Vooruit en Zij-Kant voeren actie tegen geweld op vrouwen: “Aan omstaanders tonen hoe in te grijpen”
KortrijkHet is de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Het moment voor de politieke partij Vooruit en de progressieve vrouwenbeweging Zij-Kant om ook in West-Vlaanderen actie te voeren. Dat gebeurde donderdagochtend op het Stationsplein in Kortrijk. Parlementairen Maxim Veys en Vicky Reynaert deelden er buttons en flyers met het internationaal handgebaar tegen geweld uit.
Peter LanssensLaatste update:25-11-21, 13:49
Na de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960, riepen de Verenigde Naties 25 november uit tot de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Meer dan 60 jaar later is het onderwerp spijtig genoeg nog brandend actueel en voor sommige vrouwen helaas dagelijkse realiteit.
1 op 5 meisjes
“Vorig jaar kregen 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen werd het slachtoffer van partnergeweld en 1 op 3 vrouwen wereldwijd ervaren tijdens hun leven lichamelijk of seksueel geweld. Onthutsende cijfers”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys.
Anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Zo handel je als je ziet hoe iemand met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt.
“Het gebeurt wel eens: je zit op café, je wandelt op straat, je neemt de bus en je merkt dat iemand lastig gevallen wordt. Je wil ingrijpen, maar je weet niet hoe. We geven tips mee voor omstanders. Anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Dat zijn de 5 A’s waarmee je tussenbeide kan komen als je ziet dat iemand te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe vaker omstaanders ingrijpen en anderen wijzen op hun gedrag, hoe sneller de maatschappij dat gedrag zal afkeuren.”
Je vouwt je duim in je platte hand en sluit je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en kunnen te hulp snellen
Vicky Reynaert
Federaal volksvertegenwoordiger Vicky Reynaert: “Er rust vaak nog een taboe op, maar met onze actie porren we omstaanders aan om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan. Dat kan voor slachtoffers een wereld van verschil maken. We willen met de actie ook het internationaal handgebaar tegen geweld in de kijker plaatsen. Je vouwt je duim in je platte hand en sluit je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en kunnen te hulp snellen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van dit gebaar en op die manier kunnen ingrijpen als iemand in nood is.”