Tiene Castelein kruipt stilaan uit een diep dal. Ze overwon borstkanker. En heeft geen bestraling nodig, waardoor ze ook haar zwangerschap kan verderzetten.
Volledig scherm
PREMIUM
Tiene Castelein kruipt stilaan uit een diep dal. Ze overwon borstkanker. En heeft geen bestraling nodig, waardoor ze ook haar zwangerschap kan verderzetten. © Henk Deleu

Mama schrapt bestraling om baby te beschermen: “Ook ik loop bijna geen risico”

Tiene Castelein (40) uit Kortrijk valt van de ene emotie in de andere. Enkele weken nadat ze een kwaadaardige tumor liet wegnemen, ontdekte de advocate dat ze zwanger is. Meer nog: ze is al zwanger sinds kort voor de diagnose van borstkanker. De mama liet geplande bestraling als nabehandeling vallen, om de zwangerschap zonder risico voor de baby te kunnen verderzetten. “Wat perfect kan omdat ik veel geluk had met het mild type borstkanker”, zegt ze. “Het risico op herval is bijna nihil. Mijn partner en ik maken zo onze kinderwens toch waar.”

  1. AZ Groeninge naar 112 bedden voor Covid-19-patiënten: “Er komt een orkaan op ons af”
    Kortrijk

    AZ Groeninge naar 112 bedden voor Co­vid-19-patiënten: “Er komt een orkaan op ons af”

    De druk verhoogt op het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk. “Er zijn nu twee Covid-19-verpleegafdelingen open. De kans is heel groot dat er volgende week nog een derde geopend wordt, goed voor alles samen maximum 96 bedden. En tegen maandag 26 oktober moeten we de helft van de bedden op intensieve zorgen voor coronapatiënten voorbehouden, goed voor zestien bedden. Het voelt alsof er een orkaan op ons afkomt”, zegt medisch directeur Serge Vanderschueren.