Ruben Peeters (24), de jongste witloofteler van Kampenhout: “Mijn vrienden krijgen het landbouwbedrijf van hun ouders in hun schoot geworpen, maar verklaren mij gek”
KampenhoutWie Kampenhout zegt, zegt witloof. Sinds jaar en dag is de zandleemgrond van de gemeente de ideale voedingsbodem voor het allerbeste witte goud ter wereld. Maar telers lijken haast met de dag dunner gezaaid. Veelal vijftigplussers, zijn het. Met één portie jong geweld: de 24-jarige Ruben Peeters. “Het zou toch jammer zijn als niemand dit nog zou willen doen?”
Ruben zit gehurkt tussen het stro wanneer we hem ontmoeten in de tuin van zijn grootmoeder, meteen ook het distributiecentrum van zijn eigen kweek. Oma Peeters teelde vroeger zelf witloof, zoals zovelen in Kampenhout. Die draad pikt Ruben nu op, nadat een generatie overgeslagen werd. “Oma stelde haar tuin en veranda graag ter beschikking voor mijn uit de hand gelopen hobby”, glimlacht Ruben. “Voorlopig zit ik hier goed, alhoewel ik op termijn toch graag mijn eigen witloofkot zou willen.”
Het voelt zeker niet als een morele plicht en een rolmodel ben ik zeker niet. Maar als ik mensen kan inspireren, dan is dat mooi meegenomen
Een hobby, dus. Want tijdens de ‘officiële werkuren’ is Ruben ook tuinaannemer. “Dat heeft er als jonge gast altijd al in gezeten”, knikt hij. “Ik deed niets liever dan met de tractors van kameraden rijden. Hun ouders waren witloofboeren, maar toch begrijpen ze vandaag niet dat ik mij hiermee wil bezig houden. Terwijl zij het bedrijf van hun ouders in de schoot geworpen krijgen, maar het niet willen.”
Met zijn 24 lentes is Ruben dan ook veel jonger dan de gemiddelde witloofteler. “Die gemiddelde leeftijd zal zowat 55 jaar zijn”, aldus Ruben. “En heel wat van die telers zitten tegen hun pensioen aan. Of ik de jongste witloofteler van Kampenhout ben? Ik zou niet weten waar je hier nog een jongere teler kan vinden in de omgeving.”
Ruben mankt terwijl hij ons rondleidt. Hij klopt even tegen de brace rond zijn knie. “Ik mocht eigenlijk enkele weken niet bewegen”, toont hij, terwijl hij een witloofkrop aan het langen is. “Maar ja... Ik doe aan grondcultuur. Dat is arbeidsintensiever, maar ook authentieker. En je hebt minder materiaal nodig om te kunnen starten. Een witloofketel en een afdak, meer niet.”
Ondergrondse buizen houden het witloof op temperatuur — vloerverwarming avant la lettre. “Zo deden ze het vroeger ook. Magnifiek, toch? Dat wil ik graag in ere houden. Maar mensen beseffen niet hoeveel werk erin kruipt. Eerst moet ik de witloofkaders ingraven, dan de laag wegscheppen, dan de stronken inzetten,... Een paar uur werk. Alleen al om het witloof eruit te halen en te kuisen, ben ik met zes man de hele dag bezig geweest.” En dat allemaal na de werkuren. “Maar ’s nachts zet ik gewoon mijn werklampen aan.”
Iedereen heeft het over de korte keten, dus laat ons dat dan ook steunen. Dat er nog zo’n mannen als Ruben mogen volgen
Ook burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester) groeide op tussen de witloofvelden. “Vroeger had je hier zeker 250 boeren”, vertelt hij. “Met elk een hectare grond, of meer. Dat witloof werd als bijverdienste geteeld. Vandaar de naam ‘het witte goud’. Vandaag zijn er echter nog maar twaalf telers. Hoe dat komt? Vind maar eens mensen die na hun dagjob nog zo’n arbeidsintensief werk willen doen.”
“Maar het zou toch zonde zijn mocht zo’n lange traditie verloren gaan?”, pikt Ruben in. Leaerts knikt: “Zijn grootmoeder heeft nog witloofzaad van mijn vader gekocht. Voeding is niet tijdsgebonden, hé. Ik vind dan ook dat startende witlooftelers moeten kunnen rekenen op de steun van de gemeente, of van de verschillende verenigingen. Iedereen heeft het over de korte keten, dus laat ons dat dan ook steunen. Dat er nog zo’n mannen als Ruben mogen volgen.”
“Ik doe het gewoon echt graag, anders had ik het al lang opgegeven”, besluit Ruben. “Het is een uit de hand gelopen hobby waar ik graag verder mee wil. Het voelt zeker niet als een morele plicht en een rolmodel ben ik zeker niet. Maar als ik mensen kan inspireren, dan is dat mooi meegenomen. Opdat deze traditie hier kan blijven bestaan.”
Inspireren heeft Ruben alvast gedaan: “Schrijf maar op dat ik het na mijn 65ste ook weer oppik”, belooft burgemeester Leaerts.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
Wespelaarsesteenweg krijgt onderlaag asfalt
De onderlaag asfalt op de Wespelaarsesteenweg in Haacht wordt op vrijdag en maandag aangebracht. Vanaf 6.30 uur tot ‘s avonds zijn opritten (inclusief de evenementenweide) ontoegankelijk met de wagen.Haacht -
Werkstraf voor brandstichter kloostertuin, jongere vrijgesproken
Twee hangjongeren stichtten vorig jaar brand in de loods in de Kloostertuin te Tildonk (Haacht). Dit gebeurde op 25 april 2022 omstreeks kwart over drie in de namiddag. De daders zijn intussen voor de rechtbank verschenen.Haacht -
-
PREMIUM
Verbouwing afgelegen huis kost ‘Blind Gekocht’-koppel 616 euro aan… brieven: “Plots hadden we 88 ‘buren’ die aangetekend schrijven kregen”
Verbouwen na gezinsuitbreiding: het hoeft geen opzien te baren. Maar toen ‘Blind Gekocht’-deelnemers Tom Robberechts (31) en Vicky Van Der Elst (29) eraan begonnen, kregen ze plots een factuur van 616 euro in de bus. Kosten die de stad Mechelen hen aanrekent, nadat in het kader van een openbaar onderzoek rond hun verbouwingswerken, 88 buren aangetekend aangeschreven werden. “Omdat een klein stukje tuin grenst aan het perceel van een flatgebouw...”Mechelen -
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
“Hierdoor kunnen we met een gerust gevoel op vakantie vertrekken”: Politie organiseert weegactie voor kampeerders
Kampeerders die tijdens de Paasvakantie eropuit willen trekken met hun motorhome of caravan konden zaterdag terecht op de Carpoolparking in Breendonk. Daar konden ze hun voertuig preventief laten wegen. “Het geeft me een relaxter gevoel”, klonk het. Een PV kregen ze niet, wel werden eigenaars met een te zwaar voertuig naar huis gestuurd met enkele tips en tricks.Mechelen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer