De mensensmokkelbende stuurde vluchtelingen in gammele bootjes de Noordzee op. (illustratiebeeld)
Volledig scherm
De mensensmokkelbende stuurde vluchtelingen in gammele bootjes de Noordzee op. (illustratiebeeld) © IF

“Steek ze maar zonder zwemvest in die boot”: mensensmokkelaars die vluchtelingen met kinderen de Noordzee opstuurden krijgen tot 12 jaar cel

KoksijdeVijf leden van een mensensmokkelbende die vluchtelingen met kinderen in gammele bootjes de Noordzee opstuurden richting het Verenigd Koninkrijk, hebben celstraffen tot 12 jaar gekregen. Volgens het parket hadden de Iraniërs geen enkel respect voor het leven van de slachtoffers. “Uit één van hun telefoongesprekken bleek dat de vluchtelingen desnoods maar zonder zwemvest op de boot werden gestoken”, stelde procureur Manuel Manderick.

 1. Liefst 80 transmigranten aangetroffen in de duinen: “Ze waren klaar om oversteek te maken op gammele rubberboot”
  Oostduinkerke

  Liefst 80 transmi­gran­ten aangetrof­fen in de duinen: “Ze waren klaar om oversteek te maken op gammele rubberboot”

  De politie heeft donderdagmorgen maar liefst 80 transmigranten aangetroffen in de duinen van Oostduinkerke, klaar om de oversteek te maken richting het Verenigd Koninkrijk. Er werd ook een grote, maar niet-zeewaardige zodiac aangetroffen, evenals een rugzak met kilo’s speed en heroïne. Alle vluchtelingen, voornamelijk Vietnamezen, worden momenteel opgevangen in het commissariaat in Koksijde. Ze ondergaan ook een test op Covid-19.
 2. 49 vluchtelingen gered uit Noordzee nadat hun erg kleine zodiac in de problemen komt
  Koksijde/Nieuwpoort

  49 vluchtelin­gen gered uit Noordzee nadat hun erg kleine zodiac in de problemen komt

  Op ongeveer vier kilometer voor de kust van Oostduinkerke zijn woensdagmorgen liefst 49 vluchtelingen van een kleine zodiac gered. Het is ongelooflijk dat op het kleine bootje zo’n groot aantal mensen zaten. De sloep was vertrokken in Frankrijk, was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk maar kwam al snel in de problemen. “De opvarenden zijn in relatief goede gezondheid. Sommigen hebben wel onderkoelingsverschijnselen”, zegt het Brugse parket. Het onderzoek naar mensensmokkel loopt volop.