Links de E17, ter hoogte van Kortrijk. Rechts Antoon Noë uit Oedelem, die destijds de hoofdingenieur was tijdens de aanleg van de E17
Volledig scherm
PREMIUM
Links de E17, ter hoogte van Kortrijk. Rechts Antoon Noë uit Oedelem, die destijds de hoofdingenieur was tijdens de aanleg van de E17 © Deleu/LPS

AUTOSNELWEGVERHALEN. Antoon (89) opende 50 jaar geleden E17 in Kortrijk: “Overkappen van snelweg zou fantastisch zijn voor buurtbewoners”

Kortrijk/Harelbeke/MenenDe bouw van de autosnelweg E17 vatte 55 jaar geleden aan. Het moment om hoofdingenieur op rust Antoon Noë (89) uit Oedelem aan de tand te voelen over het grootste infrastructuurproject uit die tijd. Zeker nu de stad Kortrijk een snelheidsverlaging naar maximum 90 kilometer per uur wil afdwingen op die E17. Om overlast door geluid en fijn stof voor omwonenden tegen te gaan. Antoon Noë leidde de aanleg van de E17 tussen Gent en de Franse grens in goeie banen.

 1. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
 2. AUTOSNELWEGVERHALEN. Terug naar de bouw van de E40 in Beernem, ooit het eerste stukje snelweg in ons land: “Mensen stonden op de bruggen te wachten tot er wagens passeerden”
  PREMIUM
  Beernem

  AUTOSNEL­WEG­VER­HA­LEN. Terug naar de bouw van de E40 in Beernem, ooit het eerste stukje snelweg in ons land: “Mensen stonden op de bruggen te wachten tot er wagens passeerden”

  Een reeks gemist? Speciaal voor jou bundelen wij de beste artikels van onze zomerreeksen in dit dossier. De E40 brengt je met de wagen op de snelste manier naar de kust, maar wist je dat het liefst 60 jaar duurde voor die autosnelweg er lag? Er was ooit een tijd dat die stilaan dichtslibbende snelwegen gebouwd moesten worden. Voor de E40, de belangrijkste autoweg in ons land, was dat 7 april 1937. Toen werd in Beernem gestart met het traject dat Brussel met Oostende zou verbinden. Maar waarom uitgerekend daar? En waarom lag er ooit een pijpleiding in de middenberm? Samen met heemkundige Edelhart Matthijs zoeken we naar antwoorden.
 1. Vlasmarkt verwelkomt met Timmy’s vijfde café: “Tot diep in de nacht open, ook tijdens de week”
  Kortrijk

  Vlasmarkt verwelkomt met Timmy’s vijfde café: “Tot diep in de nacht open, ook tijdens de week”

  Waar vroeger frituur De Vlasmarkt zat, is nu met Timmy’s een nieuw café geopend. Het is het vijfde café op de Vlasmarkt, waar je verder ook Gainsbar, Ziggy, Hermana en De Gouden Aap hebt. “Op de Vlasmarkt kan je altijd jezelf zijn. En ook bij mij is iedereen welkom, zolang je je maar gedraagt”, vertelt zaakvoerder en Kortrijkzaan Tim Roelstraete (39), alias deejay T-mo-T.
 2. Cowboy Henk verpietert, zorgen over slechte staat van bekend kunstwerk in Kortrijk: “Een full color popart versie kan onze stripheld redden”
  PREMIUM
  Kortrijk/Oostende

  Cowboy Henk verpietert, zorgen over slechte staat van bekend kunstwerk in Kortrijk: “Een full color popart versie kan onze stripheld redden”

  Cowboy Henk op de rotonde nabij de E17 in Kortrijk takelt af. De bekleding met kunststofplantjes is afgesleten, waardoor het beeld zwart ziet en hier en daar het frame van de buste zichtbaar wordt. De stad reikt de hand naar zijn geestelijke vader uit Oostende om samen een oplossing te zoeken. “Ik wil het belangeloos doen, het is een zinvol een waardevol beeld”, zegt Herr Seele.
 3. Faïz Selemani aast op een transfer, maar verdedigt nog steeds de kleuren van KV Kortrijk: “We zullen op het einde van de rit wel zien waar het schip strandt”
  Voetbal Jupiler Pro League

  Faïz Selemani aast op een transfer, maar verdedigt nog steeds de kleuren van KV Kortrijk: “We zullen op het einde van de rit wel zien waar het schip strandt”

  KV Kortrijk wist vooraf dat het lastig ging worden tegen een stug Sint-Truiden. De Truienaars verloren in de competitie niet meer sinds 28 januari. In het Guldensporenstadion breidden ze hun ongeslagen reeks verder uit. Bij de West-Vlamingen stond - ondanks een nakende transfer - Faïz Selemani aan de aftrap. De Comorees speelde een degelijke partij.