Vaccinaties starten bij ons op 6 januari, eerste 10.400 dosissen op komst: “Alle rusthuisbewoners willen zich laten inenten”
Zuid-West-VlaanderenDe vaccinatie-uitrol in Zuid-West-Vlaanderen start ten vroegste op woensdag 6 januari. Het ziekenhuis AZ Groeninge verwacht eerder die week een eerste lading van 10.400 dosissen, voor alle 5.200 rusthuisbewoners in onze regio. “Zo goed als alle rusthuisbewoners zijn bereid om zich te laten vaccineren”, zegt Philippe De Coene (sp.a), voorzitter van de welzijnsintercommunale W13.
Delen per e-mail
Een eerste lading van 10.400 Pfizer-vaccins wordt zonder tegenslag(en) vanaf dinsdag 5 januari in AZ Groeninge op Hoog Kortrijk verwacht. Waar in de ziekenhuisapotheek een speciaal aangekochte vriezer staat, om de vaccins aan -75 graden Celsius te bewaren. De uitrol naar de woonzorgcentra zelf start ten vroegste de dag nadien, op woensdag 6 januari. “Met professioneel vervoer in koelwagens, dat door het medisch logistiek bedrijf Medista in goeie banen geleid zal worden”, verzekert hoofdapotheker Katy Verhelle van AZ Groeninge.
De vaccins zijn in de woonzorgcentra zelf nog maximum vijf dagen te bewaren in koelkasten, aan een temperatuur tussen 2 en 8 graden. De woonzorgcentra krijgen ook spuiten, naalden en een middel om het vaccin in op te lossen. Het toedienen gebeurt door coördinerend en raadgevend artsen (CRA) en huisartsen. Een werkgroep binnen de welzijnsintercommunale W13 bepaalt welke woonzorgcentra in Zuid-West-Vlaanderen het eerst aan de beurt komen. Alles wordt eerlijk verdeeld. “Het gaat in eerste instantie over alle door Vlaanderen erkende woonzorgcentra en alle assistentiewoningen, palend aan woonzorgcentra”, zegt W13-voorzitter Philippe De Coene. “Dat hebben wij niet vastgelegd, dat bepaalt het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.” W13 is actief in veertien steden en gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wervik, Wielsbeke en Zwevegem.
De Coene vermoedt dat het inenten van alle 5.200 rusthuisbewoners, een sterke bescherming vergt drie weken na een eerste inspuiting best nog een tweede dosis, tegen begin februari achter de rug moet zijn in onze regio. “Zo gaat het om een voorbeeld te geven voor Zorg Kortrijk over 469 bewoners van woonzorgcentra Sint-Jozef, Biezenheem, Ter Melle, De Zon en De Weister en 39 bewoners van assistentiewoningen Elfenberg en Rietveld.”
“Ik hoop wel dat Zorg en Gezondheid het licht op groen zet om ook bewoners van assistentiewoningen, die niét aan woonzorgcentra palen, snel te laten inenten. Want ook dat zijn kwetsbare mensen. In Kortrijk hebben we met Ten Olme een residentie met 86 bewoners die niet aan een woonzorgcentrum paalt, nabij de Veemarkt.”
We hebben vertrouwen in de vaccins, het is de enige manier om uit deze crisis te raken. We zien eindelijk een lichtje aan het einde van een lange tunnel
De woonzorgsector keikt reikhalzend naar de vaccinatie-uitrol uit, want ook in Zuid-West-Vlaanderen werden en worden woonzorgcentra door corona-uitbraken geteisterd. Zoals in Sint-Carolus in Kortrijk, waar nu al 63 van de 103 bewoners positief testten en er al vijftien overlijdens te betreuren zijn. “We hebben vertrouwen in de vaccins, het is de enige manier om uit deze crisis te raken. We zien eindelijk een lichtje aan het einde van een lange tunnel”, zegt directrice Nele Ottevaere. “We zijn hoopvol. We vragen na welke bewoners willen ingeënt worden. De bereidwilligheid is ook hier sowieso heel groot. Wie ik al sprak, wil zich zonder uitzondering laten vaccineren.”
