Willy De Bree en Paul Demare werden op 3 mei 1971 doodgeschoten.
Volledig scherm
PREMIUM
Willy De Bree en Paul Demare werden op 3 mei 1971 doodgeschoten. © rv

RECONSTRUCTIE. Brutale moord in Zwin deed Knokke exact 51 jaar geleden opschrikken: “Hij wou wat papieren pakken, zei hij. Seconden later schoot hij genadeloos vier agenten neer”

Knokke-HeistKoning Leopold III kwam zich van de toestand vergewissen. En slachtoffers Willy De Bree (39) en Paul Demare (28) kregen een nationale begrafenis. Twee collega’s raakten zwaargewond en moesten lange tijd revalideren. Vandaag is het exact 51 jaar geleden dat een Nederlandse gangster op de parking van het Zwin het vuur opende op vier agenten. Robert Van Sprang was op dat moment amper 22 jaar. “Het leek ons eerst zo een braaf ventje.” In Knokke vindt vandaag een herdenking plaats, nadat de 50ste verjaardag van de trieste gebeurtenis in het water viel door corona. Een reconstructie van een gitzwarte pagina uit de geschiedenis van Knokke-Heist. 

 1. Bijna dubbel zoveel kinderen verloren gelopen aan zee: "Dit zou geen probleem mogen zijn voor de redders”
  Kust

  Bijna dubbel zoveel kinderen verloren gelopen aan zee: "Dit zou geen probleem mogen zijn voor de redders”

  Tijdens de maand juli zijn aan de kust 879 personen verloren gelopen. Dat is bijna dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De overgrote meerderheid van de verloren gelopen personen waren kinderen. “Als hun ouders of begeleiders hen goed in de gaten zouden houden, of minstens een gratis verdwaalarmbandje zouden omdoen, zou veel ellende kunnen vermeden worden”, zegt voorzitter Bert Gunst van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV).
 2. Nog twee maanden aftellen en 't is weer Zoute Grand Prix: “We gaan een ijzersterke line-up van wagens hebben, want dat zijn we aan onze stand verplicht”
  Knokke-Heist

  Nog twee maanden aftellen en 't is weer Zoute Grand Prix: “We gaan een ijzerster­ke line-up van wagens hebben, want dat zijn we aan onze stand verplicht”

  Het ‘Motoring Event of the Year 2021', althans volgens een 31-koppige jury in Londen, is straks aan de 12de editie toe. De Zoute Grand Prix vindt dit jaar plaats van donderdag 6 tot en met zondag 9 oktober. Knokke-Heist is weer het walhalla van al die waardevolle historische én moderne wagens. “We moeten onze naam alle eer aandoen", vinden Filip en David Bourgoo.