Hilde en Ann Francken hebben het spel 'De Slag om Achterbroek' uitgewerkt.
Volledig scherm
Hilde en Ann Francken hebben het spel 'De Slag om Achterbroek' uitgewerkt. © Toon Verheijen

Wuustwezel wint na 150 jaar dan toch de ‘Slag om Achterbroek’ (maar aan de inwoners van Achterbroek: het ging maar om een spelletje)

Kalmthout/Wuustwezel/AchterbroekAchterbroek werd op 1 juli 1871, exact 150 jaar geleden dus, uitgeroepen tot zelfstandige parochie. Dat gebeurde niet zomaar zonder slag of stoot want zowel Kalmthout als Wuustwezel hielden het jaren tegen. Met het spel ‘Slag om Achterbroek’ nemen Hilde en Ann Francken iedereen mee door de geschiedenis van Achterbroek. Woensdag namen enkele schepenen uit beide gemeenten het op tegen een derde team van de Kerkraad van Achterbroek. Kalmthout speelde al meteen vals, want ze daagden met drie op. En Wuustwezel: die namen wraak want ze wonnen. 

 1. Stabroek zegt voorwaardelijk ja tegen Nationaal Park Kalmthoutse Heide: “Eisen wel rechtszekerheid voor betrokken eigenaars”
  PREMIUM
  Stabroek

  Stabroek zegt voorwaarde­lijk ja tegen Nationaal Park Kalmthout­se Heide: “Eisen wel rechtsze­ker­heid voor betrokken eigenaars”

  De gemeente Stabroek heeft dan toch - net als de gemeente Kalmthout - de engagementsverklaring ondertekend voor de kandidatuur van Grenspark Kalmthoutse Heide om een Nationaal Park te worden. Het gaat wel om een voorlopige goedkeuring, want de gemeente eist duidelijkheid over de afbakening en over de uiteindelijke gevolgen. Lees hier alles in ons dossier Kalmthoutse Heide.
 2. GroenRand razend over nee van gemeenten tegen Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park
  Kalmthout

  GroenRand razend over nee van gemeenten tegen Grenspark Kalmthout­se Heide als Nationaal Park

  Grenspark Kalmthoutse Heide wil een Nationaal Park worden. Op Brasschaat na wil geen enkel bestuur van betrokken gemeentes op dit moment een engagement aangaan. De voornaamste redenen zijn het gebrek aan toelichting en de onduidelijkheid over de impact op woningen en landbouw. GroenRand is verbolgen over deze houding. “Als het Grenspark geen Nationaal Park wordt, dan heeft geen enkel gebiedsgericht project in Vlaanderen de kans om een Nationaal Park te worden”, fulmineert Dirk Weyler, coördinator van de natuurvereniging.