1. Ontdek bekende en minder bekende kapelletjes met de "fietskapellekeszoektocht”
  Glabbeek

  Ontdek bekende en minder bekende kapelle­tjes met de "fietska­pel­le­kes­zoek­tocht”

  Groot-Glabbeek telt meer dan 200 kapelletjes, waarvan de meeste opgedragen zijn aan Onze-Lieve-Vrouw. In de jaren ’90 bedacht het toenmalige Vakantiegenoegens (nu: Pasar) een fietstocht langs heel wat van deze grote en minder grote kapelletjes in de gemeente. De Pastorale Zone Sint-Franciscus en de toeristische dienst Glabbeek hebben de fietstocht geactualiseerd, uitgebreid en nieuw leven ingeblazen. De lancering van dit project is voorzien op zondag 20 juni om 15 uur.
 1. Inwoners van Kortenaken tijdelijk zonder water in tropische omstandigheden. “De Watergroep liet hier meerdere steken vallen”
  PREMIUM
  Kortenaken

  Inwoners van Kortenaken tijdelijk zonder water in tropische omstandig­he­den. “De Watergroep liet hier meerdere steken vallen”

  De laatste weken worden de inwoners van Kortenaken meermaals geplaagd door onfortuinlijkheden. Na verschillende stroomstoringen, dikte woensdag de lijst van ongemakken aan door een onvoorziene onderbreking van de watertoevoer. Hoewel De Watergroep de betrokken straten hierover inlichtte, viel de impact groter uit dan verwacht. Hierdoor kwamen ook bewoners van Wittebos en Meyenberg onverwacht zonder water te zitten. Bovendien maakte De Watergroep een inschattingsfout wat betreft de duur van de onderbreking. De ingreep zou gepaard gaan met een tijdelijke onderbreking van hooguit twee keer een uur. Uiteindelijk zatten sommigen bewoners meer dan 12 uur zonder water. “Na dit inefficiënt optreden zagen we ons genoodzaakt om De Watergroep tot de orde te roepen”, zegt Kristof Mollu (CD&V), bevoegd schepen.
 2. Gemeenten Kortenaken en Glabbeek slaan handen in elkaar voor aanleg bovenlokaal functioneel 
fietsroutenetwerk
  Kortenaken / Glabbeek

  Gemeenten Kortenaken en Glabbeek slaan handen in elkaar voor aanleg bovenlo­kaal functio­neel fietsrou­te­net­werk

  De gemeente Glabbeek zal tegen 2025 haar functioneel lokaal fietsroutenetwerk volledig realiseren door de aanleg van nieuwe fietspaden in 10 straten. Na recent overleg tussen de gemeenten Glabbeek en Kortenaken besloot men om één van de fietspaden door te trekken tot in Hoeleden, deelgemeente van Kortenaken. Zo werken beide gemeenten samen aan de realisatie van het bovenlokaal fietsroutenetwerk met een veiligere doorsteken tussen Glabbeek en Kortenaken.
 3. De odyssee van Ken Lambeets: Neerlinter verruilen voor Nijmegen en vervolgens een boek schrijven over Franse wijnen en wielerwedstrijden
  PREMIUM
  Linter

  De odyssee van Ken Lambeets: Neerlinter verruilen voor Nijmegen en vervolgens een boek schrijven over Franse wijnen en wielerwed­strij­den

  Vorige week verscheen ‘Du pain, du vin, du vélo’ bij uitgeverij Lannoo. In de toeristische reisgids baant Ken Lambeets zich al fietsend een weg tussen cols, chardonnay en Champagne. We strikten de auteur voor een gesprek over zijn boek en waarom hij het Hageland achter zich liet. Want hoewel hij momenteel in Nijmegen woont, ligt zijn heimat in Neerlinter.
 1. Pop-uprevalidatiecentrum Curam Domi opent de deuren in Glabbeek: “Op 40 dagen was het klaar. Én je vindt hier de nieuwste technologieën die de revalidatie opmerkelijk inkorten”
  PREMIUM
  Glabbeek

  Pop-uprevalida­tie­cen­trum Curam Domi opent de deuren in Glabbeek: “Op 40 dagen was het klaar. Én je vindt hier de nieuwste technolo­gieën die de revalida­tie opmerke­lijk inkorten”

  De pop-up van het postrevalidatiecentrum Curam Domi op het gemeentelijk domein is officieel geopend. In het centrum, dat werd opgetrokken in een oude legerloods, maakt men gebruik van de allernieuwste apparatuur en technieken om zo de revalidatieduur van de patiënt in te korten. Er heerst absoluut geen ziekenhuissfeer, wat veelal nog een extra opsteker is voor de patiënt.
 2. Kortenaken organiseert rookstopcursus
  Kortenaken