Het is nog afwachten hoe de uitrol verder verloopt. Het is de bedoeling om tegen eind februari ook de 7.400 personeelsleden en bestaffing van de woonzorgcentra en assistentiewoningen in Zuid-West-Vlaanderen te laten vaccineren. In principe in maart zijn ziekenhuispersoneel, personeel van eerstelijnszorg en tehuizen voor personen met een beperking aan de beurt. Wellicht tegen mei volgen 65-plussers, 45-plussers met chronische ziektes en mensen met nog te bepalen essentiële maatschappelijke en economische functies. Daarna volgt de rest van de bevolking, tot na de zomer. Al is dat nog allemaal onder groot voorbehoud, want experts denken de strategie te versnellen door voorlopig één in plaats van twee spuitjes te geven.
Eén groot vaccinatiecentrum komt er niet in Kortrijk, we gaan kleinschalig en buurtgericht werken om samenscholingen te vermijden.
De voorbereiding is in ieder geval volop bezig. In Kortrijk buigen burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) en schepen van Zorg Philippe De Coene (sp.a) zich mee over de verdere aanpak: “Eén groot vaccinatiecentrum komt er niet in Kortrijk, we gaan kleinschalig en buurtgericht werken om samenscholingen te vermijden. Zo denken we aan wijk- en dienstencentra en OC’s. Er was op 10 december al een overleg met huisartsen, eerstelijnszones, bevoegde schepenen en W13. Na Nieuwjaar zitten de burgemeesters van onze regio samen. We organiseren het ordentelijk, met een correcte en solidaire aanpak over steden en gemeenten heen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste coronavaccin in Vlaanderen toegediend bij Jos Hermans (96): “Iedereen moet zich nu laten vaccineren, dan kunnen onze kinderen snel op bezoek komen”
In het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands is de eerste persoon in Vlaanderen ingeënt met een coronavaccin. De 96-jarige Jos Hermans, de oudste bewoner van het woonzorgcentrum, kreeg er om 11 uur het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend. “Ik voel me plots dertig jaar jonger”, klonk het nadien. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Kooigem ’t Pleintje in Kooigem krijgt speelboom
Klein maar fijn, dat is de nieuwe speelboom op ’t Pleintje in Kooigem, de kleinste deelgemeente van Kortrijk. “Er sneuvelde in 2019 een boom langs ’t Pleintje in Kooigem”, meldt schepen van Natuur Bert Herrewyn (sp.a) op Facebook. “Inwoners vroegen om die te vervangen door een nieuw exemplaar. Wat brainstormen via mail brachten mij en Kooigem op het idee van een speelboom voor de jeugd van Kooigem, aan ’t Pleintje. De boom heeft een specifieke takkenstructuur die perfect geschikt is om in te spelen. Hij is nu geplant, zodat hij verder kan groeien. Of hoe ‘Kortrijk Kinderrijk’ zo de ‘Kortrijkse Green Deal’ ontmoet.” -
-
PREMIUM
Kortrijk Pas midden maart beslissing over festivalzomer, maar Alcatraz en Kamping Kitsch zetten door: “Sneltesten? Mondmaskerplicht? We passen ons aan”
“Uiterlijk midden maart valt een beslissing over de zomerfestivals”, zegt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Een scherpe timing voor metalfestival Alcatraz, dat gepland is van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus, en Kamping Kitsch Club op zaterdag 28 augustus. De twee festivals op Hoog Kortrijk zijn samen goed voor 50.000 bezoekers. “We passen ons aan elke format aan”, zegt John Noseda van Kamping Kitsch. “Er liggen enkele basisregels op tafel, zoals een mondmasker dragen. Mocht de sneltest een regel worden, gaan we die uitdaging zeker niet uit de weg”, zegt Mario Mortier van Alcatraz. We gaan dieper in op de verwachtingen voor Alcatraz en Kamping Kitsch. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Kortrijk Straffe taal van N-VA-parlementairen Axel Ronse en Maaike De Vreese: “Open de horeca vandaag weer”
Een oproep van 125 horecabazen om de horeca eindelijk een duidelijk perspectief te geven, valt niet in dovemansoren. “Wat ons betreft, opent de horeca vandaag weer”, zegt N-VA-parlementairen Axel Ronse uit Kortrijk en Maaike De Vreese uit Brugge. “Ze kunnen dat, coronaveilig. Laat die gedreven mensen weer ondernemen.” -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.