Nieuw en eenvoudig videobellen met bewoners in woonzorgcentra: “Om eenzaamheid te bestrijden”
KortrijkNu de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk zwaar getroffen zijn door een corona-uitbraak, kan bezoek er niet voor Covid-19 heeft. De Kortrijkse start-up Douglab brengt redding. Met een nieuw systeem om automatisch te videobellen. “Een zeer goede manier om eenzaamheid in de woonzorgcentra te bestrijden”, zegt Geert Carette. Die woensdagnamiddag zo contact opnam met zijn moeder Thérèse De Cruyenaere, bewoonster in woonzorgcentrum De Zon in Bellegem.
Peter LanssensLaatste update:18-11-20, 17:12
Er zijn al tablets met Skype. Maar rusthuispersoneel moet dan telkens tussenkomen, terwijl de werkdruk al zeer hoog is. Zorg Kortrijk kwam nu via IT-bedrijf RealDolmen bij start-up Douglab terecht. Het toeval wil dat een projectleider van Douglab een bezoeker van WZC De Zon is. Zijn mama verblijft er. Zorg Kortrijk maakte wel eerst een selectie van oplossingen van tal van firma’s. De tablet en applicatie GreetR van Douglab komt er als beste uit.
GreetR is een app die je op je smartphone installeert. Wanneer iemand inbelt, neemt het systeem automatisch op. Zodat de bewoner de oproep ziet en hoort op tablet. Omgekeerd zorgt de ingebouwde camera op smartphone ervoor dat ook de oproeper de bewoner ziet en hoort. “Het is heel makkelijk te installeren, onderhoudsvriendelijk, makkelijk te connecteren met internet en de tablet kan perfect op de kamer van de bewoner geplaatst worden. Als het videobellen niet actief is, werkt de tablet gewoon als digitale klok. ’s Avonds wordt het scherm duister gemaakt”, zegt schepen van Zorg Philippe De Coene (sp.a).
Alles verloopt via een gesloten en beveiligd circuit. Er worden geen beelden opgenomen. En indien nodig, wordt het systeem via de functie ‘niet storen’ gepauzeerd. De privacy wordt zo gerespecteerd. Zorg Kortrijk bestelde vijftig toestellen, goed voor een investering van 54.000 euro. Ze worden gratis ter beschikking gesteld tijdens de coronacrisis. Bewoners in quarantaine komen eerst aan bod. De eerste vijf toestellen zijn er al.
Videobellen kon vroeger niet zonder tussenkomst van personeel. Mijn moeder kan ook niet overweg met een smartphone. Dankzij dit systeem kan ik toch automatisch digitaal op bezoek komen
Er was woensdagnamiddag een proef- en demosessie, georganiseerd vanuit WZC De Zon. “Tot vandaag kon ik zonder tussenkomst van het personeel niet videobellen met mijn moeder. Ik deed dit daarom ook nog nooit”, zegt Geert Carette. “Mijn moeder kan ook niet overweg met een smartphone. Dankzij dit systeem kan ik toch automatisch digitaal op bezoek komen bij mijn moeder”, aldus Geert Carette. Het systeem, dat vanzelf werkt, kan zelfs bij kwetsbare bewoners zoals mensen met dementie gebruikt worden.
Ook nieuw: de gewone regeling voor bezoek aan bewoners zonder Covid-19 wordt weer uitgebreid vanaf maandag 23 november. Een bezoeker kan elke dag van de week op kamer komen. De week erop kan dat door een andere bezoeker. Elke bezoeker laat zich testen met een sneltest en kan bij een negatief resultaat een week op bezoek komen. Ook mogelijk: een bezoek met twee familieleden in de bezoekruimte. Telkens een half uur, om iedereen die kans te geven. Er zijn enkele uitzonderingen. Bewoners die besmet zijn of in quarantaine zitten, mogen geen bezoek krijgen. Andere bezoekvormen zoals via raamcontacten en videobellen kunnen dan wel.
Niet-besmette bewoners die in een afdeling met besmette bewoners verblijven, kunnen geen bezoek ontvangen op de kamer, maar wel in de bezoekruimte. Tot slot en niet onbelangrijk: Er kan voor bezoek individueel afgesproken worden met zorgverleners van de afdeling in kwestie, als het over Covid-19-patiënten gaat die terminaal of palliatief zijn. En nog even herhalen: elk bezoek vergt een verplichte registratie, het dragen van een mondmasker en het bewaren van een veilige afstand van anderhalve meter.
Zorg Kortrijk omvat vijf woonzorgcentra: Sint-Jozef in Kortrijk, Biezenheem in Bissegem, Ter Melle in Heule, De Zon in Bellegem en De Weister in Aalbeke.