Stijn Streuvels is precies 150 jaar geleden geboren in Heule. Cultuurvereniging Confrérie de Griffioen pakt uit met een themawandeling, met langs het parcours audiofragmenten met bekende Heulenaars.
Volledig scherm
Stijn Streuvels is precies 150 jaar geleden geboren in Heule. Cultuurvereniging Confrérie de Griffioen pakt uit met een themawandeling, met langs het parcours audiofragmenten met bekende Heulenaars. © Joyce Mesdag

Wandel in het spoor van de jonge Stijn Streuvels door zijn geboortedorp Heule: “Met geluidsfragmenten brengen we de sfeer van 1880 terug”

heuleFan van Stijn Streuvels? Dan kan je vanaf 5 juni je hart ophalen in Heule, waar hij geboren is. Cultuurvereniging De Griffioen pakt naar aanleiding van 150 jaar Streuvels uit met een multimediawandeling waarbij je kan ervaren hoe het eraan toeging toen de bekende schrijver er opgroeide. “Niet alleen jeugdherinneringen van Streuvels komen aan bod, zoals de ‘moorderij van Heule’, maar ook het dagelijkse leven”, vertelt bezieler Bart Huysentruyt.

 1. Geen veroordeelde extremisten meer op eerste rij 11 juliviering in Kortrijk: “We zorgen voor correcte setting”
  Kortrijk

  Geen veroordeel­de extremis­ten meer op eerste rij 11 julivie­ring in Kortrijk: “We zorgen voor correcte setting”

  De Leiefeesten rond de Vlaamse feestdag schakelen een versnelling hoger. Er zal meer beleving zijn, maar alle ogen zijn ook gericht op de officiële plechtigheid op de Groeningekouter, aan het beeld de Maagd van Vlaanderen. Waar de aanwezigheid van Aurélien Verhassel vorig jaar viroloog Marc Van Ranst in de gordijnen joeg. De Franse extremist zat toen gewoon op de eerste rij, in de buurt van minister-president Jan Jambon. Dat zal deze keer niet meer mogelijk zijn.
 2. Vroegere Sint-Maartenskliniek wijkt voor hoogbouw met 172 studentenkamers: “We kunnen ze niet naar Waregem of Roeselare blijven sturen”
  Kortrijk

  Vroegere Sint-Maartens­kli­niek wijkt voor hoogbouw met 172 studenten­ka­mers: “We kunnen ze niet naar Waregem of Roeselare blijven sturen”

  De gewezen Sint-Maartenskliniek nabij de Groeningebrug wijkt voor een nieuwe residentie met 172 studentenkamers, die wordt ingebed in een groene omgeving. De nieuwbouw is tegen het academiejaar 2023-2024 klaar. De stad Kortrijk verlengt de opheffing van het verbod op nieuwe koten. “Want er is een behoefte aan 1.500 nieuwe studentenkamers”, zegt schepen van Bouwen Wout Maddens.