Cyriel Verschaeve
Volledig scherm
Cyriel Verschaeve © RV

91,9 procent van bewoners voor behoud Cyriel Verschaevestraat: “We hebben geen nazi-sympathieën”

91,9 procent van de Cyriel Verschaevestraat in Marke is voor het behoud van de straatnaam. Dat blijkt uit een petitie. “Elk huis werd aangedaan en bevraagd”, zegt Jean-Marie Hellebuyck. “114 bewoners stemden voor het behoud, 10 bewoners onthielden zich, 1 bewoner was niet thuis.”

4 reacties

 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Verschaeve was zo nazi in hart en nieren en collaboreerde zo hard dat we uiteindelijk Duits gingen praten, Janneke Alsberg. Hij stond zo hard aan de kant van de gewone mensen dat hij Vlaamse jongeren de dood instuurde door hen te ronselen om te gaan strijden tegen wat toen een bondgenoot van de geallieerden was. Dat de bewoners tegen de gevolgen van een naamsverandering opzien valt te begrijpen.
 • Jean-Paul Halsberghe

  2 jaar geleden
  Vergeet niet dat we enkel Nederlands spreken door onverzettelijke mensen zoals Verschaeve, priesters die aan de kant van de gewone gediscrimineerde burgers en arbeiders stonden. Een knap burger initiatief. Zien of stadsbestuur inderdaad ''onschuldig '' acteerde of veeleer met een heimelijke PC agenda.
 • Lore Kluwer

  2 jaar geleden
  Inderdaad. Tijd voor meer burgerdemocratie... Zolang het in hun kraam past...
 • Frank Daels

  2 jaar geleden
  Ben echt benieuwd of Stad Kortrijk hiermee rekening zal houden of hun willetje zullen doordrijven. Nu gaan we zien of het stadsbestuur zo 'democratisch' is zoals ze beweren.
 1. Stad schiet bewoners geschrapte Cyriel Verschaevestraat en Koning Leopold II-laan te hulp: “Vragen? Wij komen langs met mobiel stadhuis”

  Stad schiet bewoners geschrapte Cyriel Verschae­vestraat en Koning Leopold II-laan te hulp: “Vragen? Wij komen langs met mobiel stadhuis”

  Bewoners van de Cyriel Verschaevestraat in Marke en de Koning Leopold II-laan in Heule zullen niet zelf opdraaien voor de kosten die komen kijken bij de naamswijziging. Dat laat schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) weten. “We gaan bewoners ook begeleiden bij de administratieve rompslomp die de naamsverandering met zich meebrengt”, zegt hij.
 2. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 1. Addhome pakt uit met pioniersproject in modulair bouwen. “Containerunits worden als legoblokken gestapeld tot een appartementsgebouw”
  Bredene/Kortrijk

  Addhome pakt uit met pioniers­pro­ject in modulair bouwen. “Container­units worden als legoblok­ken gestapeld tot een apparte­ments­ge­bouw”

  Addhome Group bouwt in Bredene het eerste appartementsgebouw met staalbouwmodules. Zie het als grote legoblokken van afgewerkte modules die op de site op elkaar gestapeld worden. De groep zal het project gebruiken als voorbeeld en wil zo andere projectontwikkelaars mee over de streep trekken. “Je wint enorm veel tijd”, legt Basiel Van Cauwenberge uit.
 2. Carlo (58) en team bereidden in Polen 42.000 maaltijden voor Oekraïense oorlogsslachtoffers: “We blijven helpen, zoals een vrouw met bekkenbreuk”
  PREMIUM
  Heule/Warschau

  Carlo (58) en team bereidden in Polen 42.000 maaltijden voor Oekraïense oorlogs­slacht­of­fers: “We blijven helpen, zoals een vrouw met bekken­breuk”

  Carlo Herpoel uit Heule en een team van zestien vrijwilligers trokken naar Polen. Om er veertig dagen in een tot keuken op wielen omgebouwde medische wagen te koken voor Oekraïense vluchtelingen, in de hoofdstad Warschau. “We zagen er veel gelatenheid en verbittering. Het ondergaan van de oorlog weegt zwaar. Tegelijk voelden we veel dankbaarheid”, vertelt Carlo.