Traditioneel landbouwer André Depreitere tijdens zijn laatste boerenjaar in 1999. De man kweekte het West-Vlaams rood ras en won er meerdere prijskampen mee.
Volledig scherm
PREMIUM
Traditioneel landbouwer André Depreitere tijdens zijn laatste boerenjaar in 1999. De man kweekte het West-Vlaams rood ras en won er meerdere prijskampen mee. © rv

De landbouwer die nooit sokken droeg: Zande verliest met André Depreitere (92) tweede icoon in week tijd

Het dorpje Zande (Koekelare) verliest, na ‘dorpsburgemeester’ Noël Elias vorige week, een tweede icoon. Landbouwer op rust André Depreitere (92) stierf zaterdag thuis in het bijzijn van zijn echtgenote Magda Quaghebeur. André vergaarde faam als kweker van West-Vlaams rood ras en zwoer zijn hele leven bij paard en kar. “Vader deed altijd alles samen met zijn broer Marcel. Ze zijn zelfs op dezelfde dag en op hetzelfde uur getrouwd, met twee zussen”, vertellen zijn kinderen. Het opvallende levensverhaal van een landbouwer die van poëzie hield.

 1. Coronaproof naar de discotheek? Place2Party heropent en viert voortaan elke zaterdag feest: “Dansen gebeurt niet, maar wat wiebelen op de stoelen kan wel”
  PREMIUM
  Lichtervelde/Torhout

  Corona­proof naar de discotheek? Place2Party heropent en viert voortaan elke zaterdag feest: “Dansen gebeurt niet, maar wat wiebelen op de stoelen kan wel”

  Voor het eerst sinds half maart was er zaterdag weer licht, leven en muziek in Place2Party. De discotheek heropende de deuren voor het publiek en is van plan om dat voortaan elke zaterdag te blijven doen. “Alles perfect coronaproof”, verzekert zaakvoerder Lorenzo Charles. “We werken op reservatie met tafels van vier en sluiten om 23 uur.”
 2. Noël Elias (69) overleden na lange strijd tegen coronavirus: “Men noemde hem de officieuze burgemeester van Zande, door zijn onvoorwaardelijke inzet voor het dorp”
  PREMIUM

  Noël Elias (69) overleden na lange strijd tegen coronavi­rus: “Men noemde hem de officieuze burgemees­ter van Zande, door zijn onvoorwaar­de­lij­ke inzet voor het dorp”

  Noël Elias, soms wel de officieuze burgemeester van het dorp Zande genoemd, is op 69-jarige leeftijd overleden. De man vocht meer dan twee maanden tegen Covid-19 in het ziekenhuis maar overleed uiteindelijk aan complicaties. “Zijn overlijden is een schok voor ons dorp. Noël was een echte volksvriend en alomtegenwoordig in het verenigingsleven. We zullen hem ongelofelijk missen”, zegt een van zijn beste vrienden Freddy Verheye (70).