1. Van bijzondere bedevaartsoorden tot een verborgen groene parel: zeven bezienswaardigheden in Vlaamse Ardennen waar je even halt moét houden
  PREMIUM
  Vlaamse Ardennen/Denderstreek

  Van bijzondere bedevaarts­oor­den tot een verborgen groene parel: zeven beziens­waar­dig­he­den in Vlaamse Ardennen waar je even halt moét houden

  In onze driedelige reeks over de pracht van Vlaamse Ardennen, focussen we ons deze week op de vele bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Even je wandeling of fietstocht onderbreken en gewoon even deze zeven parels bezichtigen brengt rust in ieders hoofd. Nog nood aan meer tips voor een geslaagde trip? Lees ook de selectie met onze favoriete cafés en slaapplekken uit de regio.
 2. Drie opeenvolgende halve finales in vrouwen 1 voor Elien Crombez: “Leuk om met de jonge talenten in duel te gaan”
  Tennis

  Drie opeenvol­gen­de halve finales in vrouwen 1 voor Elien Crombez: “Leuk om met de jonge talenten in duel te gaan”

  De 30-jarige Elien Crombez, afkomstig uit Roeselare en nu in Kluisbergen wonend, is al jaren een vaste waarde in het West-Vlaamse vrouwen 1-circuit. Dit jaar werkte deze 100-punter al drie toernooien af en telkens werden de halve finales de terminus. Ook vorige week in TC l’Armorial in De Panne werd ze in de halve finale afgestopt door een te sterke Emeline De Witte.
 1. Private investeerder koopt Sint-Amanduskerk, nieuw ontmoetingscentrum naast toren naar prullenmand
  Kerkhove

  Private investeer­der koopt Sint-Amandus­kerk, nieuw ontmoe­tings­cen­trum naast toren naar prullen­mand

  De Sint-Amanduskerk in Kerkhove wordt ondanks een akkoord niet verkocht aan de gemeente Avelgem, maar aan een private investeerder. “Er ging veel tijd verloren, terwijl de site een ontmoetingsplek voor inwoners kon worden, met behoud van de toren als baken en een verwijzing naar het sacrale element”, zegt burgemeester Lut Deseyn (Gemeentebelangen), die de beslissing van de kerkfabriek betreurt.
 2. “Führertrein was hier op 22 december 1940 gestationeerd”: Jozef Bourdeaudhui vond in Militärarchiv antwoord op vraag of Adolf Hitler ooit in tunnel van Louise-Marie heeft overnacht
  PREMIUM
  RONSE/MAARKEDAL

  “Führer­trein was hier op 22 december 1940 gestatio­neerd”: Jozef Bourdeaud­hui vond in Militärar­chiv antwoord op vraag of Adolf Hitler ooit in tunnel van Loui­se-Ma­rie heeft overnacht

  De vraag of Adolf Hitler al dan niet in de tunnel van Louise-Marie is geweest tijdens de Twee Wereldoorlog werd opnieuw actueel naar aanleiding van de werkzaamheden die daar aan de gang zijn. Jozef Bourdeaudhui (71) van de heemkundige kring Businarias van Maarkedal heeft over de vraag in het verleden opzoekingswerk gedaan. “De Führertrein heeft er halte gehouden op 22 december 1940. Hitler was toen op weg naar de stellingen nabij Boulogne.”
 1. Dorst of honger na je wandeling of fietstocht? In deze negen zaken in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek moet u zeker eens stoppen
  PREMIUM
  Vlaamse Ardennen/Denderstreek

  Dorst of honger na je wandeling of fietstocht? In deze negen zaken in de Vlaamse Ardennen en Dender­streek moet u zeker eens stoppen

  Sinds kort kun je in de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek de Flandrien Challenge rijden. Toegegeven: alleen voor de geoefende fietser, maar de driedaagse tocht brengt je langs het beste wat de streek te bieden heeft. Daarom selecteerden we negen zaken waar je absoluut eens moet stoppen om iets te eten of drinken tijdens je fietstocht, maar evengoed na een wandeling of andere trip.
 1. Te grote verschillen in vaccinatiegraad in Vlaamse Ardennen: “We zoeken mensen die anderen kunnen overtuigen toch hun prik te halen”
  OUDENAARDE/RONSE

  Te grote verschil­len in vaccinatie­graad in Vlaamse Ardennen: “We zoeken mensen die anderen kunnen overtuigen toch hun prik te halen”

  De vaccinatiezone Vlaamse Ardennen gaat inwoners inzetten om anderen te overtuigen toch hun prik te laten zetten. Geert Naudts, coördinator van de vaccinatiecampagne van De Qubus in Oudenaarde en van COC in Ronse, voert het systeem in nadat bleek dat er grote verschillen zitten in de vaccinatiegraad in de regio. “We zoeken mensen die dorpsgenoten gemakkelijk kunnen bereiken.”
 2. Vijf maanden cel voor trucker (51) die achterruit inslaat met hamer bij geval van verkeersagressie
  Avelgem / Herzele

  Vijf maanden cel voor trucker (51) die achterruit inslaat met hamer bij geval van verkeers­agres­sie

  Een 51-jarige vrachtwagenbestuurder sloeg op 11 augustus vorig jaar een achterruit in van een auto na een zwaar geval van verkeersagressie in Avelgem. De trucker moest plots in de remmen nadat zijn voorligger stopte om voetgangers te laten oversteken. “Hij was me al zes kilometer lang aan het treiteren, maar ik mocht dat niet gedaan hebben”, zei de trucker tegen de rechter.