstel. Geen straf dus. En zijn slachtoffers krijgen nog een paar figuurlijke oorvegen erbij van de rechtbank. Als ik dat zo bekijk mag je hier blijkbaar alle mogelijke toeren uithalen zonder gestraft te worden - vooral als je bekend bent.
 1. ONZE OPINIE. Op zijn belangrijkste podium komt Jan Fabre niet opdagen
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Op zijn belangrijk­ste podium komt Jan Fabre niet opdagen

  Jezelf als één van de grootste theatermakers zien, maar het podium niet op durven tijdens je eigen rechtszaak. Jan Fabre zegt altijd de grote emoties op te zoeken in zijn werk, maar hier past enkel een heel klein woord: laf. Vrijdag was de laatste procesdag, een uitspraak volgt op 29 april. Meer dan een celstraf waren de twaalf mensen die zich het slachtoffer voelen van zijn gedrag vooral op zoek naar persoonlijke excuses. Ze kregen een leeg podium.
 2. “Geen seks, geen solo”: proces tegen Jan Fabre start vandaag, dit is alles wat u moet weten
  PREMIUM

  “Geen seks, geen solo”: proces tegen Jan Fabre start vandaag, dit is alles wat u moet weten

  Vandaag start in Antwerpen het proces tegen Jan Fabre (62). De kunstenaar kwam in 2018 in volle #metoo-debat in opspraak. (Ex-)medewerkers van Fabre beschuldigden hem van pesterijen, intimidatie, machtsmisbruik, psychologische spelletjes en seksueel overschrijdend gedrag. Wat wordt hem in Antwerpen precies ten laste gelegd? Welke straf riskeert hij daarvoor? En wie zijn de vrouwen die zich tegen Fabre keren?
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Alles wat u moet weten over dag 1 in zaak Fabre: “Ik kan me geen erger dossier dan dit inbeelden”
  PREMIUM

  Alles wat u moet weten over dag 1 in zaak Fabre: “Ik kan me geen erger dossier dan dit inbeelden”

  “Hij is God en niemand zal hem durven tegenspreken.” Dat zegt het openbaar ministerie over kunstenaar Jan Fabre (63). Hij riskeert de maximumstraf voor pesterijen, geweld en seksueel ongewenst gedrag op de werkvloer: een effectieve celstraf van drie jaar. “Hij toont geen enkel schuldinzicht en het gedrag bleef doorgaan.” Het getroebleerd verhaal van het Antwerps theatergezelschap: van een aardbei in de vagina tot bijten in de billen.
 3. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.