Manu Desutter (82), de voorganger van Leopold Lippens, was burgemeester van Knokke van 1973 tot 1979.
Volledig scherm
PREMIUM
Manu Desutter (82), de voorganger van Leopold Lippens, was burgemeester van Knokke van 1973 tot 1979. © Benny Proot

“De zeedijk was staatsgrond, maar Leopold wou die absoluut heraanleggen. Dus betaalde hij het zelf. In één zomer was het klaar”: Manu Desutter (82), voorganger van Lippens, over zijn enorme erfenis

Knokke-Heist“Wist je dat Leopold ook de rotondes naar ons land heeft gehaald? Hij zag collega’s sukkelen met verkeerslichten en bruggen en had dat in Engeland gezien.” Niemand die beter de verdiensten van Graaf Lippens kan inschatten dan... zijn voorganger. Want, jawel, Manu Desutter (82) was van 1973 tot 1979 burgemeester van Knokke-Heist, tot hij volksvertegenwoordiger werd. Onder zijn leiding zette Lippens zijn eerste stappen in de politiek. “In het begin had hij nog nooit van een gemeenteraad gehoord”, zegt Manu. Een gesprek over de enorme erfenis van wellicht de grootste kustburgemeester ooit. Van bouwwoede over strandbars tot hondenpoepzakjes. 

 1. EXCLUSIEVE REEKS - De geschiedenis van het geslacht Lippens: rijke en machtige mannen, zelfs al voor België bestond
  PREMIUM

  EXCLUSIEVE REEKS - De geschiede­nis van het geslacht Lippens: rijke en machtige mannen, zelfs al voor België bestond

  Wie Lippens zegt, denkt Knokke. Compagnie du Zoute. Zwin. Dat is vanzelfsprekend correct. Maar wie op zoek gaat naar de roots van het “geslacht Lippens”, moet eigenlijk naar het Oost-Vlaamse Moerbeke-Waas, een dorpje dat net als Knokke aanleunt tegen de Nederlandse grens. Van daaruit maakt de familie naam. Eerst als specialisten in inpolderingswerken en het droogleggen van schorren en overstroomde gebieden. Nadien als suikerfabrikanten. Dit is het verhaal over hoe het nageslacht van Jan Lippens uitgroeide tot één van de rijkste en machtigste families van het land.
 1. EXCLUSIEVE REEKS - De geschiedenis van het geslacht Lippens: “De ene mag op bezoek bij Hitler, de ander geeft ons het Zwin”
  PREMIUM

  EXCLUSIEVE REEKS - De geschiede­nis van het geslacht Lippens: “De ene mag op bezoek bij Hitler, de ander geeft ons het Zwin”

  Wie Lippens zegt, denkt Knokke. In de twintigste eeuw zette een deel van de familie die badplaats op de wereldkaart. Een andere tak bouwde het suikerimperium verder uit. Eén Lippens schopte het zelfs tot vertrouweling van de koning en mocht op bezoek bij Hitler. Een andere schonk ons het Zwin. Hieronder deel 2 in de exclusieve reeks over het geslacht Lippens; lees hier deel 1.
 1. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League

 2. Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw
  Play

  Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw