Kris Vincke, de advocaat van Ramzes Takaev, vroeg over de ganse lijn de vrijspraak.
Volledig scherm
PREMIUM
Kris Vincke, de advocaat van Ramzes Takaev, vroeg over de ganse lijn de vrijspraak. © Belga

ASSISEN. Verdediging vraagt vrijspraak voor Ramzes Takaev (48): “Hij moest en zou de moordenaar zijn van Pascal”

Kortrijk/Izegem/Brugge“Men zit ernaast. Er is in dit onderzoek veel te vlug een tunnelvisie ontstaan.” De advocaat van Ramzes Takaev (48) vroeg zoals verwacht over gans de lijn de vrijspraak. Volgens meester Kris Vincke werden andere pistes naar mogelijke verdachten voor de moord op Pascal Bauwens (40) onvoldoende onderzocht. “En sporen van mijn cliënt werden al helemaal niet aangetroffen”, stelde hij. Takaev zelf schreeuwde in z'n laatste woord nog eens z’n onschuld uit.

 1. ASSISEN. “Ik vrees dat je zult evolueren naar een gefrustreerde moslimextremist”: openbaar aanklager bijzonder hard voor Ramzes Takaev (48)
  PREMIUM
  Kortrijk/Izegem/Brugge

  ASSISEN. “Ik vrees dat je zult evolueren naar een gefrus­treer­de moslimex­tre­mist”: openbaar aanklager bijzonder hard voor Ramzes Takaev (48)

  “Ik ben bang dat we ooit een monster zonder waarde zullen loslaten in de samenleving.” Openbaar aanklager Tom Janssens heeft in zijn requisitoir hard uitgehaald naar Ramzes Takaev (48) en bij uitbreiding ook naar alle Oost-Europese criminelen. “Dat de laatste maanden veel met messen wordt gestoken in het uitgaansleven is een erfenis van de Oostblokkers”, foeterde hij. Volgens het openbaar ministerie sloeg de beschuldigde Pascal Bauwens (40) dood voor zijn geld en drugs.
 2. ASSISEN. “Ik zat op het toilet toen Pascal vermoord werd”: drugsverslaafde ontkent nog steeds dat hij Kortrijkzaan (40) het hoofd insloeg
  PREMIUM
  Kortrijk/Izegem

  ASSISEN. “Ik zat op het toilet toen Pascal vermoord werd”: drugsver­slaaf­de ontkent nog steeds dat hij Kortrijk­zaan (40) het hoofd insloeg

  Hij had al twee dagen niets meer van zijn zoon gehoord, dus ging Patrick Bauwens op 2 februari 2018 een kijkje nemen in zijn woning in Kortrijk. Naast de zetel trof hij het levenloze lichaam aan van Pascal (40). De drugsdealer was het hoofd ingeslagen. Al snel komt Ramzes Takaev (48) uit Izegem in beeld als hoofdverdachte. De Rus legt de ene warrige verklaring na de andere af, maar er is één constante: met de dood van Pascal heeft hij niets te maken. Zat Takaev tijdens de moord op het toilet - zoals hij zelf beweert - of is hij de echte dader? Aan de Brugse assisenjury om het, vanaf vrijdag, uit te maken.
 3. ASSISEN. “Een klein kind weet dat zijn toiletverhaal niet kan kloppen”: volgens burgerlijke partijen is Takaev de moordenaar van Pascal (40)
  PREMIUM
  Kortrijk/Izegem/Brugge

  ASSISEN. “Een klein kind weet dat zijn toiletver­haal niet kan kloppen”: volgens burgerlij­ke partijen is Takaev de moordenaar van Pascal (40)

  “Hij is jaren beroepsmilitair geweest in het Tsjetsjeense leger. En dan zou hij bang geweest zijn en gevlucht zijn naar het toilet?” Op het proces rond de dood van Pascal Bauwens (40) hebben de burgerlijke partijen gevraagd Ramzes Takaev (48) schuldig te verklaren aan moord. Ze geloofden niets van het toiletverhaal van de beschuldigde en haalden alles uit de kast. Zelfs een verhaal over de Russische maffia.
 1. ASSISEN. Gerechtspsychiater ziet psychopathische trekken in Ramzes Takaev (48): “Hij geniet van de aandacht die hij heeft”
  PREMIUM
  Kortrijk/Izegem/Brugge

  ASSISEN. Gerechts­psy­chi­a­ter ziet psychopa­thi­sche trekken in Ramzes Takaev (48): “Hij geniet van de aandacht die hij heeft”

  Een gladde prater, pathologische leugenaar en manipulator. Gerechtspsychiater Paul Lodewyck spaarde Ramzes Takaev (48) niet tijdens z’n getuigenis in het Brugse assisenhof. Hij zag verscheidene psychopathische trekken in de persoonlijkheid van de beschuldigde. “Hij vertelde met een glimlach op z'n gezicht dat hij niets met de feiten te maken had.” Tussendoor had de voorzitter ook al bijkomend onderzoek bevolen, en wel op vraag van de jury.
 2. ASSISEN. Ramzes Takaev (48) kreeg drie kinderen met zijn tweede vrouw: “Hij was een hele goede papa”
  PREMIUM
  Kortrijk/Izegem/Brugge

  ASSISEN. Ramzes Takaev (48) kreeg drie kinderen met zijn tweede vrouw: “Hij was een hele goede papa”

  Ramzes Takaev (48) vluchtte in 2005 voor de oorlog in Tsjetsjenië en trouwde vier jaar later met een 16 jaar jongere vrouw in Roeselare. Samen kreeg het koppel drie kinderen, zo bleek woensdag tijdens de getuigenis van de dame in het Brugse assisenhof. “Ramzes is altijd goed voor hen geweest”, vertelde ze. Tot grote ergernis van de burgerlijke partijen.
 3. ASSISEN. “We leerden elkaar kennen in de gevangenis”: tien jaar na veroordeling voor moord op haar baby komt ex van Pascal (40) getuigen in assisenzaal
  PREMIUM
  Kortrijk/Izegem/Brugge

  ASSISEN. “We leerden elkaar kennen in de gevangenis”: tien jaar na veroorde­ling voor moord op haar baby komt ex van Pascal (40) getuigen in assisen­zaal

  Tien jaar nadat ze in het Brugse assisenhof veroordeeld werd tot vijftien jaar cel voor de moord op haar pasgeboren dochtertje zakte Lieselot D. (37) woensdagmorgen opnieuw af naar diezelfde assisenzaal. Ze kwam er getuigen over haar hobbelige relatie met Pascal Bauwens (40). “Onze ouders brachten ons met elkaar in contact toen we in de gevangenis zaten”, vertelde D. Pascals vader en moeder drukten dan weer hun onmacht uit tegenover de drugsverslaving van hun zoon.
 4. ASSISEN. Vader van Pascal (40) getuigt over de avond van de moord: “We leefden in een permanente staat van alertheid”
  PREMIUM
  Kortrijk/Izegem/Brugge

  ASSISEN. Vader van Pascal (40) getuigt over de avond van de moord: “We leefden in een permanente staat van alertheid”

  “Ik hoorde een klap en daarna niets meer”. Patrick Bauwens (69) schrok de avond van de moord wakker door lawaai aan de woning van zijn zoon Pascal (40). Vader Bauwens bleek een opvallende gewoonte te hebben en zette de speurders zo op het spoor van Ramzes Takaev (40). Diens toenmalige vriendin, ook de moeder van zijn zoontje, vertelde in het Brugse assisenhof hoe hij uren na de feiten zenuwachtig thuiskwam en ook aan haar zijn toiletverhaal had verteld.