Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gaat met Justscan voor een digitalisering van de strafdossiers. Hier legt jobstudent Nick Louagie (19) uit Bissegem de minister uit hoe ze de dossiers scant
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gaat met Justscan voor een digitalisering van de strafdossiers. Hier legt jobstudent Nick Louagie (19) uit Bissegem de minister uit hoe ze de dossiers scant © Maxime Petit

Jobstudenten scannen deze zomer duizenden gerechtelijke dossiers om ze ook online te kunnen raadplegen: “Veel bandwerk, maar wel interessante verhalen”

Kortrijk134 jobstudenten zijn deze zomer in ons land aan de slag om duizenden gerechtelijke dossiers in te scannen. Op die manier zullen betrokkenen van thuis uit met hun rijksregisternummer het dossier digitaal kunnen inkijken. Tot nu was in Oost- en West-Vlaanderen nog geen enkel dossier online raadpleegbaar. Minister Van Quickenborne sprak woensdag de jobstudenten op de rechtbank in Kortrijk moed in. “Op dit moment spenderen sommige medewerkers hier nog 30 procent van hun tijd aan de kopieermachine, dit is een eerste stap naar volledig digitale dossiers”

 1. Gezocht: kotmadammen. “Indische studenten wijken zelfs naar Brussel uit omdat ze hier geen huisvesting vinden”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Gezocht: kotmadam­men. “Indische studenten wijken zelfs naar Brussel uit omdat ze hier geen huisves­ting vinden”

  Om een acuut kotentekort op te vangen, roept de stad met de nieuwe campagne ‘Student zoekt Kotmadam’ Kortrijkzanen op om kamers te verhuren. Zo zoekt de hogeschool West-Vlaanderen (Howest) nog een oplossing voor zeker twintig vooral internationale studenten. “Het laatste wat we willen is dat studenten niet studeren bij ons omdat ze geen kot vinden”, zegt Simon Clinckemaillie, diensthoofd studentenhuisvesting voor Howest en UGent campus Kortrijk.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.