Dokkoon (38), van arm meisje in Thailand tot nieuwe sterrenchef in België: “Ik heb alles geleerd van mijn oma in de jungle”
Knokke-HeistVan een verrassing gesproken: Michelin bekroont het Thais restaurant Boo Raan in Knokke-Heist met een ster. De tranen van geluk vloeien over de wangen van Dokkoon Kapueak (38). Ze groeide op in Thailand, gaf massages in Knokke en mag zich nu sterrenchef noemen. “Ik kan het niet geloven", zegt ze.
Delen per e-mail
Het verhaal van Dokkoon Kapueak is méér dan speciaal. De Thaise vrouw groeide op in de jungle van Thailand, in Ubon Ratchathani. Dat is in het noordoosten, vlak bij Laos. Ze woonde er op het platteland bij haar ouders. Zelf leefden ze van de kippen op het erf en de groenten en fruit in het wild. Ook oma woonde mee in. Ze zou dé inspiratiebron van Dokkoon worden. “Ik heb jaren zo geleefd”, vertelt de Thaise vrouw, die ruim tien jaar geleden dankzij haar tante in Knokke belandde.
Cursus Thaise massage
“Mijn tante had hier een massagesalon en was getrouwd met een Belg. Mijn leven zou volledig veranderen. Ze was ervan overtuigd dat ik hier meer geld zou kunnen verdienen voor de familie. Ik volgde een cursus Thaise massage en leerde hier Patrick Delanghe kennen.” Patrick leerde op zijn beurt de kooktalenten van Dokkoon kennen en ze kwam in contact met Christophe Van den Berghe van sterrenzaak Le Jardin in Knokke-Heist. Daar leerde ze de kneepjes van het vak.
Koken is de hobby van de hele familie. Maar de recepten haal ik nog van mijn oma in de jungle. Die tover ik nu hier op tafel
De Thaise opende daarna samen met Patrick Delanghe (55) bijna vijf jaar geleden haar eerste restaurant. Ook al betekent Boo Raan ‘volgens de traditie’, het interieur is toch eerder eigentijds, strak Europees. “We werkten eerst vooral in de evenementensector”, zeggen ze. “Gaandeweg is het idee gegroeid om een eigen zaak te starten. Boo Raan is een traditioneel Thais restaurant, maar dan niet met een oubollig interieur. We kiezen voor een moderne zaak, met een warm interieur. De Thaise keuken kenmerkt zich door de keuze voor vork en lepel. Er zijn geen voor- of hoofdgerechten. Alles komt op tafel en gasten kunnen gerechten delen.”
Aziatische chef van het jaar
De inspiratie haalt Dokkoon uit haar jeugd. “Koken is de hobby van de hele familie", vertelt ze. “Maar de recepten haal ik nog van mijn oma in de jungle. Die tover ik nu hier op tafel.” In 2018 werd Dokkoon Kapueak al eens bekroond met de titel van ‘Aziatische chef van het jaar’ door Gault & Millau. En nu komt daar een Michelinster bij. “Ik heb al vaak gedacht dat ik droom”, zegt ze geëmotioneerd. “Dit is zo onverwacht. Dit had ik helemaal niet zien aankomen.” Ook haar partner Patrick is verrast. “Het is niet zo dat er plots van alles verandert. We zullen blijven doen waar we goed in zijn. Een ster brengt wel wat druk met zich mee, maar deze ervaring is toch vooral uniek.”
In Boo Raan werd maandag alvast een flesje gekraakt. “We hopen dit zo snel met onze klanten te kunnen vieren", besluiten ze.
Bekijk ook: VTM NIEUWS ging langs bij Thais restaurant Boo Raan
Alle Michelinsterren in onze regio vind je hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Knokke-Heist Knokke-Heist geeft geld aan sportclubs die promotie maken voor WK wielrennen
Het gemeentebestuur van Knokke-Heist belooft een subsidie van 1.000 euro voor sportclubs die ‘iets’ doen rond het WK wielrennen in september. Op die manier moet het evenement extra aandacht krijgen. -
Blankenberge Afgewezen jongeman krijgt 20 maanden cel voor slagen en aanranding in uitgaansmilieu: “Hij voelde zich gekrenkt in z'n eer”
Een 22-jarige man uit Knokke heeft 20 maanden cel gekregen voor opzettelijke slagen en verwondingen en aanranding met geweld in Blankenberge. Volgens het parket werd Jonathan M. afgewezen door het slachtoffer in een dancing en nam hij daarop wraak. Twee van z'n vriendinnen kregen 80 uren werkstraf voor hun betrokkenheid bij de vechtpartij. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
-
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
PREMIUM
koksijde Willem Hiele heeft eindelijk zijn Michelinster beet: “Nu eerst herbronnen in Costa Rica”
Hij heeft er een tijdje op moeten wachten, maar vandaag heeft Willem Hiele (39) van restaurant Willem Hiele in Koksijde zijn eerste Michelinster beet. Vanuit Costa Rica, waar hij momenteel verblijft, reageert hij verbouwereerd, maar heel gelukkig. “Hopelijk kan deze onderscheiding ook iets betekenen voor de streek en kunnen we jonge chefs inspireren.” De andere sterrenzaken in de regio behouden hun ster(ren) in de Michelingids. -
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje. -
PREMIUM
Knokke-Heist Van niets naar twee Michelinsterren, chef Bart Desmidt (50) maakt buitengewone comeback: “Niet te geloven”
Amper één jaar is Bart Desmidt (50) géén sterrenchef geweest: Michelin beloonde zijn nieuwe restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist meteen met twee sterren. Tot grote verrassing van Bart Desmidt, zijn vrouw Sandra en hun rechterhand Philip Vandamme. “Jezelf heruitvinden en zo beloond worden, dat is ongelooflijk.”