  Kortenaken organi­seert rookstop­cur­sus

  Vanaf september kan je in Kortenaken terecht voor een rookstopcursus. Die bestaat uit acht bijeenkomsten, gespreid over drie maanden. Een erkend tabakoloog begeleidt deelnemers tijdens het traject, daarnaast krijg bij elke bijeenkomst tips om de sigaret vaarwel te zeggen. Samen met andere deelnemers word je als groep voorbereid op een gezamenlijke rookstop. Deelnemers betalen een persoonlijke bijdrage van 48 euro voor de hele cursus. Mensen met een statuut van verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 24 euro. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een infosessie bijwonen op 2 september om 19.30 uur. De cursus start op 16 september en zal doorgaan in zaal ‘t Dorp in Kortenaken.
 3. Deze Tienenaar voorziet Roberto Martínez van essentiële informatie tijdens EK: “Als ik na een wedstrijd persoonlijke felicitaties krijg, besef ik hoe fantastisch deze job is”
  PREMIUM
  Tienen

  Deze Tienenaar voorziet Roberto Martínez van essentiële informatie tijdens EK: “Als ik na een wedstrijd persoonlij­ke felicita­ties krijg, besef ik hoe fantas­tisch deze job is”

  Sinds 2015 is in verschillende wedstrijden van de Rode Duivels een Tiense hand aanwezig. Johan Froment (55) uit Vissenaken maakt namelijk al 6 jaar deel uit van Royal Belgium Football Association (RBFA) als scout-analist. Ondertussen groeide hij uit tot een vaste waarde in het team van Roberto Martínez. Met het aanstaande EK voegt hij een derde groot tornooi toe aan zijn palmares. Net voor zijn vertrek naar Sint-Petersburg deelde hij zijn ervaringen met Het Laatste Nieuws. “Als analist probeer ik het onvoorspelbare voorspelbaar te maken”, klinkt het.
 1. Jonge uitvinders van GBS De Springplank tonen hun ‘Trash Trollie’ in aanwezigheid van de ontwerpers en makers : "Hopelijk dragen mensen zelf hun steentje bij als ze merken dat de buurt proper is”
  Glabbeek

  Jonge uitvinders van GBS De Spring­plank tonen hun ‘Trash Trollie’ in aanwezig­heid van de ontwerpers en makers : "Hopelijk dragen mensen zelf hun steentje bij als ze merken dat de buurt proper is”

  In het kader van MyMachine Vlaanderen, een initiatief van MyMachine vzw, realiseren leerlingen “droommachines” gedurende één schooljaar.
 De leerlingen van het zesde leerjaar bedachten de “Trash Trollie”. Het idee werd verder ontworpen en getekend door leerlingen van Hogeschool PXL Limburg en uiteindelijk maakten de leerlingen van het Piso de werkelijke machine. Vandaag kregen de kinderen van het zesde leerjaar hun machine in het echt te zien.
 2. Succesvol kapper wordt holistisch therapeut na meerdere burn-outs “Toen ik niet meer uit mijn bed geraakte, ben ik onmiddellijk met mijn salon gestopt”
  PREMIUM
  Zoutleeuw

  Succesvol kapper wordt holistisch therapeut na meerdere burn-outs “Toen ik niet meer uit mijn bed geraakte, ben ik onmiddel­lijk met mijn salon gestopt”

  Mario Vanderseypen runde twintig jaar lang een kap- en schoonheidssalon in Budingen (Zoutleeuw). Zijn drang om zich steeds te schikken naar de wensen van de klant, bracht naast succes ook fysieke en emotionele ongemakken mee. Twee jaar geleden stopte hij noodgedwongen met zijn zaak. Onder meer door oosterse techniek zoals shiatsu hervond hij zijn rust. Vandaag is hij holistisch therapeut en leidt hij onder zijn eigen naam een nieuw onderneming waar hij lichaam, ziel en geest behandelt.
 1. Nieuwe aanvraag omgevingsvergunning voor dierenasiel in Willebringen: “Maar we vrezen dat het voor buurtbewoners niets zal uitmaken. Tegen alle voorgaande toegevingen dienden ze bezwaar in”
  PREMIUM
  Boutersem/Tienen

  Nieuwe aanvraag omgevings­ver­gun­ning voor dieren­asiel in Willebrin­gen: “Maar we vrezen dat het voor buurtbewo­ners niets zal uitmaken. Tegen alle voorgaande toegevin­gen dienden ze bezwaar in”

