Archeologen leggen geschiedenis van marktplein bloot: “Al prehistorische sporen aangetroffen”
KasterleeArcheologen zijn een onderzoek gestart op de markt in Kasterlee. Meteen werden al enkele prehistorische sporen aangetroffen. Eerder bleek uit historisch kaartmateriaal dat het dorpsplein al minstens sinds de 18de eeuw ongeveer haar huidige vorm heeft. “De markt zelf was in de 19de eeuw in gebruik als bleekweide voor het linnengoed.”
Delen per e-mail
De markt in Kasterlee wordt heraangelegd. Vooraleer dit kan gebeuren, wordt er een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Daar zijn archeologen deze week mee gestart. Ze banen zich een weg tussen de verschillende boomwortels en nutsleidingen om de geschiedenis van het dorpsplein in kaart te brengen. “Naast verschillende sporen uit de 16-18de eeuw - die vermoedelijk te maken hebben met activiteiten op de markt - werden er tot nu toe al enkele prehistorische sporen aangetroffen”, vertelt Jef Van Doninck van Erfgoed Noorderkempen. “Ook de restanten van één van de twee pompen op de markt werden aangesneden. De rechthoekige basis van de pomp was gekoppeld aan een grote ronde waterput. De bovenkant van de waterput werd op een gegeven moment dichtgemaakt met een bakstenen koepel. De put zelf is ouder en was opgebouwd uit kleine brokken ijzerzandsteen die op de Kempense heuvelrug werden ontgonnen.”
Op een kaart uit de 18de eeuw is op deze plek al een waterpartij te zien. “Verder onderzoek de komende dagen levert mogelijk meer aanwijzingen over de ouderdom van de put op”, aldus nog Van Doninck.
Vuurstenen
Het gemeentebestuur van Kasterlee vindt het belangrijk om voor de heraanleg van de markt eerst uitgebreid aandacht te besteden het archeologisch onderzoek. Dat was ook in 2016 het geval bij de bouw van het ontmoetingscentrum. “Daar werden toen vuurstenen werktuigen uit de steentijd, scherven uit de ijzertijd, en gebouwplattegronden uit de vroege middeleeuwen (600-800 na Christus) gevonden”, zegt burgemeester Ward Kennes.
Waterpompen
Dat ook archeologisch onderzoek op de markt interessant kan zijn, bleek al in 2019 toen er een archeologisch vooronderzoek werd uitgevoerd rond de kerk en op de markt. “Uit historisch kaartmateriaal blijkt duidelijk dat het dorpsplein al minstens sinds de 18de eeuw ongeveer haar huidige vorm heeft. Op oude foto’s zijn ook nog de oude openbare waterpompen te zien die in het midden van de markt stonden”, klinkt het. “De markt zelf was in de 19de eeuw in gebruik als bleekweide voor het linnengoed. In de proefsleuven werden naast verstoringen van recente nutsleidingen ook sporen en greppels teruggevonden die zeker ouder zijn dan de 18de eeuw”, zegt schepen van Erfgoed Rob Guns.
“Het vooronderzoek op de markt lichtte nog maar een tipje op van de sluier, we zijn dus nieuwsgierig naar wat er tijdens de opgraving nog naar boven komt. De vastgestelde bewoning uit de vroege middeleeuwen aan het Binnenpad (bij het ontmoetingscentrum, red.) strekte zich mogelijk uit tot aan de huidige pastorij. Destijds werd daar bij de uitbreiding van de bib een waterput gevonden die tussen 660 en 781 na Christus dateert. We weten niet of hier op de markt ook resten van te vinden zijn.”
De archeologen zijn nog bezig tot volgende week. Daarna schrijven ze al hun bevindingen neer in een rapport.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
turnhout
Lichtgewonde bij ongeval met drie voertuigen
Op de Steenweg op Merksplas in Turnhout is het afgelopen donderdag tot een ongeval gekomen waar drie voertuigen bij betrokken waren. Dat gebeurde omstreeks 14.30 uur. Wat er precies gebeurde, is niet helemaal duidelijk. De gevolgen bleven al bij al wel beperkt, met slechts één lichtgewonde. Die man zou ook zelf een dokter raadplegen. -
7 tips voor een koele tuin in de zomer
-
Beerse/Turnhout/Hoogstraten
“Gesloten blijven? Wij hebben er net veel zin in en met de nodige creativiteit kom je een heel eind!”
Bij heel wat horecazaken klinken vooral twijfels bij de gedeeltelijke heropening van de horeca, maar er zijn ook zaakvoerders die nu al staan te trappelen om eraan te beginnen. Dat is onder meer het geval bij Piet-Hein van Spaendonck en Steffi Van de Sande van brasserie Flor in Beerse en Louis in Turnhout. Ook Glenn, Kristof en Yacinta van De Gelmel in Hoogstraten kunnen niet wachten. “We hebben te lang gewacht”, klinkt het. -
-
PREMIUMMerksplas
Reisleidster Jasmine (25) belandt na banaal ongeval in Egyptische cel: “Het fouilleren was écht geen pretje”
-
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
HLN Drive
Stress om je bestemming te halen? Zo rij je verder met een elektrische wagen
Stress om je bestemming te halen: wie elektrisch rijdt, zal het al wel eens beleefd hebben. Voor anderen is het beperkte rijbereik dan weer de reden om geen elektrische wagen aan te schaffen. Maar wist je dat je met een paar tips het rijbereik van je wagen flink kan vergroten? HLN Drive geeft advies. -
Turnhout
Politie zoekt wielertoerist die vrouw omver reed
Een wielertoerist is zondag op een voetgangster gebotst in de Langvenstraat in Turnhout. De voetgangster kwam zwaar ten val. De politie is op zoek naar de wielertoerist.