Topchef Matthieu (44) van Table d’Amis komt begin 2022 koken in volksrestaurant VORK: “Alleen het beste is goed genoeg voor mensen in armoede”
KortrijkVORK heeft een tweede peter. Na tweesterrenchef Filip Claeys (47) van De Jonkman in Sint-Kruis kookt ook topchef Matthieu Beudaert (44) van Table d’Amis in Kortrijk in het volksrestaurant. “We mikken als start op een gerecht met kippenboutjes en veel groentjes, goedkoop en gezond. Omdat minderbedeelden vaak geen toegang hebben tot gezonde voeding”, zegt Matthieu Beudaert.
Peter Lanssens
Nadat medeoprichter van NorthSeaChefs Filip Claeys tijdens een workshop in VORK een kerstmenu samenstelde, maakt het volksrestaurant zich nu op voor de komst van Matthieu Beudaert. Dat zal eind januari of begin februari een eerste keer zijn. “Ik kijk er naar uit om met de leermedewerkers (er is een opleidingsprogramma in VORK) samen te werken. Het zijn gedreven mensen, die hun leven op de rails willen krijgen. Misschien leer ik zo wel een nieuwe werkkracht voor in Table d’Amis kennen”, vertelt Matthieu Beudaert.
“Het doel is om bijvoorbeeld op maandagochtend een goedkoop en gezond menu te bespreken, meteen samen te koken in de keuken van VORK en daarna de gerechten ‘s middags door te geven aan zo’n honderd klanten in het volksrestaurant. Zo zie je meteen welk vlees je in de kuip hebt in de keuken. En het is een uitdaging om binnen een bepaald budget ook eens voor een ander publiek te koken, dan ik normaal gewoon ben.”
De wereld van de verfijnde keuken in VORK binnenbrengen is én een pluspunt voor wie er een opleiding volgt én een pluspunt voor mensen die zich zo’n gerechten normaal niet kunnen veroorloven
Schepen van Welzijn Philippe De Coene (Vooruit) juicht het engagement toe. “Het volksrestaurant heeft nu met Filip Claeys en Matthieu Beudaert al twee peters. De bedoeling is om stelselmatig een heel netwerk uit te bouwen voor VORK. Want we hebben nog topchefs in de regio Kortrijk. Ik hoop om zo naar een wekelijkse soort ‘topchefdag’ te evolueren, telkens onder toezicht ook van Joost Vandenhove, de chef-kok van het volksrestaurant. De wereld van de verfijnde keuken in VORK binnenbrengen is én een pluspunt voor wie er een opleiding volgt én een pluspunt voor mensen die zich zo’n gerechten normaal niet kunnen veroorloven.”
“Om geen stormloop te krijgen en te vermijden dat VORK zo in concurrentie gaat met reguliere horecazaken, zijn telkens er een topchef komt alleen de meest kwetsbaren welkom die enkel het tarief van 2 euro kunnen betalen. Want voor mensen in armoede is alleen het beste goed genoeg. We gaan nu oplijsten welke chef-koks er prima scoren in culinaire gidsen zoals Gault&Millau en op toeristische sites zoals Tripadvisor. Om hen te vragen of ze eveneens peter van VORK willen worden. We gaan regelmatig evalueren”, zegt Philippe De Coene.
Nog dit: de tarieven in VORK verhogen vanaf 2022 licht door de momenteel hoge inflatie en de hieraan gekoppelde loonindexering en omdat de prijzen van ingrediënten duurder worden. “Het marktconform tarief stijgt volgend jaar in VORK van 14 naar 15 euro om geen prijsspanningen te krijgen met reguliere horecazaken. De prijs voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming stijgt van 7 naar 7,50 euro. De prijs voor de meest kwetsbaren houden we op 2 euro per maaltijd. Het is voor het eerst sinds de opening van VORK in april 2018, dat de prijzen lichtjes aangepast worden”, besluit schepen Philippe De Coene.