Het prachtige natuurfenomeen van de zeevonk, hier zichtbaar vanaf het strand in Oostduinkerke.
Volledig scherm
Het prachtige natuurfenomeen van de zeevonk, hier zichtbaar vanaf het strand in Oostduinkerke. © Aäron Fabrice de Kisangani

Zeevonk doet zeewater blauw oplichten aan de westkust: “Een van de allermooiste natuurfenomenen”

Langs verscheidene stranden van de westkust was afgelopen weekend de feeërieke zeevonk te zien. Dat zijn algen in het zeewater die blauw licht produceren in de duisternis. Het levert indrukwekkende beelden op, onder meer in Oostduinkerke. “Het is het allermooiste natuurfenomeen in ons land", zegt bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.