“Nu al zijn 21.000 van onze 39.000 woningen van tweedeverblijvers”, zegt burgemeester Piet De Groote.
Volledig scherm
“Nu al zijn 21.000 van onze 39.000 woningen van tweedeverblijvers”, zegt burgemeester Piet De Groote. © Benny Proot

Knokke-Heist wil met nieuwe maatregel rem zetten op tweede verblijven

Knokke-HeistKnokke-Heist wil de kopers van huizen en appartementen in bepaalde wijken verplichten hun hoofdverblijfplaats te vestigen in die woning. Dat zegt de nieuwe burgemeester Piet De Groote zaterdag in een interview aan De Tijd.

51 reacties

 • Bart Reynaert

  2 maanden geleden
  Plat populisme van politici... Betaalbaar wonen ok, maar waarom dit telkens proberen oplossen door mensen in vakjes in te delen. Al die polarisatie lost niets op...
 • Patrick Van Droogenbroeck

  2 maanden geleden
  Drukfout ! boven de 35000 inwoners.
 • Luc Bogaert

  2 maanden geleden
  Wie wil er nu in Knokke wonen? Op 1,5km voor de kust(zandbank De Paardenmark) ligt ca 35000 ton (voorzichtige schatting; het zullen er wel een pak meer zijn) chemische munitie (o.a. Yperiet) uit WO1.
 • patrick de bock

  2 maanden geleden
  Belgische kust of Spanje? Je mag ze beide hebben, ik heb het heel goed hier op mijn terras op de boerenbuiten......
 • Tuur Schiepers

  2 maanden geleden
  Iemand woont op 6 km van zijn werk en heeft een 2e verblijf in Knokke. Waar gaat hij de week doorbrengen, zelfs als zijn domicilie in Knokke staat?
 1. “De zeedijk was staatsgrond, maar Leopold wou die absoluut heraanleggen. Dus betaalde hij het zelf. In één zomer was het klaar”: Manu Desutter (82), voorganger van Lippens, over zijn enorme erfenis
  PREMIUM
  Knokke-Heist

  “De zeedijk was staats­grond, maar Leopold wou die absoluut heraanleg­gen. Dus betaalde hij het zelf. In één zomer was het klaar”: Manu Desutter (82), voorganger van Lippens, over zijn enorme erfenis

  “Wist je dat Leopold ook de rotondes naar ons land heeft gehaald? Hij zag collega’s sukkelen met verkeerslichten en bruggen en had dat in Engeland gezien.” Niemand die beter de verdiensten van Graaf Lippens kan inschatten dan... zijn voorganger. Want, jawel, Manu Desutter (82) was van 1973 tot 1979 burgemeester van Knokke-Heist, tot hij volksvertegenwoordiger werd. Onder zijn leiding zette Lippens zijn eerste stappen in de politiek. “In het begin had hij nog nooit van een gemeenteraad gehoord”, zegt Manu. Een gesprek over de enorme erfenis van wellicht de grootste kustburgemeester ooit. Van bouwwoede over strandbars tot hondenpoepzakjes.
 2. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 3. Advocaat, voorzitter van voetbalclub en geliefd onder de inwoners: dit wordt de nieuwe burgemeester van Knokke-Heist
  PREMIUM
  Knokke-Heist

  Advocaat, voorzitter van voetbal­club en geliefd onder de inwoners: dit wordt de nieuwe burgemees­ter van Knok­ke-Heist

  Piet De Groote (54) is vanaf donderdag officieel de nieuwe burgemeester van Knokke-Heist. De eerste schepen, ook advocaat en voorzitter van een voetbalclub, is de logische opvolger van Leopold Lippens. De schoenen van de graaf zijn groot om te vullen, maar aan goesting zal het De Groote alvast niet ontbreken. “Knokke-Heist moet ook in de toekomst de parel aan de Noordzee blijven.”
 1. PORTRET. Leopold Lippens (79), burgemeester van meest mondaine plek van het land: “Knokke is als het dorpje van Asterix. Omringd met jaloerse Romeinen, maar alleen wij hebben de toverdrank”
  PREMIUM

  PORTRET. Leopold Lippens (79), burgemees­ter van meest mondaine plek van het land: “Knokke is als het dorpje van Asterix. Omringd met jaloerse Romeinen, maar alleen wij hebben de toverdrank”

  “Je ziet het zelf: ik ben niet dood, hé.” Dat zei Leopold graaf Lippens in december in Het Laatste Nieuws. Hij deed die uitspraak omdat het in de badstad gonsde van de geruchten over zijn overlijden. De legendarische burgemeester - sinds 1979 droeg hij de sjerp in de meest mondaine plek van het land - leed aan leukemie en was na anderhalve maand in het ziekenhuis terug thuis. Goed drie maanden later overleed Lippens, op z’n 79ste. Een portret van een flamboyante rebel.
 2. Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Je autoverze­ke­ring sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
 1. Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog doet 'bommeke' in zee
  Play

  Bommenwer­per uit Tweede Wereldoor­log doet 'bommeke' in zee

 2. De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee
  Play

  De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee