Koopzondag lokt 15.000 bezoekers naar K, extra security wijst shoppers in winkelcentrum op nieuwe coronamaatregelen
KortrijkSinds zondag mag je in België maximaal met twee personen naar de winkel, minderjarige kinderen niet inbegrepen. Winkelcentrum K in Kortrijk zet extra security in om shoppers te sensibiliseren. Dat is nodig, want veel bezoekers zijn niet op de hoogte of houden zich niet aan de nieuwe coronamaatregelen. En straks steekt er mogelijk weer een massa Noord-Fransen de grens over.
Peter LanssensLaatste update:27-12-21, 15:08
Winkelcentrum K kreeg vorige week per dag gemiddeld 20.000 bezoekers over de vloer. Gisteren, op koopzondag 26 december, waren er dat zo’n 15.000. “Van 14 tot 19 uur, terwijl we normaal open zijn van 11 tot 19 uur, dus zeker de moeite waard om op zondag open te zijn”, stelt K-shoppingmanager Dominique Desmeytere.
De nieuwe coronamaatregelen schrikken de meeste shoppers dus duidelijk niet af, al is het wel niet evident om te handhaven. In het koninklijk besluit staat dat er toezicht moet zijn. “We hebben onze securityploeg sinds afgelopen zondag versterkt met drie extra bewakers. Ze vatten iedere dag post, onder meer aan de toegangen vanop de -1 in de ondergrondse parking, in de Sionstraat en aan de kant Veemarkt, om de mensen op de nieuwe coronamaatregelen te wijzen. Sensibiliseren dus”, legt Dominique Desmeytere uit. De security van K treedt niet repressief op. Dat mogen de bewakers niet. De politie kan dat wel doen, maar die taak is niet prioritair.
Opvallend: weinig shoppers in K houden zich aan de nieuwe regels, tenzij de security hen erover aanspreekt. Het management van K houdt ondertussen ook de situatie bij de buren in Frankrijk nauwlettend in het oog. Nu er daar ruim 100.000 coronabesmettingen per dag gerapporteerd worden, evalueert de Franse regering de toestand opnieuw. President Emmanuel Macron legt mogelijk zeer snel strengere beperkingen op.
We moeten waakzaam zijn als Noord-Fransen straks massaal de grens oversteken, zonder dat ze op de hoogte zijn van de coronamaatregelen in ons land. Of om het in het Frans te zeggen: comment gérer l’ingérable?
K-shoppingmanager Dominique Desmeytere
“Hoe gaan de Fransen op die eventuele verstrenging reageren? We moeten waakzaam zijn als Noord-Fransen, zoals eerder al gebeurde, straks massaal de grens oversteken om onze horeca en handelszaken te bezoeken, zonder dat ze op de hoogte zijn van de coronamaatregelen bij ons. Of om het in het Frans te zeggen: comment gérer l’ingérable (hoe beheer je het onbeheersbare?, red.)”, vraagt Dominique Desmeytere zich af.
In het winkelwandelgebied rond K lopen er geen stewards – zoals eerder wel al gebeurde – of extra politie rond. Het stadsbestuur rekent op het gezond verstand van de shoppers. “Een grote meerderheid van de Kortrijkzanen volgt de maatregelen alvast nauwgezet op. Dat zien we niet alleen in de winkelstraten, maar ook op onze kerstmarkt. We blijven het elke dag opvolgen”, zegt schepen van Economie Wouter Allijns (Team Burgemeester).
Ook Nederlanders
Tot slot nog dit. Nederlanders – onze noorderburen zitten in eigen land in lockdown – vinden niet enkel de weg naar Antwerpen. Sommigen rijden zelfs naar het verre Kortrijk. “We hadden al reserveringen van Nederlanders, die komen tafelen”, zegt David Christiaens van eet- en bierhuis Souffleur op het Schouwburgplein.