De bewuste gracht aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, bij een oude burchtmuur. Links zie je het terras van brasserie St.Medard aan het Deken Zegerplein.
Volledig scherm
De bewuste gracht aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, bij een oude burchtmuur. Links zie je het terras van brasserie St.Medard aan het Deken Zegerplein. © Henk Deleu

Ook N-VA en Vlaams Belang willen dat waterpartij aan Onze-Lieve-Vrouwekerk behouden blijft

KortrijkDe discussie over het al dan niet dempen van een waterpartij aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die een rol speelde tijdens de Guldensporenslag in 1302, kwam maandagavond ook in de gemeenteraad van Kortrijk aan bod. N-VA en Vlaams Belang willen de waterpartij behouden.

  1. Roep voor behoud ‘historische gracht’ Guldensporenslag klinkt steeds luider: “Vlaamse geschiedenis zo goed mogelijk in beeld brengen”
    Kortrijk

    Roep voor behoud ‘histori­sche gracht’ Guldenspo­ren­slag klinkt steeds luider: “Vlaamse geschiede­nis zo goed mogelijk in beeld brengen”

    Na het tumult rond werken aan het Gravensteen in Gent en het Steen in Antwerpen, groeit nu in Kortrijk de kritiek op een geplande heraanleg van de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De stad wil er een ‘vervuilde waterpartij’ dempen. Maar die gracht speelde een belangrijke rol tijdens de Guldensporenslag in 1302. Opmerkelijk: schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) mengt zich voor het eerst in de debatten: “We gaan na hoe we de site en het belang ervan voor onze Vlaamse geschiedenis het best in beeld brengen.” Ook de Vlaamse Volksbeweging spreekt zich nu uit.