UHasselt onderzoekt momenteel al in samenwerking met EnergyVille de mogelijkheid om geluidsschermen met zonnepanelen te combineren, langs bijvoorbeeld autosnelwegen.
Volledig scherm
UHasselt onderzoekt momenteel al in samenwerking met EnergyVille de mogelijkheid om geluidsschermen met zonnepanelen te combineren, langs bijvoorbeeld autosnelwegen. © UHasselt

Vier kilometer aan geluidsschermen met zonnepanelen langs E403 in onderzoek

Marke/KortrijkMaandag opende de eerste ecotunnel in West-Vlaanderen, in de Preshoekstraat in Marke. Dieren worden via een 4 kilometer lange raster langs de autosnelweg E403 naar die ecotunnel geleid. Bert Van Dierdonck van Natuurpunt stelt met steun van Groen Kortrijk voor om het raster te vervangen door geluidsschermen, bekleed met zonnecellen. Het voorstel wordt onderzocht.

 1. Overdosis op feest, hartfalen in metro of op spoed… nieuwe simulatiekamer kan alles aan: “Overlevingskans van patiënten verhoogt door studenten en hulpverleners intensief te laten trainen”
  Kortrijk

  Overdosis op feest, hartfalen in metro of op spoed… nieuwe simulatie­ka­mer kan alles aan: “Overle­vings­kans van patiënten verhoogt door studenten en hulpverle­ners intensief te laten trainen”

  Hogeschool Vives is een technologisch pareltje rijker. Een nieuw systeem simuleert levensechte situaties, met videoprojecties op muren en vloer. Een onderkoeling in de sneeuw, een hartinfarct in de metro, een overdosis xtc in een discotheek, een hartstilstand op spoed… Veel kan nagebootst worden, inclusief geluiden, geuren en zelfs wind en rook. “Die prikkels maken het veel realistischer voor onze studenten”, zegt coördinator Christof Patyn. Ook hulpverleners van ziekenhuis AZ Groeninge kunnen trainen in de simulatiekamer.
 1. Druk kruispunt in Bissegem krijgt facelift: stad werkt verloederd pand weg, vroeger gebouw van drankenhandel KAVA wordt gesloopt
  Bissegem

  Druk kruispunt in Bissegem krijgt facelift: stad werkt verloederd pand weg, vroeger gebouw van drankenhan­del KAVA wordt gesloopt

  De stad Kortrijk koopt een leegstand pand in de Meensesteenweg 312, aan het drukke kruispunt met de Gullegemsesteenweg en Heulsestraat. Het verloederde pand wordt vernieuwd of gesloopt. Aan de overkant wordt het vroeger gebouw van drankenhandel KAVA gesloopt, om de omgeving te vergroenen. Er zijn verderop ook plannen met het oud gemeentehuis en een aanpalende slagerij. De projecten kaderen in een masterplan om het centrum van Bissegem op te waarderen.
 2. Marke opent als eerste in West-Vlaanderen een ecotunnel: “Gedaan met doodgereden reeën en vossen op E403"
  Marke/Lauwe/Aalbeke

  Marke opent als eerste in West-Vlaanderen een ecotunnel: “Gedaan met doodgere­den reeën en vossen op E403"

  De eerste ecotunnel in West-Vlaanderen is zopas geopend in de Preshoekstraat in Marke bij Kortrijk. Via de ecotunnel kunnen dieren toe een groene doorgang nemen zonder de E403 te moeten oversteken. Het moet aanrijdingen op de snelweg door overstekende reeën en vossen voorkomen. “Loop niet op het onverharde deel van de ecotunnel, zodat de werking niet verstoord wordt”, benadrukt schepen van Natuur Bert Herrewyn (sp.a).
 1. "Bierprotest" in Myanmar: betogers gieten bier over hun voeten
  Play

  "Bierpro­test" in Myanmar: betogers gieten bier over hun voeten

 2. Iedereen is gek op dit überschattig ottertje. En je ziet meteen waarom!
  Play

  Iedereen is gek op dit überschat­tig ottertje. En je ziet meteen waarom!