Ecologisch maaibeheer op een prachtig stukje groen, nabij de rotonde van de Marksesteenweg met de Felix de Bethunelaan. Op alle locaties met ecologisch maaibeheer staat een infobordje.
Volledig scherm
Ecologisch maaibeheer op een prachtig stukje groen, nabij de rotonde van de Marksesteenweg met de Felix de Bethunelaan. Op alle locaties met ecologisch maaibeheer staat een infobordje. © Peter Lanssens

Kortrijk rolt natuurvriendelijk maaibeheer uit: “Meer planten, bloemen, bijen en vlinders”

De stad Kortrijk ondertekende vorige zomer ByeByeGrass. Dat is een charter voor een meer klimaatrobuuste en biodiverse stadsomgeving. Daar wordt nu effectief werk van gemaakt door zo’n vijftig plaatsen in de stad onder ecologisch maaibeheer te zetten. Waardoor meer plantensoorten en bloemen de kans krijgen om uit te groeien. Dat betekent meer voedsel voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren.

 1. Kortrijk voert strijd tegen homohaat op: “Durf met je verhaal naar de politie stappen, er is geen machocultuur meer”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Kortrijk voert strijd tegen homohaat op: “Durf met je verhaal naar de politie stappen, er is geen machocul­tuur meer”

  Te veel haatmisdrijven blijven onder de radar, uit vrees om niet au sérieux genomen te worden. “We luisteren bij de politie met respect naar élk verhaal. Want iedereen moet in Kortrijk zichzelf kunnen zijn”, zegt hoofdinspecteur Ferdinand Depypere. Er is jaarlijks sprake van enkele tientallen meldingen bij de politie, maar in realiteit zijn er dus wellicht (veel) meer incidenten.
 2. Eindrapport Ventilus-intendant integraal online beschikbaar: “Robuust, betrouwbaar net is belangrijk, maar voorzorg is aangewezen wat gezondheidsrisico’s betreft”
  West-Vlaanderen

  Eindrap­port Ventilus-intendant integraal online beschik­baar: “Robuust, betrouw­baar net is belangrijk, maar voorzorg is aangewezen wat gezondheidsrisico’s betreft”

  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft vandaag het eindrapport van Ventilus-intendant Guy Vloebergh integraal online laten plaatsen, iets waar zowel de burgerplatformen als Vlaams Belang al langer vragende partij voor waren. Het lijvige document telt 157 pagina’s en is te raadplegen via de website van het departement Omgeving. We overlopen even de conclusies en de aanbevelingen van de intendant.
 1. Zo VeloVeilig is Kortrijk: ontdek hier de resultaten voor uw gemeente
  Kortrijk

  Zo VeloVeilig is Kortrijk: ontdek hier de resultaten voor uw gemeente

  De inwoners van Kortrijk hebben 200 gevaarlijke fietspunten aangeduid op de VeloVeilig-kaart. Dat blijkt uit het grootste fietsonderzoek ooit van Vlaanderen dat HLN gehouden heeft. Die gevaarlijke punten werden gebundeld op een gedetailleerde kaart, waarmee we andere fietsers waarschuwen en de overheid laten weten waar er nog werk aan de winkel is. Ontdek hier het volledige rapport en alle onveilige situaties in uw regio.
 2. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.