  Begin maart deed het dierenasiel van Tienen een aanvraag voor een asiel in een voormalige hoeve in Willebringen. Daar zou men 25 honden en 90 katten kunnen opvangen. Helaas moet door foutje de aanvraag opnieuw ingediend worden. “Hierdoor gaan jammer genoeg de termijnen voor het openbaar onderzoek en een uiteindelijke beslissing over de vergunning weer opnieuw lopen. Maar de wijziging bleek nu eenmaal noodzakelijk”, zegt Sebastien Tonneus van de Vzw Dierenasiel Tienen.
 2. Rekwisiteur Dries (30) mag het uitleggen aan de politie: “Neen, ik heb mijn vader niet vermoord. Het is gewoon een pop”
  PREMIUM
  Tienen/Mechelen

  Rekwisi­teur Dries (30) mag het uitleggen aan de politie: “Neen, ik heb mijn vader niet vermoord. Het is gewoon een pop”

  Hulpdiensten rukten woensdagochtend massaal uit voor een levenloos lichaam in een geparkeerde wagen in de Gilainstraat. De scène leek recht uit een (slechte) film te komen waarin Dries Vanoirbeek (30) uit Tienen plots de hoofdrol kreeg van hoofdverdachte van een moord. “Toen ik het raam opende, zag ik de hulpdiensten en tal van agenten en brandweerlui staan. Over mijn wagen was een rood tentje geplaatst. Tja, mijn mond viel letterlijk open van verbazing”, zegt Dries die intussen gelukkig wel weer wat kan lachen.
 1. Al even oefenen voor een echte concertzomer! Zeven Vlaamse artiesten geven in Kortenaken een ‘kofferbakconcert’: “Niet iedereen kan zeggen dat een Vlaamse artiest even bij jou naar het toilet gaat”
  PREMIUM
  Kortenaken

  Al even oefenen voor een echte concertzo­mer! Zeven Vlaamse artiesten geven in Kortenaken een ‘kofferbak­con­cert’: “Niet iedereen kan zeggen dat een Vlaamse artiest even bij jou naar het toilet gaat”

  Het Vlaams-Brabantse Kortenaken werd zondag even helemaal omgetoverd tot één grote concertzaal. Elke inwoner kon zich inschrijven voor een optreden aan de voordeur. De – reeds uitgestelde – kofferbakconcerten waren een succes. Maar liefst zeven bekende artiesten kwamen akoestisch liedjes zingen. Met dit initiatief wil de gemeente Kortenaken een lichtpuntje zijn voor zowel de artiesten als voor de burgers. Wij waren erbij en mochten enkele concerten meepikken.
 2. Drie bestuurders onder invloed, twee personen betrapt op zwartwerk tijdens controleactie
  Tielt-Winge/Bekkevoort/Glabbeek/Kortenaken/Geetbets

  Drie bestuur­ders onder invloed, twee personen betrapt op zwartwerk tijdens controleac­tie

  De politiezone Hageland voerde dinsdag op meerdere plaatsen controles uit in samenwerking met de diensten van de RVA, RSVZ en de Sociale Inspectie. Tijdens deze controles werden 57 bestuurders onderworpen aan een controle. In totaal legden drie bestuurders een positieve ademtest af en mochten hun rijbewijs inleveren voor de duur van zes uur. Daarnaast werden er nog boetes uitgeschreven voor het niet correct vastmaken van de lading van het voertuig, werden er twee personen betrapt tijdens zwartwerk en werd er één inbreuk vastgesteld op de coronamaatregelen.
 3. Zes Glabbeekse kerkparochies fusioneren: “Financieel is dit een enorm voordeel”
  Glabbeek

  Zes Glabbeekse kerkparo­chies fusioneren: “Financieel is dit een enorm voordeel”

  Op initiatief van het college van burgemeester en schepenen van Glabbeek werd de procedure opgestart om de parochies Sint-Andreas Attenrode, Sint-Quirinus Bunsbeek, Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Kapellen, Sint-Antonius Wever, en Sint-Catharina Zuurbemde samen te voegen met de parochie Sint-Niklaas Glabbeek. Het gevolg? Er zal nog slechts 1 kerkfabriek overblijven, wat op financieel vlak ook een uitsparing betekent. Op de gemeenteraad van 10 juni zal de Dorpspartijmeerderheid positief advies geven.
 1. Man geplet door lichte vrachtwagen bij inladen van boodschappen
  Diest/Kortenaken

  Man geplet door lichte vrachtwa­gen bij inladen van boodschap­pen

  Een 43-jarige man uit Kortenaken was dinsdag rond 19.30 uur zijn boodschappen aan in het inladen op de parking van het warenhuis Colruyt aan de Leuvensesteenweg in Diest. Op dezelfde parking was een lichte vrachtwagen met Sloveense nummerplaat in beweging gekomen, vermoedelijk omdat de handrem niet aangetrokken was. Het voertuig reed de man aan, hij raakte geplet tussen de lichte vrachtwagen en zijn eigen voertuig. Het slachtoffer werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.
 2. Tijdelijke impact watervoorziening in Kortenaken door werken De Watergroep
  Kortenaken

