De winnende projecten werden woensdagavond bekendgemaakt op het bedankingsmoment voor de wijkcomités van Kortrijk en deelgemeenten, in Muster in Heule. Waar ook vrijwilligers van wijkcomités in de bloemetjes werden gezet.
Volledig scherm
De winnende projecten werden woensdagavond bekendgemaakt op het bedankingsmoment voor de wijkcomités van Kortrijk en deelgemeenten, in Muster in Heule. Waar ook vrijwilligers van wijkcomités in de bloemetjes werden gezet. © Henk Deleu

Van mobiele sociale kruidenier tot artistieke schoolstraten: dit zijn de acht winnende projecten van het eerste Burgerbudget in Kortrijk

KortrijkKortrijk stelde in september 2021 het Burgerbudget voor. Samengevat: 100.000 euro vrijmaken om creatieve en vernieuwende acties in de stad uit te voeren. Er waren 46 voorstellen, met een waarde van om en bij 1 miljoen euro. Een burgerjury koos acht winnaars, die hun project mogen uitvoeren.

 1. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.
 2. Vergeet Werchter of Tomorrowland! Op deze 10 kleinere festivals in West-Vlaanderen feest je er deze zomer op los
  PREMIUM
  West-Vlaanderen

  Vergeet Werchter of Tomorrow­land! Op deze 10 kleinere festivals in West-Vlaanderen feest je er deze zomer op los

  Last van knaldrang? Of gewoon zin in een feestje? Heel wat kleinere festivals werden de voorbije jaren getroffen door de pandemie en moesten ofwel edities annuleren ofwel coronaproof organiseren. Deze zomer is het aanbod opnieuw groot. We scrolden even door het overzicht en selecteerden enkele vaste waarden, een paar onbekende parels en een nieuw muziekevent.
 1. Vrienden houden muziektreffen om jong gezin van vijf na brand aan nieuw huis te helpen: “We staan er niet alleen voor, de steun is overweldigend”
  PREMIUM
  Kortrijk/Bellegem

  Vrienden houden muziektref­fen om jong gezin van vijf na brand aan nieuw huis te helpen: “We staan er niet alleen voor, de steun is overweldi­gend”

  Bijna drie maanden nadat Peter Eeckhout, Debbie Neirijnck en hun drie kinderen hun ecologische woning in Bellegem in vlammen zagen opgaan, klaart de hemel steeds meer op, met dank aan tal van initiatieven om hen weer op weg te helpen. Vrienden houden vandaag zaterdag 21 mei een muziektreffen voor het gezin, aan biercafé Gainsbar op de Vlasmarkt in Kortrijk. “Mede door alle hulp hopen we binnen twee jaar een nieuw huis te hebben”, vertelt Peter ‘Keide’ Eeckhout.
 2. Rebelle uit Marke krijgt eerste Michelinster: “Als 14-jarige schreeuwde ik al van de daken dat ik topchef wilde worden”
  PREMIUM
  Marke

  Rebelle uit Marke krijgt eerste Michelin­ster: “Als 14-jarige schreeuwde ik al van de daken dat ik topchef wilde worden”

  Restaurant Rebelle uit Marke heeft een eerste ster beet. “Ik ben er even niet goed van”, reageert chef-kok Martijn Defauw (34) vanuit Bergen, waar de nieuwe Michelingids voor 2022 maandagmiddag bekendgemaakt werd. “We trillen van geluk”, lacht zijn echtgenote Tessa D’haene (29). “Een pluim voor het team van Rebelle ook. Het is dankzij hen dat we deze ster nu krijgen.”