Stamt u af van mysterieuze geestelijke? Dat kan, maar alleen als u D'hondt, Teirlynck, Vaillant of De Wever heet
BRUGGE/KOKSIJDEBRUGGE/KOKSIJDE - Is uw achternaam D'hondt, Teirlynck, Vaillant of De Wever? Dan stamt u mogelijk af van de mysterieuze geestelijke die al 400 jaar als Zalige Idesbald werd aanbeden in Ter Potterie in Brugge. De Universiteit van Leuven onderzoekt met DNA-tests van wie het stoffelijk overschot is. Al 100 mensen hebben een DNA-staal opgestuurd naar Leuven. "We hopen eindelijk de waarheid te achterhalen", zegt geneticus Maarten Larmuseau.
In Onze-Lieve-Vrouw Ter Potterie in Brugge werd in februari 2015 een loden kist geopend, waarin - zo leek het toen althans - de zaligverklaarde abt Idesbald Van der Gracht al 848 jaar rust. De voormalige abt van de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in Koksijde is de patroonheilige van de zeelieden en wordt onder ander aangeroepen tegen koorts, jicht en reuma. Zijn kist werd in 1623 in Koksijde opgegraven. De monniken verhuisden toen immers naar Brugge, waarna de Zalige Idesbald in Ter Potterie al vierhonderd jaar aanbeden wordt.
Artrose
Een team wetenschappers bestudeerde vier dagen lang de beenderen en kwam eeder tot een merkwaardig besluit: het gaat niét om de Zalige Idesbald. Uit een stukje stof konden de onderzoekers afleiden dat het skelet van een persoon is die tussen 1470 en 1623 is overleden. Het kan dus onmogelijk van de Zalige Idesbald zijn, want die stierf al in 1167. Van wie het skelet dan wel is, blijft nog een onbeantwoorde vraag. Het is een man van ongeveer 50 jaar, die 1,65 meter groot was en onder meer artrose in de nek had. Maar in 1623 groeven de monniken dus blijkbaar de verkeerde abt op. Wel is van de man een gezichtsreconstructie gemaakt door het Tongerse bedrijf Zephyr.
Vier kanshebbers
De Universiteit van Leuven is belast met het onderzoek. Ze lanceerde onlangs een oproep op de website. Gezocht: mensen met de achternaam D'hondt, Teirlynck, Vaillant en De Wever. Forensisch geneticus Maarten Larmuseau heeft een vermoeden van wie het mysterieuze skelet kan zijn. "Hoogstwaarschijnlijk is het iemand die in de zestiende eeuw over de abdij van Koksijde de scepter zwaaide, een verre opvolger van Idesbaldus. Ik tel vier mogelijke kandidaten: Petrus Vaillant, Christiaan De Hondt, Jan Teerlinck en Joost 'Jodocus' de Wevere. Ze zijn uit de regio van Brugge, dus vermoeden we dat hun nazaten ook nog in die regio wonen. Mannen geven het y-chromosoom van vader op zoon door. Aan de hand daarvan kunnen we dus achterhalen wie verre familie van de opgegraven geestelijke kan zijn."
Spannend
Een van de mogelijke 'familieleden' is Robin de Wever uit Terneuzen. De Nederlandse journalist heeft zopas zelf een DNA-staal opgestuurd. "Het was een lezer van Trouw, het Nederlandse blad waarvoor ik werk, die me attent maakte op de oproep van de KU Leuven. Ik vond het best spannend en heb zo'n DNA-kit aangevraagd. Het enige wat ik moet doen, is een beetje speeksel van de binnenkant van mijn wang opsturen. Binnenkort krijg ik hopelijk resultaat. Mocht ik daadwerkelijk een nazaat zijn van een van de geestelijken, dan is dat best hilarisch. Belangrijk is het niet, maar leuk wel. Ik ben benieuwd." De KU Leuven hoopt tegen midden 2017 het DNA-materiaal geanalyseerd te hebben en de identiteit van de man in de kist te kunnen onthullen. "Graven van middeleeuwse zaligen en heiligen die van anderen blijken te zijn, dat is meer regel dan uitzondering", zegt Larmuseau. "Het is dus niet zo uniek wat we nu meemaken. Het opgraven en identificeren van de populaire geestelijken verliep toen niet zo professioneel als nu."
Niet Bart De Wever
Iedere man met de achternaam D'hondt, Teirlynck, Vaillant en De Wever (of een variante daarop) kan deelnemen aan het DNA-onderzoek en op www.degenialestamboom.be een DNA-testkit aanvragen. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever hoeft dat alvast niet te doen, omdat hij niet in de juiste regio woont. De KU Leuven stuurt de kit gratis toe. Als uw broer, vader of neef ook meedoet, bent u uitgesloten van deelname, want het y-chromosoom van naaste familieleden is vrijwel identiek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
10 keer House of Cards aan de Noordzee: van ‘Je moe nie lachen wi, Cindy’ tot spraakmakend onderzoek in Knokke-Heist
Koksijde -
Sterrenchef Timon van Carcasse blijft scoren: “Als Young Mastercook help ik mee aan de toekomst van de Belgische keuken”
Timon Michiels (25), chef-kok van sterrenrestaurant Carcasse in Sint-Idesbald, mag opnieuw twee onderscheidingen op zijn naam zetten. Hij won de wedstrijd ‘chefs & shakers’ op streatfest, een streatfoodfestival in Tour en Taxis en mag zich ook Young Mastercook noemen.Koksijde -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
-
Jimmy volgt Hugo op als directeur Immaculata De Panne: “Ik liep hier ooit zelf school”
De Panne, Veurne -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
PREMIUM
RESTOTIP. Mac Moules in Oostende: “Originele seafoodburgers en mosselen met net dat tikje extra”
De bedoeling van Mac Moules bij de opening van de pop-up in juli vorig jaar: ‘seafood’ opnieuw sexy maken. De Oostendse zaak onderging intussen dit voorjaar een make-over. Je kan er mosselen of verschillende soorten visburgers smullen, zonder veel tierlantijntjes, maar net zo lekker. “Dit is rock-‘n-roll op een bord.”Oostende -
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin