Het oude blusschuim lekte in de beek, maar de verspreiding werd snel ingedamd.
Volledig scherm
Het oude blusschuim lekte in de beek, maar de verspreiding werd snel ingedamd. © RV / Gemeente Kalmthout

Gelekt blusschuim bevat lichte PFAS-waarden: géén gevaar voor de volksgezondheid

KalmthoutEen kraan die bezig was met het ruimen van de grachten achter de brandweerkazerne sloeg afgelopen vrijdag per ongeluk een vat met oud blusschuim lek. De achterliggende beek werd snel afgedamd zodat het water — dat bij een eerste analyse verdunde PFAS-waarden had — niet kon verder stromen. Er is géén gevaar voor de volksgezondheid of de buurt.

 1. INTERVIEW. Langstzittende burgemeester van provincie Antwerpen hangt sjerp aan de haak: “Door corona minder moeite met afscheid”
  PREMIUM
  Malle

  INTERVIEW. Langstzit­ten­de burgemees­ter van provincie Antwerpen hangt sjerp aan de haak: “Door corona minder moeite met afscheid”

  De laatste dag van het jaar is voor de 71-jarige advocaat Harry Hendrickx (Democratische Beweging Malle) ook de laatste dag als burgervader van ‘zijn’ Malle. Na maar liefst 27 jaar geeft de langstzittende burgemeester van de provincie Antwerpen de fakkel door aan de 30-jarige Sanne Van Looy (N-VA). Samen met het politiek icoon werpen we voor een laatste keer een terugblik op dit tijdperk.
 2. Koop een driekoningentaart en maak kans op juweel met kroontje ter waarde van 1.800 euro
  Brasschaat/Kapellen

  Koop een driekonin­gen­taart en maak kans op juweel met kroontje ter waarde van 1.800 euro

  Wie op Driekoningen de boon of het porseleinen beeldje in zijn stuk taart vindt, mag zich een dagje tot koning of koningin kronen. Patisserie Manus met filialen in Brasschaat en Kapellen wil die traditie opnieuw naar een hoger niveau tillen. Als je een driekoningentaart koopt bij de de patisserie of in een van haar verkooppunten, maak je kans op een 18 karaat gouden juweel. De waarde van het kroontje bezet met briljanten? 1.800 euro.
 3. Deze tien horecazaken zagen in 2021 het levenslicht, ondanks alle coronamaatregelen: “Als het nu lukt om een zaak te openen, lukt het altijd”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Deze tien horecaza­ken zagen in 2021 het levens­licht, ondanks alle coronamaat­re­ge­len: “Als het nu lukt om een zaak te openen, lukt het altijd”

  2021 was, net als 2020, niét het jaar van de horeca. Er passeerden een heleboel regels: enkel terrassen open tot 22 uur, binnen- en buitenruimtes open tot 23.30 uur, een ‘nachtklok’ tot 1 uur ‘s nachts, een sluitingsuur om 23 uur... Toch zagen deze moedige ondernemers hun kans schoon om hun droom te verwezenlijken: een eigen horecazaak openen in Antwerpen. “Er waren wel een aantal sceptici”, klinkt het bij Koen en Niki van restaurant Nage, “maar we zijn ervan overtuigd dat we de juiste keuze hebben gemaakt.”