In het midden onderaan laat de kleine ooievaar zich al eens zien.
Volledig scherm
In het midden onderaan laat de kleine ooievaar zich al eens zien. © rv

Schattig: eerste Zwin-ooievaarsjong van 2021 ziet het levenslicht

Knokke-HeistHet Zwin Natuur Park in Knokke-Heist verwelkomde maandagochtend haar eerste ooievaarsjong. Het jong is zo’n twaalf centimeter groot en weegt ongeveer 70 gram.

 1. “Zonder Léon Lippens waren er geen ooievaars meer in België, ze werden afgeknald als trofee”: Op pad met Wouter Faveyts, dé ooievaarspecialist van het Zwin
  PREMIUM
  Knokke-Heist

  “Zonder Léon Lippens waren er geen ooievaars meer in België, ze werden afgeknald als trofee”: Op pad met Wouter Faveyts, dé ooievaar­spe­ci­a­list van het Zwin

  Het Zwin in Knokke-Heist staat dit weekend volledig in het teken van de ooievaar. Dat mensen de vogels überhaupt kunnen bewonderen in West-Vlaanderen, is grotendeels te danken aan voormalig burgemeester Léon Lippens, vader van de recent overleden Leopold Lippens. In de jaren 1950 besloot Lippens ooievaars uit te zetten in het Zwin nadat ze als broedvogel al tientallen jaren uitgestorven waren in ons land. “Het Zwin is nog altijd de basis van de volledige populatie in België”, beaamt Wouter Faveyts (41), die de vogels in het natuurpark al jaren op de voet volgt.
 1. Vrouw (34) niet bestraft voor messteek in de buik van haar agressieve partner, die zelf wél 6 maanden cel krijgt
  Blankenberge/Melle

  Vrouw (34) niet bestraft voor messteek in de buik van haar agressieve partner, die zelf wél 6 maanden cel krijgt

  Een 34-jarige vrouw uit Blankenberge heeft geen straf gekregen voor poging tot doodslag op haar voormalige partner. K.V. plantte een vleesmes van meer dan 20 centimeter in de buik van de man, maar volgens de rechter werden die feiten uitgelokt. De ex is op zijn beurt veroordeeld tot 6 maanden cel voor partnergeweld tegenover de vrouw. “Mijn cliënte is een gewone, doorsnee vrouw die in een gruwelijke situatie terechtgekomen is”, pleitte de advocaat van K.V.