De onthulling van het standbeeld "de heldin" ter nagedachtenis aan de vrouwelijke verzetsstrijders van WOI. Op foto: Kunstenaar Raf Thys met zonen Kamiel en Anton.
Volledig scherm
PREMIUM
De onthulling van het standbeeld "de heldin" ter nagedachtenis aan de vrouwelijke verzetsstrijders van WOI. Op foto: Kunstenaar Raf Thys met zonen Kamiel en Anton. © Tessa Kraan

IN BEELD. Bronzen ‘Heldin’ op rand van de Heide en aan de doodendraad brengt eerbetoon aan vrouwen die actief waren in het verzet tijdens WOI

Kalmthout/EssenDe ‘Heldin’, een prachtig bronzen beeld als hulde aan de vrouwelijke verzetshelden uit WO I staat sinds zaterdag aan de inkom van de Heide op de plaats waar ook de replica van de Doodendraad staat. Een plaats die Riet Van den Bleek, de echtgenote van kunstenaar Raf Thys, nog mee had uitgekozen voor ze drie jaar geleden stierf. Het was op haar vraag dat Raf het beeld maakte, want Riets grootmoeder, Mieke Boden, was een van de heldinnen van het verzet. Het beeld werd zaterdag geplaatst, dag op dag drie jaar na het overlijden van Riet.

 1. REPORTAGE. Klein nooddorp verwelkomt al tien Oekraïners: “Beter dan huis met dreiging van raketten boven je hoofd”
  PREMIUM
  Kapellen

  REPORTAGE. Klein nooddorp verwelkomt al tien Oekraïners: “Beter dan huis met dreiging van raketten boven je hoofd”

  Tien Oekraïners hebben al hun intrek genomen in de twintig woonunits aan het gemeentehuis Beukenhof langs de Christiaan Pallemansstraat in Kapellen. De 35-jarige Kataryna neemt genoegen met haar bescheiden kamer. Wat ze van België vindt? “Ik vertelde mijn man - die nog in Oekraïne is - dat het te vergelijken valt met Zwitserland, maar dan in het klein”, lacht ze.
 2. Startschot gegeven voor bouw van nieuwe gymhal in Kalmthout
  Kalmthout

  Startschot gegeven voor bouw van nieuwe gymhal in Kalmthout

  De bouw van de nieuwe gymhal op Sportpark Heikant in Kalmthout is van start gegaan. De twee Kalmthoutse turnverenigingen Gymka en Crescendo zullen daar als eengemaakte club gebruik van maken, al zullen ook scholen overdag in een deel van de gymhal kunnen sporten. De nieuwe sportinfrastructuur zal een turnhal van zes zones met toptoestellen en een danszaal omvatten. Daarnaast maken slaapgelegenheden en een cafetaria deel uit van de gymhal, die in het voorjaar van 2023 afgewerkt zou moeten zijn.