illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
illustratiebeeld © rv

Wie Marokkaanse naam heeft, wordt in kwart van de gevallen gediscrimineerd op Kortrijkse huurmarkt

KortrijkUit een discriminatietoets van de huurwoningmarkt in opdracht van de stad blijkt dat kandidaten met een Marokkaanse naam gemiddeld 27 procent minder worden uitgenodigd voor een plaatsbezoek dan kandidaten met een Vlaamse naam. Bij immomakelaars gaat het om 24 procent, bij de kleinere markt van privéverhuurders zelfs om gemiddeld 67 procent. De discriminatie wordt in samenspraak met de immosector aangepakt door in te zetten op vorming en training. Er is ook goed nieuws: er is geen discriminatie vastgesteld bij homoseksuele koppels.

 1. Kortrijk houdt referendum rond al dan niet strengere aanpak sluikstort en zwerfvuil: “We ruimen jaarlijks 70 ton op, gebrek aan respect stoort me”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Kortrijk houdt referendum rond al dan niet strengere aanpak sluikstort en zwerfvuil: “We ruimen jaarlijks 70 ton op, gebrek aan respect stoort me”

  De stad houdt onder impuls van Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) - netheid is haar stokpaardje - een nieuw digitaal referendum. Met als rode draad deze keer het al dan niet strenger aanpakken van sluikstort en zwerfvuil. “We maken er wel geen heksenjacht van, we rekenen op meer discipline van de Kortrijkzanen”, benadrukt burgermoeder Ruth Vandenberghe.
 2. Geen straf voor vrouw na diefstal trolley vol chocolade: “Voor de boterhamdoos van de kinderen bij start schooljaar.”
  Kortrijk

  Geen straf voor vrouw na diefstal trolley vol chocolade: “Voor de boterham­doos van de kinderen bij start schooljaar.”

  “Ik wou bij de start van het schooljaar wat chocolade in de boterhamdoos van de kinderen mee kunnen geven.” De uitleg die een 36-jarige asielzoekster aan de rechter in Kortrijk gaf om te verantwoorden waarom ze in de Kortrijkse Aldi met een trolley vol gestolen chocolade werd staande gehouden, was schrijnend. De rechter toonde genade en gaf haar geen straf.