Johnny Fets, voorzitter van de centrale kerkfabriek, schepen Nancy Maris en Omer Heusdens, secretaris van kerkfabriek, aan de Sint-Bartholomeuskerk van Waanrode.
Volledig scherm
Johnny Fets, voorzitter van de centrale kerkfabriek, schepen Nancy Maris en Omer Heusdens, secretaris van kerkfabriek, aan de Sint-Bartholomeuskerk van Waanrode. © Foto Vanessa Dekeyzer

Vijf kerken krijgen nieuwe bestemming

KORTENAKENDe gemeente Kortenaken is als een van de eersten in het Hageland klaar met haar kerkenplan. Dat bepaalt dat de hoofdkerk, Sint-Amor Kortenaken, open blijft, net als de Sint-Bartholomeuskerk van Waanrode. De andere vijf kerken krijgen een andere invulling. "We denken hierbij aan het creëren van een urnenkerk", zegt schepen van Erediensten, Nancy Maris (N-VA). "Daarnaast kunnen we misschien de bib huisvesten in een van de andere kerken."

 1. ASSISEN. Beschuldigde fatale burenruzie richt zich in laatste woord tot familie in zaal: “Het is spijtig dat ik Luc niet beter heb leren kennen. Als ik kon, ik zou jullie troosten”
  Leuven/Kortenaken

  ASSISEN. Beschuldig­de fatale burenruzie richt zich in laatste woord tot familie in zaal: “Het is spijtig dat ik Luc niet beter heb leren kennen. Als ik kon, ik zou jullie troosten”

  De 74-jarige Roger Putseys kreeg vrijdagochtend het laatste woord in het Leuvense assisenhof. “Het is spijtig dat ik Luc niet beter heb leren kennen. Als ik kon, ik zou jullie troosten”, richtte hij zich tot familie en nabestaanden in de zaal. Putseys stond deze week terecht omdat hij diezelfde Luc (56), een voormalig paracommando, vier jaar geleden neerstak met een koksmes op zijn oprit in Kortenaken na een jarenlange burenruzie.
 1. ASSISEN. Dochter van slachtoffer getuigt over dodelijke steekpartij na burenruzie: "Het beeld dat mijn papa een vrouw zou aanvallen. Ik heb het daar nog altijd heel moeilijk mee”
  Leuven

  ASSISEN. Dochter van slachtof­fer getuigt over dodelijke steekpar­tij na burenruzie: "Het beeld dat mijn papa een vrouw zou aanvallen. Ik heb het daar nog altijd heel moeilijk mee”

  Wat is er in de Liefkensrode in het Vlaams-Brabantse Kortenaken op 30 juli 2016 precies gebeurd? De toen 70-jarige Roger Putseys stak zijn buurman neer met een koksmes uit de koffer van zijn Mercedes. Aan de basis van de vete lag een jarenlange twist over gerooide bomen op hun aangrenzende percelen. Putseys staat deze week in Leuven terecht voor doodslag op zijn buurman van 56, ex-para Luc Dams. Zijn weduwe, de wetsdokter en de vrouw van de beschuldigde komen vandaag getuigen.
 2. Sleutelen aan wagen op modderige ondergrond werd Christian (51) fataal, zijn weduwe waarschuwt: “Aan iedereen die wel eens klust: doe zoiets alsjeblieft nóóit”
  PREMIUM

  Sleutelen aan wagen op modderige ondergrond werd Christian (51) fataal, zijn weduwe waarschuwt: “Aan iedereen die wel eens klust: doe zoiets alsje­blieft nóóit”

  De hulpdiensten kregen maandagavond rond 17.30 uur een oproep voor een persoon die gekneld zat onder een wagen in Kortenaken. Christian Dewel voerde een klusje uit aan zijn wagen. Helaas schoof het gevaarte van de steunen en kwam vol op de man terecht. Zijn oudste zoon vond hem en sloeg alarm, maar helaas kon zelfs een MUG-team geen hulp meer bieden en de vader van twee stierf ter plaatse. “Ik had hem al meermaals gevraagd om voorzichtig te zijn. Het gevaar schuilt écht wel in een klein hoekje. Mijn man ben ik kwijt, maar aan iedereen die wel eens klust wil ik vragen om zulke dingen niet meer te doen!” zegt zijn weduwe Martine Velle (47).
 3. Fietser lichtgewond overgebracht naar ziekenhuis

  Fietser lichtge­wond overge­bracht naar ziekenhuis

  Op de Edward Robeynslaan ter hoogte van de Wijngaardstraat in Diest gebeurde donderdag rond 16.15 uur een aanrijding tussen twee personenwagens. Een 21-jarige man uit Diest dwarste op zijn fiets tegen grote snelheid de rijbaan over de oversteekplaats voor fietsers. Een 59-jarige vrouw uit Linter werd verrast en kon niet tijdig meer stoppen. De fietser botste tegen de linkerzijde van de wagen en kwam te val. Hij werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.