1. “Charmezangers en drugs horen ook in de Vlaamse canon”: Geert Stadeus en Stijn Van der Stockt maken een eerste opzet van de veelbesproken Vlaamse canon
  PREMIUM

  “Charmezan­gers en drugs horen ook in de Vlaamse canon”: Geert Stadeus en Stijn Van der Stockt maken een eerste opzet van de veelbespro­ken Vlaamse canon

  Tegen oktober 2020 moet hij eindelijk klaar zijn: de Vlaamse canon, de lijst met 'ankerpunten' uit onze cultuur en geschiedenis die Vlaanderen typeren. Maar zo lang wilden auteurs STIJN VAN DER STOCKT en GEERT STADEUS niet wachten. Geïnspireerd door het Vlaamse regeerakkoord schreven zij alvast een onderhoudende en vaak hilarische aanzet. Deze tien thema's uit hun boek zouden de officiële samenstellers weleens over het hoofd kunnen zien.
 1. Sterren zijn ook maar mensen: fotoboek toont acteurs achter de schermen van het theater
  Celebrities

  Sterren zijn ook maar mensen: fotoboek toont acteurs achter de schermen van het theater

  Van Orlando Bloom tot Anthony Hopkins: zelfs de grootste filmsterren kan je af en toe in de theaters van het Londense West End vinden. Het publiek ziet hen dan schitteren op de planken, maar voor ze het podium opstappen, bereiden zij zich - net zoals iedereen - backstage voor in de kleedkamers. Een wereld waar niemand welkom is, behalve Simon Annand. De Britse fotograaf mocht de grootsten der aarde fotograferen achter de schermen en bundelde de mooiste portretfoto’s in het boek ‘Time to Act’.
 1. Was 83ste Boekenbeurs ook de laatste? Organisator Boek.be vraagt bescherming tegen schuldeisers, maar is strijdvaardig: “We laten Boekenbeurs niet zomaar kapot gaan”

  Was 83ste Boeken­beurs ook de laatste? Organisa­tor Boek.be vraagt bescher­ming tegen schuldei­sers, maar is strijdvaar­dig: “We laten Boeken­beurs niet zomaar kapot gaan”

  Boek.be, de organisator van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen, overlegt met schuldeisers over een herstructureringsplan. Door het wegvallen van de Boekenbeurs in 2020 zit de organisator naar eigen zeggen in zeer zwaar weer. In mei kondigde de organisatie ook al ontslagen aan. Of de 83ste editie ook meteen de laatste was, valt nog af te wachten. De organisatie is alvast strijdvol: “Dit geeft een enorme adrenaline stoot en de goesting om te vechten”
 1. Twee 'Thuis'-boeken op komst
  Literatuur

  Twee 'Thuis'-boe­ken op komst

  Fans van 'Thuis' passeren dit najaar best eens in de boekhandel, want er zijn twee boeken over de Eén-serie op komst. Volgend weekend verschijnt 'Opgedoken', het negende deel in de reeks 'Thuis: wat u nog niet zag op televisie'. Tom en Tania, ooit jeugdvrienden, spelen daarin de hoofdrollen. "In de surfclub beleefden ze talloze zomers samen. Maar ligt er ook een donker verleden begraven onder het zand?", zo kondigt men bij Borgerhoff & Lamberigts het boek aan.
 2. Schrijver Marnix Peeters leeft afgezonderd in de Oostkantons: “Mijn cholesterol is 300, maar ik sterf liever eerder dan dat ik mijn plezier opgeef”
  PREMIUM
  Kunst & Literatuur

  Schrijver Marnix Peeters leeft afgezon­derd in de Oostkan­tons: “Mijn choleste­rol is 300, maar ik sterf liever eerder dan dat ik mijn plezier opgeef”

  "Vanop een afstand zie je de dingen altijd scherper", zegt Marnix Peeters (55). De schrijver woont in de Oostkantons, als een kluizenaar van de Aldi. Dat wil zeggen: mét lief, computer en auto, maar toch ver van het leven dat de meesten van ons leiden. Hij heeft net een nieuwe schelmenroman klaar waarin er weer alleen maar gelachen wordt, maar als hij kijkt naar het Vlaanderen dat hij een jaar of tien geleden heeft verlaten, vergaat het lachen hem. “Ik krijg het ervan dat de politiek zich in deze tijden inlaat met onbenullige discussies over Leopold II, K3 in Egypte, zwarte pieten en zigeunersaus. Ik vind dat bullshit.”
 1. Afgeschreven Rembrandt mogelijk toch echt: hetzelfde hout is ook gebruikt voor een ander schilderij
  PREMIUM

  Afgeschre­ven Rembrandt mogelijk toch echt: hetzelfde hout is ook gebruikt voor een ander schilderij

  Hoofd van een bebaarde man is mogelijk toch een echte Rembrandt. Het houten paneel werd veertig jaar geleden afgedaan als nep, maar zou wel degelijk een werk van de Hollandse meester zijn. Dat schrijft de Volkskrant. Uit een jaarringenonderzoek is gebleken dat het houten paneel is gemaakt van een Baltische eik die ook is gebruikt voor een andere Rembrandt, Andromeda aan de rots geketend.