  Tijdelijke impact watervoor­zie­ning in Kortenaken door werken De Watergroep

  De Watergroep voert op 3 juni geplande werken uit die een impact hebben op de watervoorziening in de Bauwelstraat, Hollestraat, Heerbaan en Voorbosweg in Kortenaken. De direct betrokken inwoners zijn vooraf via een brief op de hoogte gebracht. De werkzaamheden hebben tot gevolg dat de watertoevoer niet continu zal gegarandeerd zijn. Het kraantjeswater kan nadien tijdelijk een lichte bruine en/of gele kleur vertonen, die zal verdwijnen wanneer u de kraan eventjes laat lopen. Dit heeft echter geen schadelijke effecten op het vlak van drinkbaarheid of gezondheid.
 1. Student (21) staat terecht voor vier verkrachtingen na feestjes: “Hij aanvaardt geen ‘neen’”
  PREMIUM
  Zelem

  Student (21) staat terecht voor vier verkrach­tin­gen na feestjes: “Hij aanvaardt geen ‘neen’”

  Een 21-jarige man uit Zelem wordt beschuldigd van vier verkrachtingen. Daarvoor wordt nu probatieopschorting gevorderd. Het openbaar ministerie wil dat hij zich laat behandelen. De beklaagde zou dus geen straf opgelegd krijgen zolang hij zich aan de door de rech­ter op­ge­leg­de voor­waar­den houdt. Maar de slachtoffers kunnen zich daar niet in vinden. Zij gaven steeds uitdrukkelijk aan dat hij moest stoppen.
 2. Gevangenisbruid en haar ex in november tweede maal voor assisen na wraking voorzitter: “Hoe had de jury destijds geoordeeld? We zullen het nooit weten”
  PREMIUM
  LEUVEN/AARSCHOT

  Gevangenis­bruid en haar ex in november tweede maal voor assisen na wraking voorzitter: “Hoe had de jury destijds geoordeeld? We zullen het nooit weten”

  In februari kende het assisenproces rond de dood van Andy Vandereyt in Aarschot bijna een ontknoping. Tot de voorzitter in Leuven knoeide met een persoonlijke nota, die tussen de vragen van de juryleden belandde. De wraking van het hof betekende het einde van het proces. Dat wordt in november helemaal overgedaan. Dat de kaarten al geschud zijn, hoeft volgens de verdediging allerminst een probleem te vormen. “We weten nu van elkaar welke richting we uit gaan.”
 1. Huize Nassau maand na zware brand klaar voor opening van pop-up
  Halen

  Huize Nassau maand na zware brand klaar voor opening van pop-up

  Deze vrijdag opent Huize Nassau in Zelem de deuren. De zaak ging in mei helemaal in de vlammen op, maar in een kleine maand tijd werd een tijdelijke pop-up opgebouwd. Niet alleen kan je in de ‘Bohemian Garden’ genieten van de paradijselijke sfeer, het zal er ook mogelijk zijn om de wedstrijden van het EK Voetbal te kunnen volgen. Het overdekte restaurantgedeelte zal 120 vierkante meter bevatten en zitplaatsen bieden aan 60 tot 80 personen. Op het terras zal er nog eens plaats zijn voor 200 personen. Verder komen er twee privéterrassen en de mogelijkheid om te barbecueën.
 2. Onze reporter draait een dagje mee in het vaccinatiecentrum: “Een goed geoliede machine waar plaats, tijd en geduld is voor iedereen”
  PREMIUM
  Tienen

  Onze reporter draait een dagje mee in het vaccinatie­cen­trum: “Een goed geoliede machine waar plaats, tijd en geduld is voor iedereen”

  De levering van de vaccins gebeurt intussen veel frequenter dan eerst. De meeste vaccinatiecentra, waaronder ook dat van Tienen, draaien op volle kruissnelheid. De jongere risicopatiënten mogen nu voor hun eerste prik langsgaan, de oudere bevolking al voor hun tweede. Dagelijks komen hier zo’n 1.500 inwoners van Tienen, Hoegaarden, Zoutleeuw, Glabbeek en Kortenaken over de vloer. Ongetwijfeld een hele organisatie, want kan dat wel allemaal op een veilige manier? Nieuwsgierig als ik ben, kroop ik voor jullie in de huid van een medewerker en ging ik er een handje helpen. Het is zeker niet de bedoeling om iemand te overtuigen van een vaccin, iedereen is vrij in zijn keuze. Al zie ik het persoonlijk als de enige uitweg naar onze vrijheid.