Een aubergine van Belgische chrysanten, te zien tijdens Koket Koksijde dit weekend.
Volledig scherm
PREMIUM
Een aubergine van Belgische chrysanten, te zien tijdens Koket Koksijde dit weekend. © GUS

IN BEELD. Jawel, dit is een ‘bloemenaubergine’: weekend fleurige pracht tijdens Koket Koksijde, met steun van Gentse Floraliën

KoksijdeAls je van bloemen, planten en lekker eten houdt, moet je dit weekend naar Koksijde. Tijdens de vierde editie van Koket Koksijde helpt voor het eerst het team van de Gentse Floraliën. ‘Bloemen met smaak’ is het thema, verwijzend naar de 75ste verjaardag van hotelschool Ter Duinen. Verwacht je aan prachtige feesttafels en een topstuk in de Kokpit van een Japanse floriste die met Belgische chrysanten werkt. Wij lichten vandaag al een tipje van de sluier.

 1. Plopsaland en VDAB starten met unieke opleiding tot pretparkmedewerker: “Wie slaagt, kan zeker aan de slag als seizoensmedewerker”
  De Panne

  Plopsaland en VDAB starten met unieke opleiding tot pretparkme­de­wer­ker: “Wie slaagt, kan zeker aan de slag als seizoensme­de­wer­ker”

  Een, voor ons land unieke, opleiding ‘polyvalente pretparkmedewerker’ kan je vanaf 23 januari volgen via Plopsaland en de VDAB. “In het buitenland bestaat zo’n opleiding al langer, maar in ons land niet. We hopen hiermee onze vacatures sneller te kunnen invullen en onze Plopsamedewerkers een extra uitdaging te geven”, schetst Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof, die uitlegt wat de opleiding allemaal inhoudt en wat je ermee kan aanvangen. Werk gegarandeerd.
 2. Naast mosselen, ook oesters en zeewier mogelijk op zeeboerderij: “Testen tonen zelfs aan dat we met lichtjes meer vis kunnen lokken voor passieve visserij”
  Oostende/nieuwpoort

  Naast mosselen, ook oesters en zeewier mogelijk op zeeboerde­rij: “Testen tonen zelfs aan dat we met lichtjes meer vis kunnen lokken voor passieve visserij”

  In de zomer van 2023 wil Colruyt Group al de eerste Belgische mosselen oogsten die gekweekt worden in de zeeboerderij, maar daar kunnen in de toekomst ook oesters en zeewier bijkomen. In een nog verder stadium zou er ook gevist kunnen worden op onder meer inktvis (zeekat), garnaal en andere vissoorten via passieve visserij. “Door de verschillende technieken te combineren kunnen we niet enkel de ruimte optimaal benutten, maar ook de kosten drukken”, zegt Wannes Voorend van Colruyt Group.
 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 2. Colruyt Group krijgt groen licht voor eigen zeeboerderij, waarmee keten zelf mosselen kan verkopen: “We mikken op volgende zomer voor onze eerste oogst”
  Nieuwpoort

  Colruyt Group krijgt groen licht voor eigen zeeboerde­rij, waarmee keten zelf mosselen kan verkopen: “We mikken op volgende zomer voor onze eerste oogst”

  De Raad van State zegt dat de wettelijke procedures zijn gevolgd bij het toekennen van de vergunningen voor projectzone C, een zone in de Noordzee waar Colruyt Group een zeeboerderij aan het bouwen is. Daar wil de keten zelf mosselen kweken, zodat ze tegen de zomer van 2023 een eerste bescheiden mosseloogst kan aanbieden. Maar het Nieuwpoortse stadsbestuur, de visserij en de jachthaven zijn al langer gekant tegen het project en geven de moed niet op.