Acties voor onderzoek naar zeldzame ziekte van Usher: “Zicht van onze tienerdochters wordt slechter”
Een yogasessie en een verkoop van polsarmbandjes vragen in het kader van De Warmste Week aandacht voor Usher. De zeldzame ziekte behandelen is nog niet mogelijk. Ongeveer 1 op 10.000 kinderen lijdt aan Usher. “Het zicht van onze tienerdochters Marte en Nora wordt door het syndroom traag maar zeker slechter”, zegt mama Angelique Descheemaeker. “Ook hun gehoor is aangetast. Maar dat blijft nu wel stabiel.”
Delen per e-mail
Dochters Marte (16) en Nora (14) van Angelique Descheemaeker (43) en Filip Claerhout (42) uit Kuurne hebben Usher. Hun gehoor is aangetast. Ze dragen elk een digitaal hoortoestel. Hun zicht gaat sinds hun geboorte traag maar zeker achteruit. Ze hebben last van nachtblindheid en struikelen vaak omdat ze obstakels niet altijd opmerken. Een onbezorgd leven als tienermeisje hebben ze dus niet. “Ze kunnen niet zelfstandig uitgaan, niet alleen naar school, niet fietsen in het donker, noem maar op”, vertelt Angelique. “We doen er alles aan om ze toch normaal te laten opgroeien. En we krijgen altijd veel hulp van vrienden. Marte volgt het vijfde jaar Economie en Moderne Talen in Spes Nostra in Kuurne. We zijn heel tevreden over hoe die school haar opvangt. En als ze wil gaan fuiven, ondersteunen haar vriendinnen haar. Nora volgt Architectuur en Beeldende Vorming in Sint-Lucas in Gent. Ze is heel kunstzinnig en we volgen haar hierin. Zo heeft ze een draagbare en oplaadbare lamp bij zich, die daglicht op haar bureau simuleert. Dat helpt haar enorm. Nora slaagt erin om alle opdrachten te doen lukken. Ze zit ook op internaat in Gent, waar een vriendin haar voortdurend overal meeneemt. Marte en Nora zijn over het algemeen gelukkig. Ze zijn er niet altijd mee bezig.”
Marte en Nora kunnen niet zelfstandig uitgaan, niet alleen naar school, niet fietsen in het donker, noem maar op. We doen er alles aan om ze toch normaal te laten opgroeien. En we krijgen altijd veel hulp van vrienden.
Gentherapie
Beterschap wenkt. Bart Leroy, diensthoofd van Oogheelkunde in het UZ in Gent, is als toparts betrokken bij onderzoek naar gentherapie. “Zo’n therapie kan de schade niet herstellen. Maar het kan wel het syndroom een halt toeroepen”, zegt Angelique, die lerares is in basisschool Pienter in Kuurne. “Die hoop houdt ons recht. Al dringt de tijd wel. De moeilijkheid is dat er zeker twintig types Usher zijn. Ze verwachten binnen de vijf tot tien jaar een doorbraak.”
Witte stok
Katrien Vandecasteele uit Kortrijk wil Usher meer naambekendheid geven, zodat er meer steun komt voor onderzoek naar het syndroom. Ze leerde Angelique Descheemaeker kennen op de naailes, in het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk. Katrien houdt op zondag 1 december om 10.30 uur een ‘global mala’ (wereldwijd event waarbij yogi’s de handen in elkaar slaan voor goede doelen, red.) yogasessie in de Budafabriek. De opbrengst gaat naar Anna Timmerman. Die vzw ondersteunt mensen met Usher, onder meer door activiteiten te organiseren. De vzw steunt ook onderzoek naar de ziekte. “Katrien was diep getroffen, toen ze het verhaal van onze ‘grote meisjes’ hoorde”, vertelt Angelique. “Marte en Nora krijgen revalidatie in Hoorcentrum Veranneman in Kortrijk. En ze krijgen thuisbegeleiding via het centrum Spermalie. Zo moeten ze leren aanvaarden dat ze beter met een witte stok rondlopen, omdat ze slechtziend zijn. Marte doet het al, Nora wil nog niet. Want een jong meisje met een witte stok heeft altijd veel bekijks natuurlijk. Het aanvaarden is moeilijk. Zo gaan ze bijvoorbeeld ook allebei naar een psycholoog, om over hun gevoelens te praten. Onze jongste dochter Suzanne (7) heeft gelukkig geen Usher. Maar Suzanne kreeg anderhalf jaar geleden wel leukemie. Dat was héél zwaar. Maar ze is aan het genezen. Het brengt ons als gezin alleen maar dichter bij elkaar.”
Ze moeten leren aanvaarden dat ze beter met een witte stok rondlopen, omdat ze slechtziend zijn. Marte doet het al, Nora wil nog niet. Want een jong meisje met een witte stok heeft altijd veel bekijks natuurlijk.
Verkoop van polsbandjes
Wie mee wil doen aan de yogasessie, betaalt een minimumdonatie van 12 euro op de rekening ‘yogavoorhetgoededoel’: BE71 3635 2577 2069. Je kan ook cash betalen in de Budafabriek of meer doneren, voor wie dat wenst. Iedere deelnemer krijgt een good-karma-polsband. Sympathisanten kunnen voor 3 euro ook zo’n polsbandje met surya namaskar (groet aan de zon) kopen. De polsbandjes zijn verkrijgbaar in de winkels Non moodshop in Kortrijk, Nami in Heule, Tischa in Kortrijk, Wevelgem en Roeselare en in yogastudio Monkey Tree in Roeselare. Ook de opbrengst van de verkoop van de polsbandjes gaat naar de vzw Anna Timmerman. Meer info staat op de Facebookpagina ‘Global Mala : een speciale yogales met een intentie’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
Kortrijk
Man (29) riskeert celstraf voor vuistslagen op terras van café
Een 29-jarige man uit Kortrijk riskeert twee maanden celstraf omdat hij op 24 augustus 2019 een andere man enkele vuistslagen gaf op het terras van café Stradivarius in de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk. “Het mocht niet gebeurd zijn, maar ik werd geprovoceerd”, zei de man tegen de rechter. -
-
PREMIUMkortrijk
Vastgoedstyliste Elodie geeft tips: zó raakt je woning gegarandeerd sneller verkocht
“Als je mij op je woning loslaat, geraakt je woning in een mum van tijd verkocht”, zegt vastgoedstyliste Elodie Verlinde uit Kortrijk. Je kan haar inhuren om je woning klaar te maken voor verkoop, en dat hoeft niet eens zoveel te kosten. Huur je liever meubels, of kies je voor een totaal renovatie? Alles kan. En met deze concrete tips kan je alvast zelf aan de slag. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Kortrijk
Omruilen vuilniszakken kan vanaf maart in wijkcentra
Sinds december 2020 moet je in Kortrijk restafval in grijze vuilniszakken buiten zetten. De witte worden niet meer opgehaald. Maar wie nog oude witte zakken heeft, kan die in maart 2021 in alle wijkcentra wel nog omruilen tegen de nieuwe grijze vuilniszakken. -
Kortrijk
Tuighuisstraat verwelkomt tijdelijk buurt- en speeltuin
Een braakliggend stuk grond aan de Tuighuisstraat, die vrijkwam na de afbraak van enkele huizen, is als nieuwe buurt- en speeltuin ingericht. De tuin is een meerwaarde voor de buurt met veel jonge gezinnen, tussen het Gebroeders Van Raemdonckpark en de Zwevegemsepoort.
0 reacties