Zo’n 3.000 bezoekers volgen CAPS Urban Cross langs de zijlijn: “Blij dat het is kunnen doorgaan”
kortrijkVorig jaar kon het niet, maar dit jaar wel. Langs de zijlijn van het parcours langs de Leieboorden genoten een paar duizend toeschouwers van de CAPS Urban Cross Kortrijk. Met mondmaskers én covid safe ticket. De opkomst was een pak lager dan in 2019, maar wie er wél was, was het erover eens: “Blij dat het is kunnen doorgaan.”
De grootste namen op de affiche? Eli Iserbyt, Toon Aerts, Lucinda Brand en Denise Betsema. Topper Wout van Aert mag dan wel zijn fiets op stal gelaten hebben, hij kwam wél kijken naar de cross. Mathias en Alexander Pareyt uit Kuurne hadden hun idool al snel gespot, en slaagden erin een foto met hem te scoren. “Het is echt een toffe kerel, én hij rijdt goed”, zegt Mathias. “Dus we zijn wel fan. Maar we zijn ook fan van Eli Iserbyt, die woont niet ver van bij ons, he.”
Ouders Steven Pareyt en Isabel Poucke trokken met hun gezien met plezier naar de cross. “Een wedstrijd zo dicht bij huis, dat gebeurt niet vaak he. Schrik van corona hebben we niet, het is buiten, he. En het covid safe ticket vormt ook geen drempel voor ons.”
“Mijn kleinzoon Arthur Vanderbeken wil wielrenner worden later”, lacht opa Yvan uit Deerlijk. “Dus neem ik hem nu en dan eens mee naar de koers en de cross. Fan van het mondmasker ben ik absoluut niet. Voor mij is dit een pretbederver, en ik vraag me af in hoeverre het een verschil maakt als je buiten bent… Het is de eerste keer dat ik naar de cross kom in Kortrijk. Persoonlijk vind ik de sfeer hier niet zo uitbundig: ik heb de indruk dat er vooral mensen zijn die hier een uitstapje in zagen, en niet zozeer fan zijn van cross.”
“Wij gingen vroeger heel vaak naar de cross kijken”, zeggen Hendrik Camerlynck en Greet Waignein uit Ieper. “Toen het nog Nys en Albert tegen elkaar waren. We vinden het eerlijk gezegd iets minder spannend dan toen, maar een bezoekje aan de cross blijft voor ons een leuke uitstap. Schrik hebben we niet. We zijn drie keer ingeënt, en het is buiten. Tof is het mondmasker nu ook niet, maar het is niet dat het ons echt nog stoort. Na die twee jaar zijn we het gewoon.”
Volgens een eerste schatting van de organisatie kwamen zo’n 3000 bezoekers naar Kortrijk voor de cross. “Geen recordaantal inderdaad”, zegt schepen van Sport Wouter Allijns (Team Burgemeester). “Maar toch een aardig resultaat, gezien de omstandigheden. Het weer is koud en nat en niet uitnodigend om uren naar buiten te trekken. Bovendien kwamen de strengere maatregelen heel ongelegen. We weten pas van gisteren zeker dat de koers met publiek zou kunnen doorgaan. De slechte coronacijfers zullen ook wel wat mensen thuis gelaten hebben.
Maar ondanks de beperkte opkomst, blijft dit een belangrijk evenement voor Kortrijk, zegt Allijns. “Naast de bezoekers hier vandaag, die misschien de stad in trekken en onze lokale handel en horeca nog bezoeken, zijn er ook een pak mensen die de wedstrijd op tv gevolgd hebben. Onze stad komt mooi in beeld. Het is ook een prachtig event: op elke plaats van het parcours zie je zo’n 80% van de wedstrijd. Uniek in de veldrijwereld. En het is ook een voorbeeld van hoe evenementen niet afgelast hoeven te worden: alles is veilig kunnen doorgaan.”
Ook organisator Golazo blikt tevreden terug. “Organiseren in volle coronacrisis is niet evident”, zegt Christophe Impens. “We zijn uiteraard heel blij dat deze tweede manche van de X2O Badkamers Trofee kon plaatsenvinden. De supporters op het parcours en thuis voor TV hebben een heel mooie strijd gezien. Uiteraard hadden we liever nog meer publiek verwelkomt maar binnen de huidige coronacontext is dat niet evident. Op naar de 2022-editie, zonder beperkende maatregelen. “
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sinksen spaghettislag Petit Paris haalt kaap van 1.000 porties, als dank volgt traktatie met drie vaten bier
Kortrijk -
PREMIUM
Arthur (27) wil met nieuw energiebedrijf ‘Nett’ zonne-energie delen: “We benutten eindelijk het volledige potentieel van ons dak”
Arthur Despiegelaere (27) richt in het Beneluxpark in Kortrijk Nett op. Het innovatieve energiebedrijf laat bedrijven groene energie met elkaar delen. Op die manier zijn ze tot twintig jaar lang zeker van hernieuwbare energie aan een vaste prijs. “Zo veranderen we de manier waarop we elektriciteit kopen”, zegt Arthur. Nett heeft al 20 Megawatt vermogen, verdeeld over liefst 55.555 zonnepanelen. De jonge ondernemer legt uit wat zijn plan precies is.Kortrijk -
Gunther Neefs brengt onvergetelijk concert op Sinksenfeesten
Op het Vandaeleplein was het maandagmiddag koppen lopen tijdens het concert van Gunther Neefs.Kortrijk -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
-
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. De oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
“Dealer gearresteerd, drones uit lucht gehaald”: Sinksen verloopt gemoedelijk
Kortrijk