Links ooggetuige Marino Coolsaet, rechts de actie op de brug tussen de Broeltorens zaterdagnamiddag.
Volledig scherm
PREMIUM
Links ooggetuige Marino Coolsaet, rechts de actie op de brug tussen de Broeltorens zaterdagnamiddag. © Peter Lanssens/RV

RECONSTRUCTIE. Hoe een vredelievende koffieklets over het coronabeleid ook in Kortrijk even ‘gekaapt’ werd door extremisten: “Ze riepen haatdragende slogans in het Duits”

KortrijkExtreemrechtse onbekenden die de brug tussen de Broeltorens bezetten, spandoeken ontrolden, in het Duits scandeerden en vuurwerk aanstaken. Het was du jamais vu in Kortrijk. “Het voelde alsof Hitler even terug was. Het fascisme zette zich in de schijnwerpers”, doet ooggetuige Marino Coolsaet (51) uit Heule zijn verhaal. Even verderop had Miep Lambrecht een vredelievende koffieklets georganiseerd om rustig over het federale coronabeleid te discussiëren. Maar die werd verstoord door de actie op de Broelbrug.

 1. LEVENSVERHAAL. “Hij trok veertig jaar als ziekendrager naar Lourdes en gaf tot ’s nachts toe bloed aan Rode Kruis”: Afscheid van Jozef Cornette (88)
  PREMIUM
  Kortrijk

  LEVENSVER­HAAL. “Hij trok veertig jaar als ziekendra­ger naar Lourdes en gaf tot ’s nachts toe bloed aan Rode Kruis”: Afscheid van Jozef Cornette (88)

  Jozef Cornette (88) is heengegaan. Rustig ingeslapen, na een kortstondige ziekte. “Pa stond er altijd, ook voor anderen”, zegt dochter Els. “Hij bracht wekelijks bezoekjes aan de rusthuizen in Kortrijk. Om er te praten met mensen die hij kende, zodat ze er zeker niet vereenzaamden.” Familie en vrienden schetsen het levensverhaal van een ondernemer met het hart op de juiste plaats.
 2. Hoe twee West-Vlamingen en een Limburger de Vlaamse showbizz op zijn kop zetten: 25 jaar geleden bracht ’t Hof van Commerce debuutalbum ‘En in Izzegem’ uit
  PREMIUM
  Izegem

  Hoe twee West-Vlamingen en een Limburger de Vlaamse showbizz op zijn kop zetten: 25 jaar geleden bracht ’t Hof van Commerce debuutal­bum ‘En in Izzegem’ uit

  Zeg ne kjir oe loat’est. Toen hadden Flip Kowlier, Serge Buyse en DJ 4T4 er gin gedag van, maar deze week is het al 25 jaar geleden dat ’t Hof van Commerce een kleine revolutie in de Belgische muziekwereld teweeg bracht. Debuutalbum ‘En in Izzegem’ toonde aan dat je ook in het West-Vlaams lekker weg kon rappen. Wij keren een kwarteeuw terug in de tijd en blikken met enkele bevoorreche getuigen terug op hoe het allemaal begon voor Dommestik en Levrancier.