Archiefbeeld van de tip van het Buda-eiland, aan de Reepkaai
Volledig scherm
Archiefbeeld van de tip van het Buda-eiland, aan de Reepkaai © Henk Deleu

Komst nieuwe bib op tip Buda-eiland stapje dichter, vijf kandidaten voor opmaak masterplan geselecteerd

KortrijkDe stad laat een masterplan opmaken met als inzet de herontwikkeling en grondige vernieuwing van de tip van het Buda-eiland, ten westen van de Budastraat. Pronkstuk daar wordt de komst van een nieuwe hoogstaande bibliotheek, tegen midden 2028. Er zijn voor het masterplan nu vijf kandidaten geselecteerd, die begin 2021 elk een offerte indienen.

 1. Nieuwe bibliotheek op tip Buda-eiland opent midden 2028, later ook kamerconcerten en lezingen in beschermd Augustinessenklooster

  Nieuwe biblio­theek op tip Bu­da-ei­land opent midden 2028, later ook kamercon­cer­ten en lezingen in beschermd Augustines­sen­kloos­ter

  De stad laat een masterplan opmaken voor de tip van het Buda-eiland ten westen van de Budastraat. De komst van een nieuwe bib zet er de kandidatuur van Kortrijk, om in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa te worden, kracht bij. De nieuwe bib opent midden 2028. Opmerkelijk: het masterplan bekijkt ook de renovatie van het waardevolle en beschermde Augustinessenklooster van het OLV-hospitaal. En er wordt bekeken of betaalbaar wonen op de tip mogelijk is.
 2. Geen groot EK-dorp in hartje Kortrijk: “Het doet pijn, het evenement verbindt iedereen”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Geen groot EK-dorp in hartje Kortrijk: “Het doet pijn, het evenement verbindt iedereen”

  Er komt geen EK-dorp met maximaal 4.500 fans van de Rode Duivels op het Schouwburgplein in Kortrijk, tijdens het EK 2021. Ook een kleinere versie is onhaalbaar. “Want ook dan draai ik altijd verlies”, zegt Kurt Goethals (55) van de bvba No Nonsense. “Het doet veel pijn aan het hart. Zo’n voetbaldorp is een evenement dat iedereen verbindt.” Wat zijn de alternatieven tijdens het EK? Wij zochten het uit.
 1. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af

 2. Meer dan 3000 studenten spelen 'Snake' in het echt
  Play

  Meer dan 3000 studenten spelen 'Snake' in het echt